Prostat Kanseri Tarama Testlerinin Olumlu Ve Olumsuz Yanları

Prostat Kanseri Tarama Testlerinin Olumlu Ve Olumsuz Yanları :

Nerdeyse yirmi yıldan beri prostat bezindeki olası kanserlerin tespiti saptanması için PSA testlerini kullanmamıza rağmen. Kamu kamu sağlığı uzmanları ve sağlık çalışanları kanserin erken dönemde teşhisinin tanısının riskleri ve faydaları üzerinde tartışmaya devam etmektedirler.

Testleri savunanlara göre, erken teşhistanı prestat kanserinden ölüm oranlarını %25 azaltmaktadır. PSA testlerinin 1980'lerde yaygın şekilde uygulanmaya başlanmasından beri, prestar kanserli hastaların sayısında artış oldu. PSA öncesinde, rümörürı iyice büyümeden, üriner semptomları oluşmadan, metaztaz sonucu kemik ağrılarına başlamadan prostat kanseri teşhistanıisı konamıyordu. Bu dönemde artık kanserin tedavi edilmesi mümkün olmuyordu. Tedavi semptomları hafifletmek ve beklenilen ölümü geciktirmek için uygulanıyordu. PSA testlerinin yaygın kullanımıyla, hastaları daha erken dönemde tespit ediyoruz saptayabiliyoruz. Erken dönemde hastaların büyük çoğunluğu, ameliyatla bezin alınması ya da radyasyon uygulanması sonucunda iyileşiyodar. PSA testlerine minnettarız. Artık genç, sağlıklı erkeklerde de kanseri tespit edip, tehlikeli, sürekli yan etkileri olmayan modern yöntemlerle tedavi edebiliyoruz.'

Testlere karşı olanlar, erken teşhistanıinnın iki tarafı keskin kılıç olduğunu savunuyorlar. PSA testleri klinik olarak belirgin prostat kanserlerini ortaya çıkarmada yardımcı olsalar da, gereksiz biyopsi uygulamalarına yol aç maktadırlar. Muhtemelen hiç sorun yaratmayacak, minik kanser hücrelerinin tespiti saptaması yapılmaktadır. Bu minik kanserlerin keşfedilmesi, hastaları, gereksiz yoğun testlere, cinsel, üriner ve böbrek fonksiyonlarında negatif etkiler yaratma riski olan tedavilere yönlendirmektedir.

Büyük ilerlemelere rağmen, prostat kanseri hakkındaki bilgilerimiz hala yetersizdir. ikna edici istatistiksel verilere sahibiz. Hala hastalığın erken teşhistanısınıninin hayat kurtarıcı avantajları olduğunu ispatlayan, kesin, bilimsel kanıtlardan yoksunuz (daha önce bahsedildiği gibi 1980'lerde PSA testinin kullanılmaya başlanmasıyla prostat kanserinden ölüm oranında %25 azalma olmuştur).testin Testin uygulanması taraftarı olanlar, prostat kanserinden ölüm oranındaki azalmadan bahsederler. Fakat erken teşhistanıler sonrası tedavi edilenlerle, edilmeyenler arasında belirgin farkların olmadığından dolayı testlere karşıdırlar. Bilimsel deneyler genellikle can sıkıcı tu tarsızlıklar ortaya çıkarır. Birçok faktör sonuçları etkileyebilir (klinik deney ler hakkında görüşler için bkz. Bölüm 21, Prostat Kanseri Metastazının Tedavisi).

Bununla birlikte şu da var ki, bazı gerçekleri tartışmaya gerek yoktur. Sadece Amerika'da prostat kanserinden sonucu her yıl 30. 000 erkek ölmek tedir. Gelişmiş ülkelerdeki ortalama yaşam süresinin daha da artmasıyla, bu rakamların yükselmesi beklenmektedir. Bu hastalık, vücudumuzda oluştuğu zaman ürkütücü bir düşmanımız olur. Takatimizi kesen sernptomlara ve sonunda ölüme yol açar. Kanserlerin zaman içinde değişim gösterdiğini biliyoruz. Küçük, zararsız görülen tümörlerin zamanla tehlikeli hale gele bileceklerini biliyoruz. Eğer kanser hücreleri prostat dışına yayılırsa, kontrol altına alınması zorlaşır ve genelde ölümcül olduklarını da bilinmektedir da biliyoruz. Testler bu hastalığın doğal seyri içinde erken, hala tedavi edilebilir dönemde teşhistanı edilmesini konmasını sağlar. Prostat kanserinin modem tedavileri genellikle güvenlidir ve çok düşük ölüm riski taşırlar. Ameliyat ve radyasyonu n yan etkileri rahatsızlık yaratabilir, bazı erkeklerin yaşam kalitelerini bozabilir. Fakat problemler çoğunlukla geçicidir. Eğer geçmezse kolayca tedavi edilip, rahatlama sağlanabilir.

Prostat kanseri testi yaptırmalı mısınız? Bu size bağlıdır. Prostat kanseri çok heterojen bir hastalıktır; tümör gelişen erkeklerin kişisel ihtiyaçları, tıbbi durumları değişiklik gösterir. Sağlık durumu bozuk, beklenilen yaşam süresi on yıldan kısa olan yaşlı hastalar için testler genel de gereksizdir, büyük olasılıkla tavsiye edilmez. Bu hastalık yavaş ilerleyen bir seyir gösterdiği için, hastanın bundan sonraki yıllarında problem yaratacak semptomlar göstermez, Bu hastalığa sahip olduğunu öğrenmeleri sadece gereksiz endişeye sebep olur.

Sağlıklı genç erkeklerin iyi değerlendirilmesi gerekir. Hastalığı yayılma dan, zararlar yaratmadan erken dönemde yakalama endişesiyle. bazı kanserlerin gereksiz yere tedavi edilmeye çalışılmasınıldan engellemek korunmak gerekir. Prostat kanseri için yüksek risk taşıyan erkekler, Afrika kökenli Amerikalılar, ailesinde bu hastalığın görüldüğü kişiler için olanlar eşitliği bozacak nedenleri vardır. Artan risklerinden dolayı onların daha erken dönemde test olmaları önerilir.

Prestat kanseri testlerine ısrarcı şekilde karşı çıkanlarla, büyük sağlık organisazyonları organizasyonları arasında şaşırtıcı olmayan tartışmalar vardır. American College of Preventive Medicine (ACPM), doktorların '50 yaş üzerinde, hayat beklentisi on yıl ve daha uzun olanları, testlerin olası avantajiarı ve dezavantajları konusunda uyarmaları gerektiğini savunmaktadırlar.

Böylece hastalar PSA ve DREeJle yapılan rektal muayene testlerini uygulayıp uygulamama konusunda, bilgilenmiş olarak, kendi kararlarını kendileri alırlar. Testlerin rutin şekilde uygulanması önerilmemektedir.

The American Urological Association (AUA) ve the American Carıcer Sociaty Society (ACS) testler hakkında daha pozitif düşünmektedirler. Doktorların 50 yaş (risk gruplarında 45) üzerindeki erkeklere, eğer yaşam beklentisi 10 yıldan uzunsa, yılda bir kez DREeJle yapılan rektal muayene ve PSA testlerini önermelerini tavsiye etmektedirler. Bu gruplar, doktorların, erkeklere testler hakkında anlaşılır bilgiler vermesini ve böylece erkeklerin bilinçli seçim yapabileceğini savunmaktadırlar.

The American College of Physicians (ACP), doktorların prostat kanseri testleri hakkında erkeklere bilgi vermesini ve onları kendi kararlarını almada cesaretlendirmelerini savunmaktadır. The U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), rutin prostat kanseri testlerine karşı çıkmaktadır. Fakat bu tavsiyeler öneriler eleştirilmektedir." Prosıat kanser testlerini olmadan vaptırrnadan önce tam olarak konu hakkında tam olarak bilgilenmenizi öneririm. Bu potansiyel ölümcül hastalığı önemsememek, bilinçsizliktir. Kesinlikle gereksiz tedavilere maruz kalmak istemezsiniz. Fakat zamanında teşhistanı edilirsekonursa, kolayca tedavi edilebilen edilebilecek bir hastalıktan ötürü, "gereksiz ölümü" de arzu etmezsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp