Panzehir

Yılan sokmasında panzehir uygulaması en tartışmalı konulardan biridir. Bu bö­lümde verilen tabloda zehirlenme dere­celeri ve önerilen panzehir dozları gö­rülmektedir. Ama uzmanlar arasında önemli görüş ayrılıkları vardır. Özellik­le sokma yerindeki zehrin cerrahi giri­şimle akıtıldıktan sonra 1. ve 2. derece zehirlenmelerde panzehir kullanılma­ması gerektiği öne sürülmektedir. Bu tartışmalar temel olarak panzehir kullanımının yol açabileceği tehlikelerden kaynaklanır. Hastaya panzehir verildik­ten sonra serum hastalığı biçiminde aşı­rı duyarlılık tepkilerinin ortaya çıktığı, ölümle sonuçlanan anafilaktik şokun (ikinci kez karşılaşılan bir antijene kar­şı şiddetli alerji tepkisi) geliştiği bildi­rilmektedir.

Alerjik tepkiler 7-21 gün arasında görülen deri döküntüleri, ateş, kırıklık, lenf bezleri büyümesi ve eklem ağrıları gibi belirtilerdir. Duyarlılık tes­tinin olumsuz çıkması, serum hastalığı­nın oluşmayacağı anlamına gelmez. Ama 3. ve 4. derece zehirlenmelerde yüksek doz panzehirin yaşam kurtarıcı olduğu, duyarlılık testine yanıt veren hastalarda bile denetimli bir biçimde kullanılmasının gerektiği tartışma gö­türmez bir gerçektir. Verilecek dozun kesin ölçüsü ise hastanın durumuna gö­re belirlenir. Panzehirin bölgesel doku ölümü ve kan tablosunda ortaya çıkan bozuklukları ne ölçüde önlediği tartış­ma konusudur.

Ama yapılan araştırma­lar panzehirin sağ kalma oranını yük­selttiğini açık biçimde göstermiştir. Ha­fif zehirlenmelerde cçrrahi girişimle zehrin boşaltılması panzehir kullanıl­masına gerek kalmadan yeterli iyileşme sağlamaktadır. Yılan sokmasını genel belirtileri göz ardı edip yalnızca ağrı, şişlik ve morarma gibi yerel belirtilere göre sınıflandırmak yanıltıcıdır ve kötü sonuçlara yol açabilir.

Zehirlenmeleri derecelendirmek tedavide yol gösterici olsa bile her durumda uygulanacak bir şablon değildir. Tedaviyi hastanın kli­nik olarak ya da laboratuvar inceleme­leriyle ortaya çıkarılan durumu belirler.Bütün ilkyardım girişimlerine kar­şın zehirlenme belirtileri gelişiyorsa da­mar yoluyla panzehir verilir. Panzehirin kas içine uygulanması hem daha geç emilmesine, hem de dolaşımdaki düze­yinin denetlenememesine, sokma yeri­ne uygulanması ise yalnızca bölgesel şişliğin artmasına neden olur. Çocuklar­da kütle azlığını düşünerek daha düşük­doz kullanmak hatalıdır. Çocuklar için de erişkinlere verilen doz uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp