Prostat Kanserinde Yaşam Süresi

Prostat Kanserinde Yaşam Süresi: Yaşam kalitesi,yaşam şartları,yaşamdan mutlu olma ve bunların ölçülmesine yönelik formüller,tablolar,çizelgeler gösteriyor ki,hastanın ameliyatla canını kurtarması onu yeterince mutlu edemiyor.Böylece müzminleşen ve çözülmesi de gittikçe zorlaşıp kemikleşen bir kaç sorun veya sorunlar demeti, hem hastayı hem de çevresini huzursuz edebilmektedir.

Yaşamdan memnuniyet ne demektir?

Her şeyden önce ,bir insanın kendisinin, genel olarak kendi yaşam şartları hakkında bir değerlendirme yapmasıdır.Bir kişi, bir çok faktörün etkisi altındaki kendi durumu üzerine, geçen yaşamını da düşünerek, bir sonuca varabilir.İşte böylece yaşamdan da ne kadar mutlu olduğunu anlamaya çalışır.

Ünlü filozof Epikür (M.Ö.:341-270) “Mutluluk ,ağrı ve zorunlulukların olmamasıdır”.demiştir.
Bugün, mutluluk ve yaşam memnuniyeti,insanın bağışıklık sistemi üzerine olumlu etki yaparak iyileşme sürecini kolaylaştırdığı bir çok bilimsel çalışmada gösterilmiştir.

Çin atasözü “Mutluluk ,sıklıkla küçük şeylerden oluşur” der.Ama zor olan da ,bu “küçük şeyleri” bulmaktır.

Hasta, duygularını ne kadar kendi haline bırakırsa ve kanseri tanısı konmasından sonraki
dönemde ,bazı duygu ve düşüncelerinde dalgalanmalar olabileceğini kabul ederse, o kadar iyi
olmaktadır.Hasta prostat kanseri tanısı konup,cerrahi veya diğer tedavi yöntemlerine geçildiğiaşamada tamamen normal olarak şu aşağıda belirtilen aşamalardan geçer:

Belirsizlik ve şok dönemi : Güvensizlik,şüphe ile sonuçlanabilen ,düşünce sisteminde
karmaşa dönemi.

Hastalığı reddetme,yok sayma: Güvensizlik, hastada acaba sonuçlar karışmış olabilir mi ye kadar gidebilir.
“işbirliği” yaparak bir ödüle ulaşmayı umut eder.

Depresyon dönemi:


Hiddet ve kızgınlık, iki şekilde ümitsizlik belirtilerine dönüşebilir. Birincisi hastalık sebebi ile hastahane ve tedavide kaybedilen zamana tepki olacaktır. İkinci şekli ise ,gelecek korkularını barındıran ,geleceğe hazırlayıcı şekilde olan:“Artık benim hayatım nasıl olacak ?” “ Kanser ilerleyebilir mi?” “Tedavi etkili olur mu?” sorularıdır.

Kabül etme dönemi: Hasta duygularının dalgalanmasından sonuçta,bu yeni yaşam durumunu kabul etme,anlama,olumlu olarak ümit etme sürecine girmektedir. Kabül etme,yenilmek demek değildir.Ne yapalım kaderimiz buymuş da değildir.

Ne yapayım, ben zaten bir şey de yapamam demek de değildir. Ama kendi hayatını sıkıca ele alıp, yaşamdan mutlu olma için çalışma demektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp