Rahim Kanaması

Rahim Kanaması

Rahim Kanaması hakkında öncelikle bilinmesi gerekenler;

Rahimde kanama neden görülür, rahim kanamalarının altında yatan farklı sebepler nelerdir, rahimde kanama nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır..


Rahimden kaynaklanan anormal kanamaları ikiye ayırarak düşünmek gerekir:

1) Yumurtlama düzensizliklerine (anovulasyon) bağlı olanlar.

2) Tıbbi bir hastalık veya patolojiye bağlı olanlar (Myom,polip,kanser gibi).

Birinci gruptaki kanamaları hormonal düzensizliklerin sonucu olarak düşünebiliriz. En çok yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda ve menopoza yaklaşan kadınlarda rastlanır. Burada yumurta büyümekte ancak çatlamamaktadır (Anovulasyon). Polikistik overli kadınlarda da (altta yatan mekanizma farklıda olsa) anovulasyon söz konusudur. Anovulasyonun uzun yıllar süregelmesi rahim içzarında aşırı gelişmeye (hiperplazi) neden olur, bu da kanserleşme riski taşır. Bu nedenle adetlerin düzene sokulması gerekir. Aynı zamanda doğum kontrolü de arzu ediliyorsa “doğum kontrol hapları”kullanılabilir.

İkinci gruptaki başlıca patolojiler ise şunlardır:

- Endometrial hiperplazi ve kanser: Tanı biopsi ile konur. Ultrasonda rahim iç zarının kalınlığı 5 mm‘nin altında ise biopsi gereksizdir. 12 mm‘nin üzerinde ise muhakkak yapmak gerekir. 5-12 mm arasında risk faktörlerine göre hareket edilir. Biopsi sonucunda atipi yani kansere ilerleyebilen lezyon yoksa hormonal ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir. Atipi varsa kanserleşme riski %10-30 arasındadır cerrahi ile tedavi etmek gerekir. Çocuk arzusu varsa yüksek doz hormonla ilaç tedavisi denenebilir.

- Myomlar ve polipler : Yer kaplayan kitlelerdir. Ultrasonla kolayca görülürler. Tedavileri cerrahidir. Uygun olanlar histeroskopi ile alınabilir. Bu yöntemde rahim ağzından bir kamera ile girilip polip/myom alınır. Genellikle hastanede yatmaya gerek kalmaz..

- Adenomyozis: Endometriumun rahim duvarına yayılmasıdır. Tanı koymak diğerlerine göre daha güçtür. Ultrason ve manyetik rezonans tanı koydurabilir.

- Kronik endometrit: Endometriumun iltihabıdır. Çok nadir görülür.

- Kanama bozuklukları: Pıhtılaşma ile ilgili sorunlardır. Özellikle genç kızlarda görülür. Kan testleri ile tanı konulur.Hematologlarla konsülte edilerek tedavi edilir.

- Tiroid hastalıkları ve hiperprolaktinemi: Kan testleri tanı konulur.

Bu değerlendirmeler yapılarken üreme çağındaki kadınlarda en sık anormal kanama nedeninin gebelik olduğu unutulmamalı ve öncelikle bu olasılık ekarte edilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp