Porostat

Porostat: Erkeklerde idrar kesesi önünde,18 gr ağırlığında,elin sırtı kıvamında elastiki , tübüller ve kanalcıklardan oluşan bir bez organdır.

Prostat ana karnında (embriyolojik hayatta) 4. ayda farklılaşmış bir organdır,ama başkalaşımı(büyüme ve değişim) hayat boyu devam eder.

Prostat yapısının % 70 i salgı bezi karakterinde,% 30 u ise destek dokusudur.Meni taşıyan kanal aracılığı ile meni kesecikleri ,prostat tabanından ejekülatuar kanallara açılmaktadırlar.

Bugün prostatı anatomik tanımlamada,McNeal zonal anatomisi ,4 bölge halinde organı açıklarken ,transrektal ultrasonda biyopsi standartlarını (TRUS Prostat biyopsisi) ve tekniğini de belirlemiştir.

Prostatı etkileyen hormon: testosteron

Erkeklerde, testislerde doğrudan ,beyinden(hipofizden) salgılanan luteinizan hormonu (LH) etkisi ile Leydig hücrelerinde testosteron(erkeklik hormonu) üretilmektedir.

Bu testosteron sonra, enzim aracılığı ile kendisinden daha etkili olan dihidrotestosterona (DHT) dönüşür.Yani prostat içindeki aktif formu DHT dir.

Kısaca ,prostatın farklaşmasında rol alacak olan DHT nin prostatik androjen haline dönüşümü, 5-alfa redüktaz enzimi sayesinde olmaktadır.Böbreküstü bezlerden salgılanan testosteron ise, toplamın % 5i kadardır.

Elli yaşın üstü erkeklerde, kanda östradiol seviyesi % 50 artmaktadır.Ancak SHGB seks hormon bağlayıcı globulin oranı da arttığı için,artış % 10 kadar olmaktadır.Bu hormon erkeklik hormonu benzeri davranışla prostatın büyümesini desteklemektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp