Reflü Nedir

Reflü Nedir :

 Reflü Nedir

Reflü, halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Kronik faranjit ve tipik boğaz rahatsızlığına neden olabilir. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir.

Mide içeriği, midenin salgıladığı hidrojen iyonu nedeniyle belirgin derecede asittir. Eğer onikiparmak barsağından mideye doğru safra geri akımı varsa, mideden yukarı çıkan içerik hem asit hem de safra içerir. Alkali özellikli olan safra da mide asidi gibi yemek borusunun tahrişine neden olur. Reflü hastalığı, asitli ve/veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten ve/veya safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur.

Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması vardır. Reflü hastalarında en sık görülen özellik bu mekanizmanın gevşekliğidir. Bu durum sıklıkla mide fıtığıyla birlikte yaşanır. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen diğer nedenlerdir.

Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna çıkmasını engelleyen iki mekanizma vardır.

Gastroösofagial reflü hastalığının ortaya çıkardığı belirtiler çok geniş bir spektruma yayılır. Bu belirtileri genel olarak tipik ve atipik bulgular olarak sınıflandırmak mümkündür. Tipik bulguların hemen hepsi mide-bağırsak sistemiyle ilintili iken; atipik bulgular diğer organ sistemleriyle ilintili yakınmalar oluşturur. Laringofaringeal reflü olarak adlandırılan ve öncelikle kulak-burun-boğaz uzmanlarınca görülen hasta grubunda çoğu kez atipik bulgular belirgindir ve tipik yakınmalar hiç olmayabilir.

 Reflü Belirtileri

Tipik belirtiler
Göğüste göğüs kemiği arkasında yanma
Ağıza acı ekşi sıvı gelmesi
Geğirme, şişkinlik
Ağıza gıda artıkları gelmesi
Yutma güçlüğü, yutakta takılma duygusu

Atipik belirtiler
Ses kısıklığı
Gıcık öksürüğü
Ağız kokusu
Çarpıntı, kalbe baskı hissi
Nefes darlığı, nefes yetmezliği duygusu
Astım
Diş çürüğü
Süreğen yutak yangısı (kronik farenjit) - Hıçkırık
Süreğen sinüzit

Reflü Sizi Zorluyor Mu?

Ramazan ayında çok sorulan sorulardan biri de reflü hastalığıyla ilgili. Bazı araştırmalara göre ramazanla beraber reflü şikâyetlerinde yüzde 30’luk bir artış oluyor. Reflü midedeki sıvıların, özellikle mide asidinin yukarı, ters yöne doğru çıkması, geri tepmesidir. Sonuçta yemek borusuyla ilgili şikâyetler başlıyor.

Yemekten hemen sonra uyumayın

Burada daha çok ramazan ayında karşılaşılan reflüden bahsedeceğim. Bu dönemde boş kalan midenin hızlı ve fazla miktarda yiyecek içecekle dolması esas sorunu oluşturuyor. Bu duruma sessiz reflü de deniliyor. Öncesinde kişide yapısal bir sorun varsa ramazandaki yanlış beslenmeyle bu durum tetikleniyor. Midenin içindeki basıncı artıracağı için iftarda hızlı ve aşırı yemek yedikten sonra, sahurda yemek yiyip hemen yatmak uyku sırasında reflüye neden oluyor.

Tatlı tok karnına yenmemeli

Ramazanın vazgeçilmezlerinden biri de çadırda iftar keyfidir. Ancak toplu iftarlarda iki yanlış yapılıyor. İlki peynirin ve zeytinin aşırı tuzlu olması, İkincisi de tatlının tok karnına yenmesi.

Nelerden uzak duralım?

En önemlisi tok ve dolu mideyle yatmamak.

İftarda hep önerdiğim gibi yemeğe yaklaşık 5 dakika kadar ara vermek.

Daima yemekleri oturarak, yavaş yavaş, küçük lokmalar halinde ve iyice çiğneyerek yemek,

Asla çok hızlı ve iri lokmalar halinde stresle yemek yememek.

Sahurdan sonra hemen yatmamak.

Yemek sırasında ve hemen sonrasında aşırı miktarda sıvı almamak. Özellikle bu dönemde asitli, aşırı soğuk, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durmak.

Fazla acılı, turşulu, baharatlı, kızartma, şarküteri, ağır ve yağlı gıdalardan uzak durmak.

Reflü Tedavisi
Reflü tedavisinde 3 yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler Reflü'nün şiddetine ve ilerlemesine göre Doktor tarafından belirlenebilir. Bunlar; Yaşam tarzı değişiklikleri, İlaç Tedavisi ve Cerrahi Tedavi tip ve evrelerine göre hastalığın iyileştirilmesini sağlayan yöntemlerdir.

a-) Yaşam şartı düzenlemeleri
v yüksek yastıkta yatın
v yatmadan önce besin almayın
v sigara ve alklol kullanmayın
v asitli içecekler içmeyin
v sağlıklı beslenin
v dar kıyafetler giymeyin
v fazla kilolarınızdan kurtulun

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp