Kapalı Ve Basık Mekân Korkusu (klostrofobi)

Kapalı Ve Basık Mekân Korkusu (klostrofobi) : Klostrofobi, bireyin kapalı, basık yerlerde yaşadığı mantıkdışı yoğun korkudur. Başlangıcı genellikle otuzlu yaşlardır. Kadınlarda erkeklere oranla dahaçok görülmektedir. Korkulan durumlara tipik örnekler arasında asansör, basık tavanlı odalar ve koridorlar, kapıları kapalı ve kalabalık otobüs, yeraltı çarşıları, metro, altgeçitlerde bulunmak ile oturulan oda kapısının kapalı ya da kilitli olması gibi durumlar sayılabilir.

Kişiler, anılan yerlerde sıkışıp kalmaktan, dışarı çıkamamaktan, nefes alamamaktan ve boğulmaktan korkarlar. Bu kişiler, sinemaya, tiyatroya gidemez, gitseler de orta koltuklar yerine, kolayca dışarı çıkabilecekleri kapıya yakın yerleri tercih ederler.

Klostrofobik kişilerde görülen “boğulma” duygusu öylesine yoğundur ki bu kişiler, dik yakalı kazaklardan rahatsız olurlar; gömleklerinin yakalarını ilikle- yemez, kravat ve kolye gibi aksesuvarları takamazlar. Boğulma duygusu bu durumlarla sınırlı olmayıp, sisli ve kapalı havalar da benzer duyguya yol açmaktadır. Kişiler sisli ve kapalı havaları etrafı saran, korkutucu bir duvar olarak algılarlar. Basık, dar ve kapalı alan oluşu nedeniyle hamam, duş, sauna gibi yerlerde de boğulma duygusu yaşarlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp