RÎnojen Beyin Apsesi Ve Menenjit. Görme Siniri Hastalığı

RÎnojen Beyin Apsesi Ve Menenjit. Görme Siniri Hastalığı : RİNOJEN BEYİN APSELERİ— Frontal, sfenoid, bazan da etmoid ve maksiller sinüs hastalıkları beyin apselerine sebep olurlar. Apse kemik yolundan direkt olarak cerahatin ilerlenıesile olur.

Frontal sinüsün nekrotik hastalığı, frontal lob apsesine, sfenoidin ki basiste kraniyal apseye, nadirende teınporal lob absesine sebep olur. Vena yolu ile olan apselerden evvelce bahsedilmişti.Beyin apseleri ilk safhalarında belirti vermezler. Belirtiler sebep olan faktöre, şahsın yaşına, enfeksiyonun şiddetine, lokalizasyonuna ve apsenin safhasına göre değişir.Akut vak’alarda hastalarda dalgınlık, ateş, titremeler, ense sertliği, adele- lerde fasılalı konvülsiyonlar vardır. Bazan merkezi anozmi görülür, baş ağrısı, kusma gibi kafa içi tazyikinin sür’atle arttığına ait deliller umumiyetle mevcuttur.

TEDAVİ— Ap se tedavisinden evvel iptidai foküsün kaldırılması lâzımdır. Akut safhada apseye müdahale doğru değildir. Fakat iptidai mihrakın bertaraf edilmesi için drenajı kolaylaştırmak, sepsis halini şimiyoterapi ile tedavi etmek ve kan nakilleri yapmak gerekir. Apseye müdahale için ankapsüle olmasını beklemek lâzımdır.Beyin apseleri ekseriya iptidai foküse yakın bir yerde lokalizedir. Nadir olarak beyinin diğer kısımlarında yerleşebilir.

RİNOJEN MENENJİT — Hemen daima evvelce bahsedilen hastalık halleri ile müşterek bulunur. Akut vetireler kronik olanlara nazaran daha ziyade menenjitle neticelenirler. Frontal ve etmoid sinüsler sık olarak orjini teşkil ederler. Sinüs flebitisi neticesi evvelâ sagital sinüs hastalanır, bunu menenjit takip eder.

TEDAVİ — Primer foküs kaldırılır, şimiyoterapiden istifade edilir. Çocuklar kâhillere nazaran daha müsait prognoz gösterirler

GÖRME SİNİRİ HASTALIĞI — Görme sinirinin hastalığı burun veya sinüs yoliyle olur, iki şekilde görülür :

1. Papillit veya jüksta - bülber nahiyenin iltihabı. Oftalmoskop ile muayenede papilla şiş, konjesyone ve çevresi bulanıktır, venalar genişlemiştir, görme çok azalmıştır.

2. Nevrit retrobulber. Sinirin,, damarların girme mıntıkasının arkasındaki iltihabıdır. Bir, nadiren iki taraflı olur. Görme kuvvetinde 1/10 a kadar düşen çok fazla azalma, merkezi skotom mevcuttur. Göz dibi muayenesi normaldir.Basit veya ödematöz papillit daha ziyade etmoido - sfenoidal süpüre sinüzitler neticesi olur.

Retrobülbel nevritis arka sinüsitlerin hafif kataral lezyonları veya latent, cerahatsız, hiperplastik sinüzitler neticesidir.Retrobiilber nevritin etyolojisinin tetkikinde en fazla sclerose en plaques âmildir. Bundan başka diyabet, pernisiyöz anemi, alkol, tütün sifilis, kurşun zehirlenmeleri ve irsiyet geri kalan vak’aların ekseriyetini teşkil ederler.

DAKRİYOSÎSTİT— Göz yaşı yollarının iltihaplı hastalıkları ekseri belirli veya latent olmak üzere burun menşelidir.Akut koriza, hipertrofik rinitis veya deviasyonlar sebebile kanalın tıkanmasından epiphora meydana gelir.Genişlemiş göz yaşı kesesinde retansiyondan mütevellit kataral dakriyosistit, bunu takiben süpüre dakriyosistit olur. Bundan da kesin komşu dokularının akut enflamasyonu neticesi lakrimal flegmon meydana gelebilir. Ayrıca kesenin tam olarak çıkarılmasından sonra ameliyat sahasında nükseden cerahatli fistül- ler görülür. En ziyade lakrimal kemik osteitisini husule getiren kronik ön et- moid iltihaplarıdır. Bu sebepten yapılacak müdahalelerde agger nasi hücrelerinin iyice temizlenmesi icap eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp