Panik Atak Ve Kalp Krizi Arasındaki Farklar

Panik Atak ve Kalp Krizi Arasındaki Farklar

Panik atak rahatsızlığınız varsa ve ataklar sırasında kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız, bu ihtimali elemenin en iyi yolu kalp testi yaptırmaktır. Kalp sağlığınızın iyi durumda olduğunu öğrenmek, en azından bu konuda rahatlamanızı sağlayacaktır.
Kalp krizi ve panik/kaygı atağı arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir.
Panik atak nedeniyle yaşanan göğüs ağrısı kalp krizi ağrısından farklı olarak daha lokaldir ve “bıçak gibi ağrı” olarak tanımlanabilir. Kalp krizinin neden olduğu ağrılar ise göğüs geneline, karın bölgesine, kol, omuz ve sırta yayılabilir.
Kusma kalp krizinin sık görülen bir belirtisidir ancak panik atak sırasında yaygın olarak görülmez.

Panik Atak Tedavisi

Panik atak tedavisinde genellikle ilaç ve terapiler bir arada kullanılır. Tedavi sürecinde hedef, kişiyi fobilerinden olabildiğince arındırarak normal hayatına geri dönmesini kolaylaştırmak ve panik atakların neden olduğu kaygı ve çarpıntı gibi belirtileri hafifletmektir.

Terapiyle birlikte, doktorunuzun önereceği antidepresan, sakinleştirici ve serotonin seviyesini arttıran ilaçlar ile korkular büyük oranda kontrol altına alınabilmektedir. Kullanılan ilaçlar kişinin sağlık durumuna ve ilaca verdiği tepkiye göre değişebilir.

Evde ve Hayatınızda Yapabileceğiniz Değişimler: Öncelikle şunu söylemek gerekiyor; tüm diğer ruhsal problemler gibi panik atağın tedavisinde de tedavi sürecine bağlı kalmak kritik bir rol oynuyor.

Terapi ve ilaçların etkisini “hemen, yarın” görmeniz mümkün değil. Bunun için kendinizi zorlamanız gerekse dahi tedavi planına sağdık kalın. Profesyonel tedaviye evinizde ve hayatınızda yapacağınız basit ayarlamalarla destek olabilirsiniz.

1) Kahve (ve diğer kafeinli içecekler) ve alkol tüketmeyin. Hem alkol hem de kafeinin kaygıyı arttırdığı ve panik atağı tetiklediği bilinmektedir.

2) Stresi kontrol altında tutmaya çalışın. Gündelik hayatta farkında olmadan stres seviyemiz artıyor ve stresin artması panik ataklar için iyi bir haber değil. Stresi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilecek aktivitelere katılın.
Düzenli egzersiz iyi bir seçim olabilir. Bunun yanı sıra yoga, nefes egzersizleri gibi diğer yöntemleri deneyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, kaslarınızın ve zihninizin rahatlamasını sağlayacak bir aktivite bulmanız.

3) Uykunuzu düzenleyin. Düzensiz uyku stresi arttırabilir ve panik atak riskini yükseltebilir. Düzenli bir uyku için yatmadan en az 2 saat önce bir şey yiyip içmeyi kesin.

Sigara içiyorsanız (bırakmanız daha iyi olur gerçi) yatmadan en az 1 saat önce son sigaranızı söndürün.
Yattığınız ortamın karanlık olmasına ve çok sıcak olmamasına dikkat edin. Tatil günleri dahil olmak üzere her gün aynı saatte yatın ve aynı saatte kalkın. Uyuduğunuz ortamda televizyon seyretmeyin.

Panik Atak Sırasında Neler Yapılabilir?

Panik atağın şiddetini hafifletmek için bazı teknikleri kullanabilirsiniz. Uzmanlar atak sırasında en önemli olanın “nefes alıp vermeye yoğunlaşmak” olduğunun altını çiziyor.

Nefesinize odaklanın ve vücuda daha fazla oksijen girmesi için mümkün olduğunca derin nefes almaya çalışın. Derin nefes aldıktan sonra nefesinizi 2-3 saniye tutun ve yavaşça bırakın. Bunu 4 saniye nefes alma, 2-3 saniye tutma ve yavaş yavaş bırakma olarak tekrar edin.
Kaygının arttığını hissettiğiniz anlarda zihninizi dağıtacak bir yol bulun. Örneğin tüm dikkatinizle 100’den geriye doğru sayın veya tüm illeri plaka numaralarıyla saymaya çalışın.

Kaygının hafiflediğini hissedene kadar bu tip dikkati başka noktaya çeken düşüncelerle zihninizi meşgul edin.

Kötü düşünceleri durdurma ve değiştirme tekniğini deneyebilirsiniz. “Uçak düşecek, yangın çıkacak, kalabalığın altında ezileceğim” gibi olumsuz düşünceleri fark ettiğiniz anda bunları size mutluluk veren (bir başarınız, tatilde yaptıklarınız, kendinizi iyi hissettiğiniz bir an gibi) düşüncelerle değiştirin.
Kaygıdan kurtulmaya çalışsanız bile “kaygının fakında olun”. Kaygının arttığı anlarda gerçekten tehlikede olup olmadığınızı, bu duyguların gerçek bir tehlikeye işaret edip etmediğini düşünün.

Duygularınızı ve sizi bu duygulara ne gibi durumların sürüklediğini bir kağıda yazmak onları net olarak görebilmek adına faydalı olacaktır.

Panik Atak Nedir

Panik atak, başta panik bozukluk olmak üzere birçok psikiyatrik bozuklukta ve bazı fiziksel hastalıklarda görülen yoğun korku, kaygı, yoğun endişe karışımı bir nöbettir.

Günümüzün değişken, oynak yaşam ortamlarında, yaşam kaygılarının artması, maddi ve manevi kaos ile belirsizlik durumunun yarattığı “hiçlik duygusu”nun çoğalmasıyla paralellik gösteren panik atak, tüm dünyada toplum sağlığını tehdit eder boyuta gelmiş durumdadır.

Uzmanlar tarafından “psikolojik bir sendrom” olarak tarif edilmesine karşın, hasta, çoğunlukla yaşadıklarının gerçekten fiziksel kaynaklı sorunlar olduğunu ama kimsenin hastalığının gerçek sebebini bulamadığını düşünmektedir. Doktorların hastanın durumuna “psikolojik” tanısı koymasının ardından, bu sefer de bilinçsiz hasta yakınlarının tavrı hastaya zarar vermektedir. Panik atağın önemsiz bir sorun olduğunun düşünülmesi ve kişiye “hastalık hastası” yakıştırmasının yapılması panik ataklı hastanın durumunu zorlaştırmaktadır. Kendisini yalnız ve çaresiz hisseden hasta ise kısır döngü içine girmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp