Prostat Ve Vesikula Seminalis Hastalıkları Hematospermi

Prostat Ve Vesikula Seminalis Hastalıkları Hematospermi : Etioloji ve Patogenez. Hematosperminln nedenleri enfeksiyon, obstrüksiyon, tümör, damar anomalileri, sistemik hastalıklar, iatrojenik yaralanmalar olarak sıralanabilir. Bakteriyel prostatit ve vesikula, seminalislerin enfeksiyonu, hematosperminin bilinen en sık nedenidir (%30-80). Ürogenital tüberkülozdaki azalmaya paralel olarak, bu spesifik enfeksiyona sekonder olan hematospermi de seyrekleşmiştir. Olayın bir başka nedeni, erken dönem şistozomiasiztir. Endemik bölgelerde karşılaşılan kronik enfeksiyon hemotospermiye neden olmaz.Aksesuvar genital bezlerde ve kalıntı yapılarda tıkanıklık yapan kistler, hematospermi yapabilir. Sözkonusu organların mukozasının aşırı gerilmesine bağlı damar yırtılması, semene kan karışması şeklinde ortaya çıkar. İdrar retansiyonunda mesanenin boşaltılmasının ardından görülen hematü- riye benzer şekilde, uzun süre cinsel ilişkiye ara vermeden sonraki ilk cinsel ilişkide, hematospermi olabilir (hemorrhage ex vacuo).

Vesikula seminalislerin, utrikulus prostatikusun, Müller ve Wolff kanalı kistlerinin sperm kanalını tıkaması, hematospermi ile ilişkili olabilir.Uretradaki ektopik prostat dokusundan kaynaklanan tümör ve adenomatöz polip, hematospermi yapabilir. Bunların çoğu, verumontanumun yakınında papiller uzantılar şeklindeki oluşumlardır. Yaşlı erkekte hematospermi nedenleri arasında prostat, vesikula seminalis, mesane, uretra ve testis karsinomu başta gelir (%5-10). Lenfoma, vesikula seminalisleri doğrudan invaze ederek, hematospermiye yol açan bir hastalıktır. Ürolojik olmayan tümörler arasında, prostattaki metastatik melanoma bağlı, semende siyah renk değişikliği şeklinde olan ''melarıospermt' de unutulmamalıdır.

Prostatik uretra ve mesane boynundaki kıvrımlı, frajil variköz venle- rin, arteriovenöz malformasyon, prostat ve vesikula seminalis hemanjiomları- nın yırtılması hematospermi ile sonlanabilir.Hemofili, von Willebrand faktörü eksikliği ve aşırı antikoagulan ilaç kullanımı gibi kanama ve pıhtılaşma süresini uzatan etkenler, sistemik kanama nedenleridir. Karaciğer sirozu karaciğere bağlı pıhtılaşma faktörünü azaltarak veya portal basıncı yükselterek, hemoroidal venöz pleksus ile prostatik venöz pleksus arasındaki venöz bağıntı, prostatta kanamaya ve hematospermiye neden olabilir.Hematospermi sayısındaki artışa bir diğer neden, transrektal prostat iğne biopsisi sıklığıdır.

Hemoroidal enjeksiyonlar da, benzer nedenlerle hematospermi nedeni olmaktadır. Ayrıca orşiektomi sonrası duktus defe- rensin kalan parçasında kanama, iatrojenik hematospermiye yol açabilir.Semptomlar ve Bulgular. Semende kan görülmesi tek yakınma nedenidir. Aslında kanlı ejakülatı, erkekten çok önce eşler fark eder. Gençler genellikle cinsel ya da fertilite kaybından endişelenirken yaşlı hasta, gizli kanser olasılığından korkarak hekime başvurur. Bunların %75’inde bir veya iki epizottan sonra psikolojik endişe, saplantıya dönüşür.

Eksternal meatusun kondiloma açısından inspeksiyonu testisler, epididimisler ve spermatik kordun özenli palpasyonunun yanı sıra, prostatın ve vesikula seminalislerin rektal tuşede yoklanması önem taşır. İdrar örneğinin laboratuvar incelemesi ve kültürü yapılırken, aside dirençli basil ya da Schistosoma yumurtasının görülmesi anlamlıdır. Prostat sekretinin mikros- kopik değerlendirilmesi enfeksiyon açısından önem taşır. Elli yaşın üstündeki erkekde PSA düzeyine bakmak kural gibidir.

Direkt üriner sistem radyografisi prostat kalsifikasyonunu, intravenöz ürografi ise, renal tüberküloz bulgularını görüntüler.Transrektal ultrasonografi prostat ve vesikula seminalislerdeki enflamasyona uyan değişiklikleri, tıkanmaya sekonder dilatasyonu, sperm kanalı kistlerini, vesikula seminalis taşlarını ve Müller kanalı kalıntısını görünür duruma getirir.Manyetik rezonans, vesikula seminalis anatomisini ayrıntılı olarak görüntülemenin ötesinde, karakteristik olarak içindeki kan sinyalini, yani kanamayı görmek açısından önemli bilgiler verir.Endoskopi, özellikle eşzamanlı hematürisi de olan hematospermili hastada endikedir. Bu incelemeyle uretradaki variköz venler ve hemanjiom görülebilir.

Prostatik uretrada konuşlanmış poliplerin içinde yerleşik intra- duktal karsinom kuşkusu varsa biopsi ile anlaşılır.Tedavi. Geleneksel olarak hematospermiye yönelik inceleme yapılırken, antibiotik tedavisi ya da hastaya güven vererek beklemek yeğlenir. Bu yaklaşım 40 yaşın altındaki hastada tümüyle mantıksız değildir. Ancak hematospermili yaşlı hastada, olayın altında yatan ürolojik sorun göz ardı edilmemelidir.

Vesikula seminalis mukozasının hiperplazisine bağlı konjes- yonun neden olduğu hematospermide östrojen etkili, diethystilbestrol (Pre- marin) 5 mg/gün bir hafta süreyle vermek yeterlidir. Lenfoma, kematerapiye yanıt verdiğinde hematosperinin de ortadan kalktığı görülür.Vesikula seminalislerin ve utrikulus prostatikusun kistleri ile posterior uretra polipi marsupialize edilir veya transrektal aspirasyonu yapılır ya da transuretral rezeksiyonu gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp