Reıter Sendromu

Reıter Sendromu : Eş isimler: Relîer hastalığı, Fiessinger-Leroy-Reiter sendromu.Tanımı: Gonokoklarla olmayan bir üretrit ya da dizanteriden sonra gelişen ve üretrit, konjonktivit ve artrit'in eşlik ettiği bir hastalık tablosudur.Tarihçe ve önemi: üretritten sonra konjonktivit ve artrit görülebileceği ilk kez 19'uncu asrın başında, dizanteriden sonra gelişebildiği de 1. Dünya Savaşı sırasında Fransa ve Almanya'dan bildirilmiştir. Bir taraftan séronégatif artritler, diğer taraftan reaktif artritler içine girer.Sıklık: Nonspesifik (gonokoksik olmayan) üretrit ve dizanteri geçirenlerin ortalama %1-3’ünde Reiter sendromu gelişme şansı vardır. Hastalık 10-50 yaşları arasında görülür. Erken ve geç yaşlardakilerin çoğu dizanteri sonrası, diğerlerinin çoğu ise üretrit sonrası vakalardır. Endemik (üretrit sonrası) vakaların büyük çoğunluğu erkek olduğu halde, epide- mik (dizanteri sonrası) vakalarda ise kadın erkek oranı eşittir.

Nedeni: Reiter sendromu çevre faktörü (infeksiyon) ve kalıtımın birlikte rol oynadığı romatizmal hastalıkların en güzel örneklerinden biridir. Üretrit'e hangi mikrobun neden olduğu kesin olarak belli değildir. Dizanteriden sonra başlayanlarda dizanterinin basilli dizanteri, bazen de başka mikroplarla oluşan barsak infeksiyonları olduğu saptanmıştır. Reiter sendromu gelişen hastaların %80’inde HLA-B27 antijeninin bulunuşu, bu antijenin hastalığın ortaya çıkmasında katılımın oynadığı rolü göstermesi bakımından anlamı vardır.

Klinik özellikleri: Reiter sendromunda olay, ya spesifik olmayan bir üretritten sonra konjonktivit ve artritin ya da dizanteriden sonra üretrit, konjonktivit ve artritin ortaya çıkması ile başlamış olur. Konjonktivit her vakada olmadığı gibi çok belirsiz de olabilir ve gözden kaçar. Üretrit için de benzer şeyler söylenebilir. Artrit hastalığın ilk belirtilerinden1-3 hafta sonra başlar. Birkaç ya da bir çok eklemde akut bir şekilde olabilir.
En çok tutulan eklemler diz, ayak bileği, ayak ve dirsek eklemleridir/ Bel sırt ve göğüs ağrıları olabilir. Spondilit belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Topuk arkası ve altında entezit'e bağlı ağrı, şiş ve kızarıklık sıktır.

Eklem şikâyetlerinin başlamasından sonra bazı hastalarda ayak veelde kabuklanma (keratodermia blenorajika) ve penis başında döküntü (balanitis sirsinata), ağızda ülserasyonlar, gözde üveit, kalp lezyonları ve başka organ tutulmaları da görülebilir.

Laboratuvar ve röntgen bulguları: Sedimantasyon yüksek olabilir, hafif bir anemi ve lökositoz bulunabilir. Romatoid faktör negatiftir. Erken dönemlerde röntgen bulguları hafif derecede olmasına karşılık ilerlemiş vakalarda sakroilyak eklem ve belkemiği tutulmasına ait bulgular saptanabilir.

Teşhis ve ayırıcı teşhis: Tipik hikâye ve bulguların olduğu vakalarda teşhiste güçlük yoktur. Fakat üretrlt, ishal ve konjonktivit'in olmadığı ya da çok şüpheli olduğu vakalarda teşhis çok zor konabilir. Artrit açısından gut, romatoid artrit, psoriatik artrit, gonokok artriti ve diğer re- aktif artritlerden ayırdetmek gerekir.

Tedavi: Akut dönemde istirahat, ağrı kesiciler, aspirin ve diğer kortizon antiinflamatuvarlar yeterli olabilir, ilerleyici vakalarda bu tedavilere kortizon (ağızdan ve bölgesel) ve immünosüpresifler eklenebilir, uzun etkili ilaçlardan yarar sağlanamamıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp