Prostat Belirtisi Nedir

Prostat Belirtisi Nedir: Prostat ortalama olarak kestane büyüklüğünde ve şeklinde bir salgı bezidir. Bu bez mesanenin altında, rektumun (makatın) önünde bulunur.

Prostatın merkezinde üretra adı verilen mesaneden idrarı boşaltma işlevi gören kanal yer alır.

Cinsel boşalma esnasında prostatın çevresindeki kaslar seminal sıvıyı üretraya doldurur. Seminal sıvı üretra boyunca penisin ucuna doğru gelerek buradan da dışarıya akar. Prostat şayet büyürse içinden geçen üretrayı sıkıştırarak idrarın akışını zorlaştırabilmektedir. Hatta tamamen durdurabilir. Bundan dolayı prostat kanserinin önemli belirtilerinden biri de idrar yapmakta güçlük çekmedir.

Prostat Kanseri Nedir?

Diğer bütün kanser türleri gibi prostat kanseri de bir hücreden başlar ve bölünme kontrolü kalktığı için kısa sürede bir kitle haline gelir. Prostattaki bütün kitleler kanser değildir ama kitleler idrar yapmada zorluğa neden olabilirler.

İleri yaşlarda prostat büyüyebilir. Kanser olmayan bu büyüme “bening prostat hipertrofisi”olarak bilinir ve cerrahi olarak tedavi edilebilir.

Prostat kanseri de benzer semptomlara neden olabileceği için idrar yapmada zorluk veya ağrı durumlarında doktora başvurulmalıdır.

Prostat kanseri riski özellikle 65 yaş üzerinde daha fazladır.

Prostat Kanserini arttıran durumlar nelerdir?

Yaşın 65 üzerinde olması
Yağdan zengin diyet ile beslenmesi
Kırmızı etten zengin diyet
Prostat kanseri aile hikayesi
Sizde de Prostat Kanseri Olabilir

Şayet siz ya da ailenizden biri 50 yaş üzeri bir erkek ise kendiniz için yapabileceğiniz ve o aile üyesine önerebileceğiniz en önemli şeylerden birisi prostat kanseri açısından kontrolden geçmektir. Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserdir ve kansere bağlı ölümlerin ikinci sık nedenidir.

Prostat Kanseri Gelişimini Önlemek için Neler Yapılmalıdır?

Dengeli diyet diğer kanserlerin olduğu gibi prostat kanserinin de riskini arttırır. Sebzeden (özellikle domatesten) ve meyveden zengin; fakat yağdan fakir diyet önerilir.

Aşağıdaki belirtiler sizde ortaya çıktıysa doktora başvurmanız gerekir.

Özellikle gece ortaya çıkan sık idrara çıkma durumu
İdrarda kan görülmesi durumu
Ağrılı idrar yapma durumu
Pelvis bölgesinde künt ağrılar
Prostat Kanseri Tedavisi

Prostat kanseri tanısı konmuşsa bir kaç farklı tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Seçilecek tedavi hastanın yaşı, genel durumu, kanser tipi ve yaygınlığına göre sadece takip, cerrahi, radyoterapi, hormon tedavisi veya kemoterapi yöntemlerinden bir veya bir kaçı seçilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp