Reflü Tedavisi

Reflü Tedavisi

Larengofarengeal Reflü tedavisinde üç seçenek vardır. Bunlar; yaşam tarzında ve günlük alışkanlıklarda yapılan sosyal düzenlemeler (gıda düzeni, kilo fazlalıklarıyla mücadele,v.b.), asit salgısını azaltan ve nötralize eden ilaçların kullanımı ve cerrahi tedavi olarak sayılabilir. İlaç tedavisinin yanında, yaşam koşullarında yapılacak bazı basit düzenlemeler, reflünün önlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır.

Reflünün oluşmaması için bariyer görevi gören fonksiyonları olumsuz etkileyen günlük hayat tarzının, yeme alışkanlıklarının ve yaşam koşullarının ortadan kaldırılması veya düzeltilmesi, tedavinin her döneminde uyulması gereken önlemlerdir.

Hazımsızlık, yemeyle bağlantılı birçok mide rahatsızlığı için kullanılan ortak bir terimdir. Mide ekşimesiyse, mide asidinin geriye taşarak yemek borusunu tahriş etmesinden kaynaklanır.

Reflü Nedenleri

■ Her iki rahatsızlığa da gereğinden fazla ya da hızlı yemek yemek, ağır, yağlı ve baharaüı yiyecekler tercih etmek ve çok miktarda alkol almak neden olabilir.
 
■ Fazla kilolu olmak da her iki rahatsızlığın nedenleri arasındadır.
 
■ Stres ve sigara, hazımsızlığa yol açabilir.
 
■ Sık yaşanan hazımsızlıklar, peptik ülserle bağlantılı bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşabilir.
 
■ Bazı ağnkesiciler hazımsızlığa neden olabilir.
 
■ Yemek borusu girişindeki kapakçığı kontrol eden kasların zayıflığı, mide ekşimesine neden olabilir.
 
Doktorunuz ne önerîrdİ?
 
Rahatsızlığa yol açan yiyeceklerden uzak durmak, sakin biçimde yemek yemek iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Ancak hazımsızlık eğer sıklıkla görülüyorsa, doktorunuza danışmanız gerekir.Hazımsızlığa ve mide yanmasına yol açan ciddi bir neden yoksa, doktorunuz antiasit tableüer önerebilir. Hazımsızlığa eşlik eden yoğun asidin midede ülser oluşturma tehlikesi varsa, doktor mide mukozasını kaplamaya yarayacak ilaçlar yazabilir. Eğer sorun bakteriyel enfeksiyonsa, doktorunuz antibiyotik verecektir.

Reflü Belirtileri

En sık belirtisi göğüste yanma "heartburn" dır. Bazı insanlar bu yanmayı midesinde, boyunda, omuzlarda ya da hatta sırtta ve kolda dahi hissedebilir. Kalp ağrısından bazen ayırt edilemez. Genellikle bu nedenle doktora başvururlar.

Göğüs ağrısı nedeniyle Koroner anjio yapılıp negatif bulunan % 50 hastada reflü özofajit saptanmıştır. Özofajitte ağrı sıklıkla akut başlangıçlı ve saatlerce sürer, uykudan uyandırır, antiasit ve yiyeceklerle hafifler, gıda ve öğünlerle ilişkilidir, sırt üstü yatma ve öne eğilmede hissedilir, % 50 olguda pyrozis, regürjitasyon ve disfaji gibi semptomlara eşlik eder, eforla ilişkisizdir, sıklıkla sternum altında yada sırt bölgesinde hissedilir, yayılım göstermez.

Ağrıya ilaveten ağıza ekşi su gelmesi "regürjitasyon" diğer sık rastlanan belirtidir. Boğazda ve ağızda kötü bir tat bırakır, genellikle yemek sonrası nadiren yemek sırasında oluşur. Semptomlar sıklıkla yatarken ve uyurken meydana gelir. Karında şişkinlik, geğirti, hıçkırık, gıcık hissi, kronik öksürük, ağız kokusu, ses kısıklığı, ses tellerinde nodül ve astım nöbetleri diğer belirtileridir.

Reflünün Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?

Çocuklarda büyüme-gelişme geriliğine

Akciğere mide sıvısı kaçmasına bağlı zatürreye,

Larenjit, farenjit, bronşit, astım gibi solunum yolu hastalıklarına,

Yemek borusu iltihabına (özofajit),

Peptik darlığa (midenin bir kısmının daralması),

Sindirim kanalı kanamalarına,

Anemiye,

Yemek borusu kanserine zemin hazırlayan Barrett hastalığına

Kansere yol açabilir.

Çocuklarda Reflü

Ne zaman çocukta reflü hastalığından şüphelenelim ? Bu aile için de doktor için de bir sorundur. Çünkü ailenin yakınmasını anlatamayan bir bebek ve çocuğunda böyle bir şeyi düşünmesi pek olası değildir. Bu konuda ancak magazinel bilgilere sahiptir. Doktor için ise ? Maalesef bebeklerde özellikle olmak üzere çocuklarda da doktor arkadaşlarımız bu teşhis için hangi aşamada düşünülmesi gerektiğine karar vermekte zorlanmaktadır. Çünkü hastalık bir mide-barsak yakınması olduğu halde bazen hiçbir bulgu olmadan direk nefes yolu yada boğaz bulguları ile çıkabilmektedir. Hatta solunum yakınmaları (astım ..vs) da reflüye ve reflü ise solunum bulgularına neden olur. Yani “tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan ??????” denebilir buna.

Bu nedenle reflüye ait bulguları çocuklarda yaş gruplarına göre sınıflayarak göz önüne almak gerekir.

1.Bebeklerde reflü hastalığı sıklıkla kusma, huzursuzluk kilo kaybı ile çıkar. Çünkü mide içeriğinin yemek borusuna geçişi özellikle yatar pozisyonda olur ve geçince orada oluşturduğu tahrişi çocuk ağlayarak belli eder. Bazen çocuklar ağlayarak geceleri uyanır. Bazen bu reflü yutağa kadar gelerek östakiyi etkiler ve yineleyen kulak iltihapları ile de çıkabilir. Bazen ise sadece kronik ses kısıklığı, öksürük ve hırıltılı nefes alıp verme tek bulgu olabilir.

2.Erken çocukluk dönemi dediğimiz oyun çocukluğu (okul öncesi) döneminde ise çocuklarda sıklıkla karın ağrısı, mide bulantıları, midede yanma, göğste kalp bölgesinde yada iman tahtası denen orta hatta ağrı olabilir. Ancak bu yakınmalar hiç olmadan kronik ses kısıklığı, öksürük, sinüzit olarak çıkabilir. Hatta yalnızca yineleyen bronşit ile astım benzeri tablo ile gelebilir. Hastalar yıllarca astım teşhisi ile tedavi almış olabilir. Yutağa kadar gelmiş mide içeriği dişlerde kalarak çürüğe neden olabilir. Bu nedenle bazen diş çürükleri bu dönemde reflü bulgusu olabilir.

3.Okul çocukluğu döneminde ise yine sıklıkla karın ağrısı, mide bulantıları, midede yanma, göğsde kalp bölgesinde yada iman tathtası denen orta hatta ağrı olabilir. Ancak burada daha yüksek orandaki çocukta ise daha çok kronik ve astım bulguları ve ayrıca ses kısıklığı, sinüzit olarak çıkabilir. Hatta yalnızca astım tablosu olabilir. Bu nedenle tedaviye dirençli yada sürekli nüks eden tüm larenjit, kulak iltihabı, astım da hele alerjisi yoksa reflü hastalığı akla gelmelidir. Ayrıca yine yutağa kadar gelmiş mide içeriği dişlerde kalarak çürüğe neden olabilir. Bu nedenle bazen diş çürükleri bu dönemde reflü bulgusu olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp