prostat kanseri tedavisi nasıl uygulanır

Prostat Kanseri Tedavisi :

Prostat kanseri teşhisi konulduktan sonra hastalığın ilerleme durumu tespit edilir.

İlerlememiş yani prostatta sınırlı kanserlerde, ameliyat ile prostatm çıkartılması (radikal prostatektomi), ışm tedavisi (radyoterapi) veya HIFU diye kısaltılan yoğunlaştırılmış ses ötesi dalgaları ile prostat ve kanser hücrelerinin yok edildiği yöntemlerden biri ile hastalık tedavi edilir.Prostat kanseri tedavi edildikten sonra belirli aralıklarla takip edilmelidir. 
 

Tedavi sonrası nüks eden, tekrar ortaya çıkan prostat kanserinde kullanılan mevcut yöntemler ise ışın tedavisi ve HIFU olarak karşımıza çıkmaktadır.

Radikal prostatektomi sonrası nüks- lerde (tekrar eden) her iki yöntem de kullanılabilir. Ancak ışm tedavisinin istenmeyen yan etkileri HIFU''''''''dan fazladır. Prostat kanserine yönelik yapılan ışın tedavisinin (Radyoterapi) başarısızlığında ise hastalık yine HIFU ile tedavi edilebilmektedir.

Erkeklerde yaş ilerledikçe prostat büyümesi önemli bir sorun olarak göze çarpmaktadır.

Prostat şayet iyi huyluysa Plazma Kinetik Tur ya da standart TUR yöntemi ile tedavisi yapılmaktadır. 50 yaşını aşmış erkeklerde prostat büyümesi bir hayli fazla görülmektedir. Bu da kişinin hayat şartlarını, bir hayli olumsuz şartlar altında bırakıyor. Prostat büyümesi genel olarak iki şekilde görülüyor. Prostat büyümesi çoklukla iyi huylu olarak gerçekleşiyor. Bu iyi huylu büyüme kişinin kanser olmadığı anlamına geliyor. Kötü huylu büyüme ise iyi huylu büyümeye nazaran daha az gözlemlenen bir durumdur.

Geceleri oldukça fazlaca idrara çıkma, idrarı bir hayli zorlanarak yapma ve ince idrar çıkarma gibi belirtiler prostat büyümesinin de bir anlamda habercisi oluyor. Prostat büyümesi rahatsızlığa neden olduğu andan itibaren tedavi edilmesi gerekiyor. Büyüme iyi huylu olarak gelişmişse öncelikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Eğer bu tedaviden sonuç alınamazsa bu kez cerrahi yöntemlere başvuruluyor. Cerrahi yöntemler de açık ya da kapalı olarak yapılıyor. Açık ameliyatlar her zaman için enfeksiyon riski, cerrahi riskler ve uzun süreli hastane yatışı gibi olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. ‘TUR’ olarak bilinen kapalı yöntemlere ise cerrahi bir yol olarak sıklıkla başvuruluyor.

TUR operasyonlarında bireyin idrar kanalından içeri girilerek bir enerjinin yardımı ile prostat tam olarak değil parçalar halinde kesilerek dışarı alınıyor.
Plazma kinetik sisteminde görüntüleme için sıvı serum fizyolojik olarak kullanılmakta. Böylece TUR sendromunun da önüne geçilmiş oluyor. Plazmakinetik sistem kullanıldığında üretra darlıkları, sertleşme bozuklukları ve idrar kaçırmalar daha az görülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp