Omurganın Ön Kısmında Bulunan Kaslar

Omurganın Ön Kısmında Bulunan Kaslar :

• Boyun bölgesi

Paravertebral kaslar: M. Longus capitis ve M. Longus coli, M. Rectus capitis anterior ve Iateralis Hyoid kasları: Supra hyoid kaslar ve infra hyoid kaslar

• Göğüs ve karın bölgesi

Karın kasları: Omurga sağlığı açısından önemli kaslardır. Karın ön ve yan duvarları bu kaslar tarafından sınırlanmıştır.

M.Rectus Abdominus

5,7. kaburgaların kıkırdakları ile göğüs kemiğinin (sternum) alt ucundan başlayarak aşağıda leğen kemiğinin ön kısmında (pubis) sonlanır. Fonksiyonu; gövdeyi öne çekmek ve leğen kemiğini (pelvis) yukarıya kaldırmaktır. Bu kas bellordozunun korunmasında önemli işleve sahiptir. Karın kasları bu bölgedeki iç organları künt travmalara karşı korurlar. Karın duvarının zayıf olması halinde bu tip travmalar karaciğer ya da bağırsaklarda yırtılmalara yol açabilir. Kasın zafiyetinde pelvis öne doğru eğilir dolayısıyla bellordozu artar. "Çukur bel" görünümlü duruş bozukluğu ortaya çıkar. Sonuçta erken omurga dejenerasyonu ve bel ağrısı kaçınılmazdır.

M.Obliquus externus abdominus

5.12. kaburgaların dış yüzlerinden başlar. Crista i1iaca, inguinal bağ, tuber pubicum ve Iinea alba ya yapışır. Tek taraflı kasıldığında aynı tarafa eğilme ve karşı yöne rotasyon hareketlerini yaptırır. Gövdenin öne doğru eğilmesini sağlar.

M.Obliquus internus Abdaminus

9.12.kaburgalar ile ilium kemiği, inguinal bağ, lomber apaneurosus ve linea alba arasındadır. Çift taraflı çalıştığında gövdeyi öne eğer; tek taraflı kasılmada ise gövdenin yana eğilmesini ve rotasyonunu sağlar. Soluk verme sırasında M.obliquus externus ve internus kasları karın içi basıncını artırırlar. Yardımcı solunum kasları olarak görev yaparlar. M.Transversus abdaminus: Karın duvarını oluşturan kasların en derin katmanıdır. 7.12. kaburgalar, bel aponeurosusu ve crista iliaca'dan başlar; linea alba'ya yapışır. Diğer karın kaslarıyla beraber belin şeklini oluşturur. Fonksiyonu karın içi basıncını artırmaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp