Probiyotikler Mi Prebiyotikler Mi Daha Yararlı?

Probiyotikler Mi Prebiyotikler Mi Daha Yararlı? : O halde, hangisi en yararlı: probiyotikler mi —prebiyotikler mİ? Testimizi Kolorado’daki bir çiftlikte gerçekleştirdik. On iki gönüllü bulabildik ve hepsi de çiftlikte çalışıyordu. Geleneksel kovboylar gibi bizim gönüllülerimiz de normalde bol miktarda gaz yapıcı baklagil ve protein yönünden zengin kırmızı et yiyordu. Bu gıdaların her ikisinin de bağırsak florası üzerinde bir etkisi vardı, bu nedenle alacağımız sonuçlar ilginç olacaktı.Bir hafta sürecek deneyimizde bize yardımcı olması için muzipçe “Bayan Popo” adını taktığımız bir uzmanı görevlendirdik.

Gerçek adı Gemma VValton’du ve Reading Ünversitesinde Gıda Biyobilim Okulunda araştırmacıydı.Gemma hafta başında tüm katılımcılardan gaita örneği aldı. Sonra on iki gönüllümüzü rasgele üç gruba ayırdı: Birinci grup her gün bir probiyotik içecek içti ve kendi normal beslenmesini sürdürdü. İkinci grup portakal suyu içinde konsantre halde prebiyotik aldı. Üçüncü grup prebiyotik konsantrasyonu yüksek gıdalardan yana zengin beslendi. Hindibağ, soğan, sarmısak, enginar ve muz yediler. Haftanın sonunda Gemma gönüllülerimizden tekrar gaita örnekleri aldı.

Tüm örnekler Reading Üniversitesine gönderildi, Gemma burada örnekleri kıyasladı, iyi ve kötü bakteri popülasyonlarını hesapladı. Bunun için floresan İn situ hibridizasyon (FISH) adı verilen bir teknik kullandı. Bakterilerin DNA’sına bağlanan "probe" adı verilen özel seçilmiş molekülleri ekledi. Bu moleküller ultravi- yole ışık altında parlar. Kullandığı probeler iyi bakterileri aydınlattı ve gaitaların her birinde ne miktarda bulunduklarını hesaplamak mümkün oldu.

Bizim deneyimizde iyi bağırsak bakterilerinin gelişimini sağlamanın en etkin yolu prebiyotik katkılı portakal suyu içmek oldu. Doğal prebiyotik gıdaların da iyi bakteri popülasyonu üzerinde olumlu etkisi oldu, ancak daha sonra yapılan analizler bunların aynı zamanda o kadar da iyi olmayan Clostridium bakterilerinin gelişimini de teşvik ettiğini ortaya çıkardı. Gemma, bu bakterilerin muhtemelen gönüllülerin yediği bir şeyle geldiğini öne sürdü, ama öyle görünüyor ki bunlar da prebiyotiklerden yararlanmışlar.

Probiyotik yoğurt gözle görülebilir bir etki yaratmadı: muhtemelen yoğurtta mevcut bakteri sayısının halihazırda bağırsaktaki bakterilerin sayısına kıyasla çok az olduğundan. Daha önceki araştırmalar probiyotik gıdaların bazı koşullarda fark yaratabildiğini göstermişti. Örneğin iyi bakteri popülasyonu düşükse —örneğin antibiyotik kullandıysanız ya da yaşlıysanız—düzenli probiyotik ürünler kullanmakyararlı olabilir. Ayrıca bağırsak florası konusunda uzman bazı kişiler düzenli probiyotik aliminin herkes için yararlı olabileceğini söylüyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp