Romatızmal Hastalıklar Kireçlenmeler - Artrozlar

Romatızmal Hastalıklar Kireçlenmeler - Artrozlar : Genellikle orta yaşa gelmiş, şişman hastalarımızda bel ve diz ağrılarına rastlıyoruz. Bunlara, «beliniz de ağrıyor değil mi?» Ya da «dizlerinizde de ağrı vardır», dediğimizde, hasta, «nasıl da bildiniz», «hastalığımı anladınız» gibilerden şaşırıyor ve bir şey keşfetmişsiniz gibi güven duyuyor. Oysa bu tanı, tümüyle mekanik bir oluşumun sonucudur.

Şöyle ki, yıllarca kilosundan fazla bir ağırlığı taşıyan kişi, yerçekimi nedeniyle bu kadar fazla yükü taşıyor demektir. Bu basınç ve yere çekim karşısında eklemler özellikle zincir kemiği ve diz eklemleri sürekli basınç altında kalır. Giderek eklemlerde ezilme ve daralmalar başlar. Bu daralmaları önlemek için, fizyolojik gibi görünen, fakat organizma için zararlı ve ağrılı bir çareye baş vurur beden. Böylece kireçlenme denilen artrozlar oluşur. Eklem yüzeyleri çok hassas ve ağrılıdır. Sonradan oluşan kemik çıkıntılar, eklemlerin hareketlerini kısıtlar, ağrılar başlar. Bunlar zincir kemiğinde ise, omur ilikten çıkan sinir köklerini sıkıştıracağından çevrede sinirsel ve kas ağrılarına neden olur. Bunların başında da siyatik ağrıları gelmektedir.

Benzer kireçlenmeler boyunda olursa, omuza ve kollara, başın arkasına vuran ağrılar görülür. Bu tür ağrılar dindirilse bile, oluşmuş artrozları yok etmek mümkün değildir. Bu oluşuma ve ağrılara yakalanmamanın yolu, fazla kilo almamaktır. Şişman kişilerin hareket yetenekleri de azalacağından, özellikle zincir kemiği çevresindeki destek kasların da güç- süzleşmesinden, disk hernileri (bel fıtığı) ve kaymaları görülmektedir.

Korunma ve tedavide hergün belirli ölçüde yapılması gereken hareketler vardır. Çağdaş yaşantının getirdiği bazı hastalıklar, örneğin otomobil hastalığı diye sınıflandırabilecek hastalıklarından biri budur. Hareket azlığından kasların güçsüzlenmesi, buna bağlı ağrılı sendromların görülmesi günümüzde çok Taşlanmaktadır. Hareketsizlik giderek kemiklerde osteoperoz'a (kemik erimelerine) neden olur. Özellikle orta yaşın üstündeki kişilerde görülür. Ayrıca dolaşım ve kalb yönünden de hareketsiz kalmanın zararları olmaktadır. Bu zarar bazan yaşamı da tehlikeye sokabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp