Omurga

Şekil 1'de görüldüğü gibi omurgamız omurlar adı verilen 24 ayrı kemikten oluşan bir direk, sakrum adı verilen beş adet birbirine kaynaşmış omur ve koksiksin (kuyruk sokumu kemiği) dört adet birbirine kaynaşmış kemiğinden oluşur. Birbirine komşu her iki omurun arasında darbe emici esnek bir disk (tam adıyla omurlararası disk) vardır. Omurlar ve diskler birlikte yedi adet boyun, on iki adet göğüs ve beş adet bel omurundan oluşan belkemiğini oluştururlar. Omurgada dört adet eğri bulunur.

- Boyun eğrisi
- Göğüs eğrisi
- Bel eğrisi
- Sakral eğri

Omurgadaki dört eğri Belkemiği boyunca yukarıdan aşağıya doğru bir tünel oluşturacak şekilde kemer şeklinde eğri kemikler bulunur. Bu kemikten kemerler her omurun arka tarafına (çekmece kulpları gibi) tutturulmuştur. Her 'çekmece kulpu', ya da, omur kememin arka tarafında dışa doğru uzanan bir 'omurgası' vardır ve sırtımız boyunca elle hissedebildiğimiz 'minik yumrular' bunlardır

Omurgadaki kemikler, eklemler ve sinirlerOmur kemerlerinin oluşturduğu, içi ve dışı sağlam, elastik uzun doku bantlarıyla kaplı tünele omur kanalı adı verilir. Burası omurilik adı verilen hayatî iletişim merkezini barındırır. Tüneldeki açıklıklar her omurun iki yanında bulunur. Omurlararası foramen adı verilen bu küçük deliklerin varlık amacı vücudun diğer bölümlerini donatan sinirlerin omurilikten güvenli ve rahat bir şekilde çıkmalarını sağlamaktır.Her omurilik siniri kemik, kas, eklem, iç organlar ve cilt bölgelerine kollar uzatarak bir avuç dolusu vücut dokusuyla ilgilenir. Bu bölgelerin çoğunun sinirleri ortaklaşa kullanmasından dolayı, bir sinirin hasara uğraması durumunda onun işlevini yapacak bir 'yedek devre' bulunur.

Omurilikteki sinir köklerinin buradan ağrısız çıkış yapabilmeleri için her delik (ya da, foramen) şu özellikleri taşımalıdır:

• Çıkıntılı omur kemiği uzantıları olmamalıdır (bunlar genellikle yaşlılarda oluşur ve spondiloz adıyla bilinir).

• Çok yer kaplayan berelenmiş bağlar, eklem kapsülleri ve hasara uğramış diskler olmamalıdır.

• Sinir köklerini besleyecek sağlıklı kan damarlarıyla donatılmış olmalıdır.

• Sinirleri birbirine yapıştıracak, ya da, tahriş edecek atık sıvılar tamamen uzaklaştırılmalıdır.

Omurgada yaklaşık 150 adet, bir kemiğin diğeriyle buluşup üzerine yaslandığı eklem bulunur. Faseta eklemlerden oluşan iki zincir omurganızdaki 'yumruların' iki yanı boyunca derinde, kasların altında yer alır. Bunlar her omurun bitişi- ğindekinin üstünde rahatça hareket etmesini sağlar.Omurganız, üstte başınız, yanlarda kaburgalarınız ve aşağıda pe/v/sinizle bağlantılıdır.

Pelvis (leğen kuşağı kemikleri) omurganın en alttaki kemiklerinin (kalçanın hemen üstündeki üçgen şeklindeki büyük sakrum ve kuyruk sokumu kemiği, ya da, koksiks) ve iki büyük 'kalça kemiği'nin oluşturduğu kemikten bir 'leğen' dir.Omurganızın baş, kaburga ve pelvisle buluştuğu bu eklemler yanlış kullanımdan kaynaklanan sırt incinmelerinin kilit noktalarıdır. Omurga eklemlerinin her birinin dayanabileceği gerilme ve hareket miktarı sınırlıdır ve bu önemli bölgelere fazla yük bindirilmesi yaygın olarak yapılan bir hatadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp