Panik Bozukluklar: Çağdaş Ve Güncel Bir Ruhsal Sorun Grubu

Panik Bozukluklar: Çağdaş Ve Güncel Bir Ruhsal Sorun Grubu : Panik bozukluk durumları yoğun korku, endişe ve sonun yaklaşması duygularının aniden ortaya çıkışıyla başlar. Fiziksel semptomlar kalp çarpıntısı, nefesin kesilmesi, halsizlik, baş dönmesi, terleme, boğulma hissi, bulantı, kusma, ellerde ve ayaklarda uyuşukluk ya da ürperti şeklinde görülebilir. Belirtiler o kadar ciddi olabilir ki panik atak yaşayan kişi kalp krizi geçirdiğini sanarak hastaneye başvurabilir.Panik atak herhangi bir neden olmaksızın aniden ortaya çıkar.

Bir süre devam eder ve kişiyi oldukça rahatsız eden bir durum yaratır. Bir kere panik atak yaşayan daha sonra diğerlerini de geçirir. Mükerrer ataklar geçiren ya da geçireceği konusunda ciddi korkuları olan kişilerde panik bozukluk ortaya çıkar. Panik atak geçiren kişiler genellikle ataklarını daha önce meydana geldiği mekânlara bağlar. Örneğin kalabalık bir asansörde ya da uçakta atak geçiren kişi atakları tetikleyeceği korkusuyla asansöre ve uçağa binmekten kaçınır. Sonuç olarak kişi aktivitelerini sınırlar, bazıları sonunda evden dışarı çıkmaya korkar hale gelir ve “agorafobi” denilen fobi türüne sahip olur.

Araştırmalar panik bozukluk durumlarının genetik bileşeninin olduğunu ortaya koymuştur. Norepinefrin üretiminin fazla olması anksiyete ve korkuya neden olur. Yaşlandıkça bu maddenin üretimi azalır. Bu nedenle yaşlı kişilerde panik atakların görülme oranı daha azdır.Panik bozukluk tedavi edilmezse gittikçe daha kötü bir hal alır. Arada düzelme periyotları görülse de gerçek iyileşme olmaz.Panik ataklarda genellikle trisiklik antidepresanlar ya da seratonin geri alimim azaltan ilaçlar kullanılır. Anksiyeteyi önleyici ilaçlar atakların kendisinin oluşturduğu korkuyu ortadan kaldırmada etkili olabilir.

Rahatlama tedavilerine eklenen davranışsal terapiler de yarar sağlar. Psikoterapi ya da ilaç tedavi kombinasyonları genellikle iyi sonuçlar verir. Düzelme 6-8 hafta gibi kısa sürelerde ortaya çıkar. Panik bozukluk için uygulanan doğru tedavi, panik atakları önleyebilir ya da en azından şiddetini azaltarak kişilerde rahatlama sağlar.Panik bozukluğu olan hastalara diğer duygusal sorunları için de tedavi gerekebilir. Depresyon, alkol ya da ilaç kullanımı da beraberinde görülebilir. Son araştırmalar panik bozukluk durumu olan kişilerin intihara daha meyilli olduğunu göstermiştir. Birliktelik gösteren sorunlar de panik bozukluğun kendisi gibi üstesinden gelinebilir durumlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp