Yükseklik Korkusu Nasıl Yenilir?

Yükseklik Korkusu Nasıl Yenilir? : Bu korkuyu yaşayan kişiler yüksek binalara çıkmadıkları gibi odanın içinde pencereye yakın alanlarda dahi oturmazlar. Akrofobik kişiler, asansöre binmekten korkarlar; ancak bu, asansör içinde hapis kalmaktan ya da boğulmaktan korkmakla değil, asansörün yukarı çıkışının yarattığı endişeyle oluşan bir korkudur.

Evlerde sıklıkla kullanılan ve pek çok insana zevk veren balkonlar, akrofo- bikler için anksiyete kaynağıdır. Bu kişiler, kendileri için oldukça zor bir mekân olan balkonlarda otursalar bile odaya yakın tarafı tercih ederler. Yüksekte uçmasından dolayı uçağa binmekten korkan akrofobiklerin büyük bir bölümünde bu korkuya uçağın düşeceği korkusu da eşlik etmektedir.

Bu durum kişinin çoğu zaman zorunlu olan uçak yolculuklarından kaçınmasına yol açarak bireyin sosyal ve iş yaşamım olumsuz etkiler. Akrofobi ve klostrofobide, fobik durumla (yüksek yer, kapalı yer) karşılaşanlarda anksiyete belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bazen bu durumu düşünmek ve hayal etmekle dahi anksiyete yaşanabilmektedir. Anksiyete belirtilerinin bedensel, düşünsel, duygusal ve davranışsal boyutları bulunmaktadır.

Bu belirtiler kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak, gerçek korkularda ortaya çıkan belirtilerle paralellik göstermektedir. Bedensel olarak kalp çarpıntısı, göğüs sıkışması, nefes daralması, terleme, titreme, uyuşma, karıncalanma ve bayılma hissi, baş dönmesi, sık idrara çıkma isteği görülebilirken, kişi duygusal olarak korku, panik ve heyecan yaşayabilir. Araştırmalar, kaçınmanın iş ve sosyal hayata olan olumsuz etkisinin, korkunun etkisinden daha fazla olduğunu göstermektedir.Hastalar çoğunlukla mantıksız korkularından dolayı utanç duydukları için fobilerini hastalık olarak değil huy ya da kişilik özelliği olarak algılamakta ve fobilerinden söz etmek istememektedirler.

Bu nedenle hastaların, profesyonel yardım alma talepleri düşüktür. Bu tür fobilerin, tedavi edilebilir durumlar olduğu unutulmamalıdır. Tedavide, davranış terapisi, hipnoz, gevşeme teknikleri ve içgörü yönelimli psikoterapi programları uygulanmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp