Reflü Ameliyatı Fiyatı

Reflü Ameliyatı Fiyatı :

1- Merkezdeki yıllık olgu sayısı nedir?

Bu sorunun yanıtı mutlaka 100 civarı olmalıdır. Anti-reflü girişimler hayat kurtarıcı ya da yaşamı uzatıcı ameliyatlar değildir. Temel amaç daha iyi yaşam kalitesi sunmak olduğundan girişimin muhtemel yan etkileri ya da komplikasyonları, az ve önemsiz olmalıdır. Bu ancak ve ancak deneyimle mümkündür ve merkezin yıllık olgu yükü, başarının tek belirleyicisidir. Anti-reflü ameliyatları tek tük yapan cerrahlar, hastalar için büyük tehlikedir!

2- Cerrah öğrenme sürecinde mi?

Ameliyatı yapacak cerrah hem laparoskopik ve hem de açık cerrahi alanlarında ciddi deneyim sahibi olmalıdır. Laparoskopik antireflü girişimler açısından ise öğrenme sürecini tamamlamış olmalıdır. Tercihen en az 100 laparoskopik anti-reflü girişimi, başkasından destek almadan tamamlamış olan bir cerrah, bu konuda yetkindir.

3- Merkezin sonuçları nasıl?

Ameliyat olunacak merkez ve cerrahın laparoskopik anti-reflü cerrahi ile ilgili elde ettiği sonuçların mutlak surette bilinmesi ve bunların ya kongrelerde ya da hakemli yayın organlarında rapor edilmiş olması gerekir. İdeal bir merkez, sonuçlarını belli aralıklara yayınlamak zorundadır. 5 yıllık takipte, reflü kontrolü oranı da yüzde 90′lar civarında ise bu hastalar için güven telkin edicidir.

4- Ekip tanı laboratuvarı, endoskopi ve girişimsel radyoloji açısından da deneyimli mi?

Anti-reflü ameliyatlardan sonra çok nadiren de olsa ortaya çıkabilecek problemler kimi zaman acil ve kimi zaman da planlanmış endoskopik ve radyolojik girişimler gerektirebilmektedir. Bu sadece, 24 saat hizmet verebilen deneyimli endoskopist ve radyoloji ekibi varlığı gerektirmektedir.

HER LOKMAYI 10 KEZ ÇİĞNEYİN

Yapın

* Üç öğün bol yemek yerine, 2-3 saatte bir; az az, sık sık yeme alışkanlığı edinin. Temel prensip mideyi fazla doldurmamak olsun.

* Besinleri, yavaş ve bol çiğneyerek yemek lazım.

* Diş problemleri varsa mutlaka çözümleyin.

* Her lokmadan sonraçatalı bırakın ve her lokmayı en az 10 kez çiğneyin.

* Sıvıları yemek sırasında değil, yemekten bir saat önce ya da yemek sonrasında içmeye dikkat edin.

* Kilo verin. Bazı kilolu hastaların tüm reflü şikayetleri, 10-15 kilo verdiklerinde kaybolabiliyor.

* Kabız kalmamak için bol lifli gıdalarla beslenin. Kabızlıktan kaynaklanan ıkınma sonucu, karın içi basıncı, dolayısıyla dareflü artar.

Yapmayın

* Yemeklerden sonra en az 2-3 saat boyunca kesinlikle uzanmayın, yatmayın.

* Alçak yastıkla yatmayın.(Yatağın başucunu yastık vetakozlarla 15 cm. kadaryukarı kaldırın.)

* Dar kemerler ya da beli daraltıcı kor-se ve benzeri giysilergiymeyin.

* Geceleri uyurkentercihen sağ tarafınızayatmayın.

* Sakız çiğnemekten, bonbon şekeri yemekten kaçının. Bunlar hava yutmanıza neden olup, daha fazla reflüye sebep olabilir.

* Sigara içmeyin. Sigaranın içerdiği nikotin, yutma borusunun alt ucunu gevşetipmide asitini artırır.

AĞIR EGZERSİZDEN UZAK DURMALISINIZ

* Kilo durumu reflüyü nasıl etkiler?

İdeal vücut ağırlığının üstünde olmak ya da ‘şişmanlık‘, reflü hastalığının en önemli ve tek giderilebilir risk faktörüdür. Dolayısı ile zayıflamak reflüyü kesin kez azaltacak ve bazı hastalarda da bertaraf edecektir.

* Her egzersiz türü reflü için iyi midir?

Bazı ağır egzersizler, reflü açısından önerilmez. Ağır sporlar, sert aerobik egzersizleri, ağır kültür-fizik hareketleri, ağırlık çalışmaları; karın içi ve dolayısıyla mide üstündeki basıncı artırarak reflünün artmasına yol açabilir.

Ameliyat gereksiz reflüyü 30 dakikada yok edebilirsiniz

Doç. Dr. Feryal İlkova, reflü hastalığından kurtulmak için cerrahi operasyon geçirmenin şart olmadığını söyledi ve ekledi: Stretta adlı endoskopik yöntemle hastayı 30 dakikada mide ağrılarından kurtarıyoruz..

Reflü hastalığının, ‘stretta‘ adı verilen bir operasyonla, hiçbir cerrahi bir girişime gerek kalmadan yarım saatte tedavi edilebildiğini belirten Amerikan Hastanesi Gastroentoloğu Doç. Dr. Feryal İlkova reflüyle ilgili sorularımızı yanıtladı…

* Reflü ilaçsız veya ameliyatsız tedavi edilebilir mi?

Reflünün cerrahi bir girişime gerek kalmadan radyofrekans yardımıyla tedavi edildiği ‘stretta yöntemi‘ dünya ile aynı anda Türkiye‘de de uygulanıyor. Endoskopik bir yöntem olan stretta ile hastanın yemek borusunun alt ucunda bulunan gevşek bölgesine radyo frekans dalgası veriliyor. 30 dakika süren işlemin ardından bölgedeki gevşeklik gideriliyor ve hasta reflü hastalığından kurtuluyor.

ACI DA YOK, DİKİŞ DE!

* Strettanın diğer cerrahi yöntemlerden farkı nedir?

Her 5 kişiden birinde görülen reflü, midedeki asidin yemek borusunun içine yükselip, orada tahribat yapmasıyla oluşuyor. Reflü, genellikle göğüs kemiği arkasında, bazen sırt ve mide bölgesinde yanma meydana getiriyor. Ekşime, ağza acı-ekşi su veya yenilen yiyeceklerin gelmesi gibi şikayetlerle kendini gösteren bu hastalık, uzun süren boğaz enfeksiyonlarına, ses kısıklığına, gece gelen krizlerle kendini gösteren astıma, aşırı horlamaya neden oluyor. Kısacası, kişinin yaşam kalitesini düşürüyor.

Mide fıtığı, yemek borusu bozuklukları, alkol, sigara, ilaçlar, sıcak içecekler, yaşlılık gibi unsurlar reflünün oluşmasında etkin rol oynuyor. Reflünün tedavisinde bugüne kadar ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanıyordu. Ancak artık cerrahi yöntemin bize verdiği başarı oranını stretta yöntemiyle de yakalayabiliyoruz. Strettanın cerrahi yönteme göre avantajı, hastanın birkaç saat içinde günlük yaşantısına dönebilmesi. Bu yöntem hastanın vaktini çalmıyor, hasta acı hissetmiyor, cerrahi yarası olmuyor. Endoskopi kullanıldığı için genel anestezi ve dikiş de yok.

30 DAKİKA SÜRÜYOR

* Bu işlemden ne kadar süre sonra hasta taburcu oluyor?

Hastaya, hastaneye geldikten sonra önce sakinleştirici sedasyon uygulanıyor. Sedasyon etkisini göstermeye başlayınca hasta uykuya geçiyor. Böylece, hastanın acı hissetmemesi sağlanıyor. Ardından stretta yöntemini uygulamaya başlıyoruz. Bu işlem yaklaşık 30 dakika sürüyor. Ardından hastayı dinlenmesi için özel bir odaya alıyoruz. Birkaç saat sonra da taburcu ediyoruz. Taburcu olan hasta aynı gün normal yaşantısına dönebiliyor.

* Stretta yöntemini nasıl uyguluyorsunuz?

Stretta yönteminde hastaya genel anestezi yapılmıyor. Sadece operasyon başlamadan önce hasta rahatlatıcı sedasyon yardımıyla uyutuluyor. Bu sayede işlem sırasında hiçbir acı ya da ağrı hissetmiyor. Ardından endoskopi yardımıyla hastanın ağzından midenin geniş bölümüne doğru kataterle giriliyor. Kataterin ucunda, dışarıdan şişirilen bir balon ve 4 iğne bulunuyor.

Kataterle mideye inildikten sonra midede şişirilen balonun etrafında bulunan iğneler kullanılarak, mide kaslarına radyo frekans dalgaları veriliyor. Bu dalgalar sayesinde midede reflü hastalığına neden olan gevşek kısım kapanıyor. İşlem sırasında ya da sonrasında hasta hiçbir ağrı hissetmiyor. Dikiş gerektirmeyen bir operasyon olduğu için, sonrasında balon indirilerek hastanın midesinden çıkarılıyor. Bu yöntemle hastalar ömür boyu ilaç kullanmaktan da kurtuluyor.

* Stretta yönteminin ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemlerden en önemli farkı nedir?

İlaç, hastalığı iyileştirmiyor. Sadece belirtilerini azaltarak, hastayı bir nebze rahatlatıyor. Cerrahi operasyonlarda ise, genel anestezinin yol açabileceği komplikasyonlar göz ardı edilemez. Reflü hastalığında uygulanan cerrahi operasyon öncesinde hastalar her cerrahi operasyonda olduğu gibi bir korku yaşıyorlar. Hastanede kalış süreleri uzuyor. Endoskopinin kullanıldığı stretta yönteminde ise önceden de söylediğim gibi; genel anestezi, dikiş, ağrı, vakit kaybı ve en önemlisi de korku yok.

PSİKOLOJİK OLABİLİR

* Sizce reflü operasyonları yapılmalı mı, yapılmamalı mı?

Reflü de doğru teşhis çok önemlidir. Operasyon kararı verilirken bu kararı endoskopi doktoru ve cerrahla birlikte vermeniz gerekmektedir. “Reflü hastasıydı, yutma zorluğu vardı” diyerek birçok kişiyi ameliyat ediyorlar. Hiç ilaç kullanmamış olmalarına rağmen ameliyat masasına yatırılan reflü hastaları var.

Oysa belki de ameliyata hiç gerek kalmadan ilaç tedavisiyle düzelebilirdi bu hastalar. Öte yandan psikolojik olarak reflü olduğunu zanneden ama aslında olmayan hastalar da var. Boş yere dalakları ya da bağırsakları alınıyor ama reflü şikayetleri duruyor. Çünkü şikayetleri aslında reflüden kaynaklanmıyor. Ama yine de ameliyat ediliyorlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp