Reflü Hakkında Bilgi

Reflü Hakkında Bilgi :

Yediğimiz besinler yemek borusundan mideye gelir. Yani mide, yukarında yemek borusuyla bağlantılıdır. Çeşitli sebeplerden dolayı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına reflü denir.

Bu durum uzun süre devam ederse, asitli olan mide içeriği yemek borusunu tahriş eder. Yemek borusu kendini mide asidinden koruyamaz hale gelir.

Reflülü kişilerde, genelde yemekten sonra ağza acı su ve besin gelebilir. Reflünün oluşmasında bir diğer faktör mideyle yemek borusu arasındaki kapağın görevini yerine getirememesi sonucu ortaya çıkar. Bu kapak, mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engellemektedir.

Tüm dünyada sık görülen bir hastalık olan reflü, ülkemizde de bir hayli fazla görülmektedir. Yapılan araştırmaya göre her 5 yetişkinden birinde reflü vardır. A.B.D‘ de bu oran yüzde 0.5′tir.

REFLÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Reflü görülen kişilerde şu belirtilerden bazıları vardır:

Mide yanması en çok şikayet edilen rahatsızlıktır.

Mide içeriğinin yukarı çıktığını hissetmek,

Göğüs bölgesinde yanma,

Ağza acı suyun gelmesi,

Kalp çarpıntısı,

Rahatsız edici mide şişkinliği, öksürme,

Bazı durumlarda boğazda bir kaç belirti ile kendini gösterebilir;

Boğazda bir şey varmış gibi hissetme ve boğazı temizleme hissi,

Yutkunurken zorlanma,

Öksürük,

Boğaz ağrısı,

Stres reflüyü arttırmaz. Fakat reflünün şikayetlerinin hissedilmesine neden olur. Zaten stres, gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarına yol açacağından ve mide asidini arttıracağından şikayetlerin artmasına yol açar.

Reflü, ağız kokusuna yol açabilir. Fakat sadece reflü değil, dişlerde meydana gelen bir enfeksiyon, bademcik iltihabı, sinüzit, salyanın azalması da ağız kokusuna yol açar. Bunları reflüden ayırmak gerekir. Bazı durumlarda hasta ağzının kötü koktuğunu söyler; fakat bu diğer kişiler tarafından farkedilmeyebilir. Bu, psikolojik bir problemdir ve tedavi edilir.

REFLÜ HASTALARININ YAPMASI GEREKENLER

Asitli içeceklerden, alkol, kahve, baharatlı yiyecekler, çikolata, soğan, sarımsak gibi besinlerden uzak durmak gerekir. Bunlar mide asidini arttırıcı yiyecek ve içeceklerdir.

Aspirin ya da ağrı kesici ilaçların mümkün olduğunca az kullanılması gerekir.

Yemek yedikten hemen sonra yatmayın. Çünkü mide asit miktarı yatarken çoktur. Yattığınızda ise baş-boyun bölgenizi yukarıya koyun.

Sigara ve alkol asit dengesini bozacağından mutlaka bırakmalısınız.

Az ama sık yemek yemek, her öğün çok fazla yemekten daha iyidir.

İdeal kilonuzda olmanız gereklidir. Bunun için doktor kontrolünde zayıflamanızda fayda vardır.

Kemeri çok fazla sıkmayın, dar giysilerden kaçının.

Çok fazla güç gerektirecek işlerden uzak durun.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp