Ön Hipofiz Yetmezliği Tedavi

Ön Hipofiz Yetmezliği Tedavi : Beslenme tedavisi, temel olarâk hastayı psikolojik olarak destekleyerek, yemek­lerini daha çeşitli ve özenli hazırlayarak yapılır. Hastalar genellikle yiyeceklere karşı kayıtsızdırlar. Hipoglisemi (kan şekerinde düşme) ve buna bağlı nöbet­ler nedeniyle, özellikle nişasta biçimin­deki karbonhidratlar bol miktarda veril­melidir. Sık sık ve az yenmesi önerilir.Hipofiz yetmezliğinde yetersiz içsalgı üretimini düzeltici hormon tedavi­sinin yanı sıra hipofiz lezyonuna yöne­lik girişimlerin de yapılması gerekir. Bunlar tümörün alınması, kistlerin bo­şaltılması, tümörün ışınla tedavisi, anti­biyotik tedavisi, hipofiz dışı içsalgı sis­temine bağlı ya da başka sistemlerden kaynaklanan hastalıkların tedavisi gibi girişimlerdir. Tümörlere cerrahi girişim ya da ışın tedavisi uygulanması her za­man hormon eksikliğini düzeltmez.

Ba­zen daha da ağırlaştırır.Hormon tedavisi hipofiz yetmezliği­nin durumuna göre düzenlenir. Buradan salgılanan hormonların genel eksiklikli- ğe bağlı ağır olgularda kortizon (günde 25-30 mg) kullanılır. Daha etkili sonuç almak için tedaviye tiroit hormonları ve testosteron eklenir. Kadınlarda genellik­le testosteron yerine, metabolizmayı canlandıracak, daha az erkekleştirici et­kiye sahip bir hormon kullanılması uy­gundur. Kortizon ve tiroit hormonu ve­rilmesiyle kadın hastada gonadotropin- ler uygulanmadan âdet çevrimi yeniden başlayabilir. Ama bu duruma oldukça ender rastlanır. Kadınlarda âdet çevri­minin, erkeklerde kamış sertleşmesi ve boşalmanın yeniden başlaması için go­nadotropin vermek gerekir. Yetmezli­ğin nedeni aşın prolaktin salgılayan adenomsa, bu hormonun kanda yüksek oranda bulunmasından ötürü eşey hor- manlan etkili olamaz ya da çok az etkili olur.

Prolaktinden bağımsız olarak eşey bezlerinin (gonat) yeniden işlevsellik kazanamaması nedeniyle gonadotropin- ler yetersiz kalırsa, eşey hormonlarıyla tedavi yoluna gidilir. Ama kadınların hipofizinde bulunan kromofob adenom, östrojen verilmesiyle büyüme eğilimi gösterebilir. Bu durumda eşey hormon­ları verilmesi çok sakıncalıdır.Ön hipofiz hormonlarında genel bir eksikliği gidermek için tek tek bütün hi­pofiz hormonlarını dışardan vermek, uzun süreli tedavi boyunca sürekli iğne yapılmasını gerektirdiğinden çeşitli sa­kıncalar doğurur. Ama ergenlik çağında ya da genç yaşlardaki hastalarda eksik hormonların denetim altında ve düzenli olarak verilmesi önerilir. Bunların en önemlileri büyüme hormonları, FSH (folikül uyarıcı hormon) ve LH (lutein yapıcı hormon) içeren gonadotropinler- dir. FSH ve LH doğal olarak 12-13 ya­şın üzerindekilere verilebilir.

Büyüme hormonları iğneyle haftada 2-3 kez,toplam 4-9 mg düzeyinde verilir. FSH erkeklerde birer ay ara verildikten son­ra en az üç ay boyunca sürekli kullanı­lır. Kadınlarda FSH verilmesi âdet çev­rimine göre düzenlenir. Benzer uygula­ma LH için de yapılır.Hormonlardaki bu eksikliği giderme tedavisinde dikkat edilecek bazı önemli noktalar aşağıda sıralanmıştır: a) Büyü­me sona erdiğinde büyüme hormonu te­davisini durdurmak gerekir, b) Erkek­lerde başlangıçta yalnız koriyon gona- dotropiniyle tedavi denebilir. Daha son­ra gerekirse ve her olguya göre değişen dozlarda FSH eklenir, c) Kadınlarda verilecek gonadotropin dozları dikkatle denetlenmelidir. Bu tedavi cerrahi giri­şim gerektirecek kanamalı yumurtalık kistlerinin oluşmasma yol açabilir.

• Sınırlı ön hipofiz yetmezliğinde, te­davinin süresi kısa olabilir. Bu olgular­da eşey hormonlarının ya da kortizonun verilmesine geçilmeden önce ACTH (adrenokortikotrop hormon) ve gona- dotropinlerle tedavi denenmelidir.

• Zayıflığın öne çıktığı olgularda korti­zon yararlıdır. Kortizon genellikle ağız yoluyla ve günde ortalama 20 mg ola­rak verilir. Hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlayan kortizon, iştahı da artırır. Haftada 10 mg kadar testoste­ron ya da steroitlerden birinin verilmesi genel durumu iyileştirir ve vücutta pro­tein kullanımını artırır.

• Hasta şişmanlama eğilimindeyse be­sinler kısıtlanmalıdır. Ama başka şiş­manlık olgularından farklı olarak zayıf­lama amacıyla tiroit hormonlarının kul­lanımında çok dikkatli olmak gerekir. Özellikle hipofiz yetmezliğinde şişman­lığın tedavisi yararlıdır. Böylece hipofiz gereksiz bir yükten kurtarılır ve iş­levlerini daha iyi yerine getirir. Bu te­davi cinsel etkinliklerde belirgin bir dü­zelme sağlayabilir.

• Cücelik belirtilerinin görüldüğü ço­cuklarda zaman yitirmeden 4-9 mg ara­sında değişen haftalık ortalama dozlar­la, insan hipofizinden elde edilen büyü­me hormonları verilir. Daha ileri yaş­larda hastanın durumuna göre bu dozlar artırılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp