Panik Atak Neden Olur

Panik Atak Neden Olur :

Panik atak, insanlarda aniden ortaya çıkan korku, bunalma ve sıkıntı halini ifade etmektedir. Panik atak nöbeti geçiren hastaların birçoğu uzman bir hekime başvurmamaktadır. Panik atak hastaları incelendiğinde büyük bir kısmının kalp hastalığı geçirmiş olduğu görülmektedir. Geçirilen kalp krizi bu hastaları etkilemiştir. Bu yüzden tekrar kalp krizi geçireceğini düşünerek korku duyarlar. Nöbet geçiren hasta genel anlamda panik halindedir. Aslında panik atak psikoloji sorunlardan kaynaklanmaktadır. İnsan psikolojisinin bozulması sonucunda ortaya çıkar. Panik atak nöbeti geçiren hastalar ise bu şekilde düşünmemektedir.

Panik Atak Neden Olur
– İnsanların kapalı mekanlarda durması panik atağı tetikler. Çünkü zaten kendine öz güveni az olan kişi, kendisini kapalı ve havasız bir ortamda bulduğunda bunalmaya başlayacaktır. Sonucunda kafasında kötü senaryolar oluşmaya başlar.

– Hastaların topluluk içinde iş görme zorunluluğunda olması panik atağı tetiklemektedir. Yapacağı işin zorluğunu düşünerek, başarısız olma kaygısı içine girer.

– Troid bezi hastalıkları panik atağa neden olmaktadır. Bu hastalıkta vücutta kalsiyum ve fosfor elektrolitlerinde düzensizlik meydana gelmektedir. Bu durum nöbeti tetiklemektedir.

– Bu hastalar için yüksek yerlerde bulunması sakıncalıdır. Köprü ya da bir binanın üst katlarında bulunan kişi ani nöbetler geçirebilmektedir.

– Aşırı miktarda kafeinli içecek tüketimi risklidir. Kafein direk beyine etki etmektedir. Merkezi sinir sistemimizde bozukluklara neden olan aşırı kafein alımı, panik atak nöbetlerini tetikler.

– Kalabalık alanlar panik atak nöbetlerinin sıklıkla görüldüğü yerlerdendir. Çünkü; bu yerlerde insanlar çabuk sıkılmakta ve panik yapabilmektedir.

– Depresyon gibi birçok psikoloji hastalıklar beraberinde panik atağı da getirebilir.

– Günlük yaşamda rahatsızlıklarımızdan dolayı kullandığımız ilaçların yan etkisi olarak panik atak nöbetleri görülebilir.

– Yaşamımızdaki stres panik atak nöbetlerini ortaya çıkarmaktadır. Örneğin; yazılı sınavda öğrencinin sürenin yetmeyeceğini düşünmesi onu panik durumuna sevk eder. Halbuki her şey yolundayken aklına gelen bu durum sınavında başarısızlığına neden olmaktadır.

Panik Atak Nöbeti Sırasında Vücudun Verdiği Tepkiler
– Nefes darlığı
– Çarpıntı
– Aşırı terleme durumu
– Vücudun titremeye başlaması
– Meydana gelen ölüm korkusu ve çıldırma korkusu
– Aniden üşüme ya da ateş basması
– Göğüs ağrısı, göğüs daralması ve bunalma
– Kendini kontrol edememe

Panik atak nöbetlerinin temelinde korku hali yatmaktadır. Kişi artık meydana gelebilecek olaylardan korku duymaktadır. Önceden geçirmiş olduğu panik atak nöbetleri aklına sık sık gelmektedir. Bu yüzden sürekli tekrar panik atak nöbeti geçirirsem ne yapabilirim sorusunu düşünmektedir. Bu yüzden günlük yaşantısını diğer insanlar gibi sürdürememektedir. Özellikle dışarı tek başına çıkmak istemez. Çünkü; dışarı tek başına çıkarsa ve nöbet geçirirse ona kimsenin yardım etmeyeceğini düşünür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp