Rahim Polipleri

Rahim Polipleri

Rahim Polipleri hakkında öncelikle bilinmesi gerekenler;

Rahim polipleri neden oluşur, rahimde polip başlangıcında alınması gereken önlemler nelerdir. Rahim poliplerinin belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır..

Rahim boşluğunun içindeki duvardan oluşan polipler, geniş tabanlı olabilen veya bir sap ile rahim duvarına yapışan et beni gibi oluşumlardır. Oldukça sık rastladığımız bu polipler birkaç milimetreden birkaç santimetre çapına kadar olabilirler. Bir veya birden fazla sayıda olabilirler. Nadiren rahim ağzından ******ya doğru sarkabilirler. Her yaşta olabilmekle beraber 40‘lı yaşlarda daha sık görülürler. Hiç belirti vermeyebilir veya düzensiz kanama, adette fazla kanama yapabilirler. Oluş sebepleri tam bilinmemekle beraber, hormonal faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.



yapılan ultrason, rahim filmi veya rahim içine sıvı vererek yapılan ultrasonla tesbit edilebilir, histeroskopi dediğimiz endoskopik yöntemle hem görülüp hem de kolayca çıkartılabilirler. Çıkartılmaları için kürtaj da yapılabilir, ancak bu körlemesine yapılan bir işlem olduğu için rahim içindeki patolojilerin yüzde 25‘e yakını doğru teşhis edilemeyebilir.

Bu nedenle direkt gözlem altında histeroskopi yapılması daha doğrudur. Alınan materyalin mutlaka patolojik incelenmesi yapılmalıdır çünkü bazı rahim içi kanserleri veya kanser öncesi hastalıkları polip şeklinde gelişebilir. Kısırlık incelemesi yapılırken rahim içinde polip görülürse, çıkarıldığında elde edilen gebelik oranlarında 2 kat artış görülmektedir. Küçük ve belirti vermeyen poliplerin bazıları kendiliklerinden kaybolabilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp