ödem nasıl atılır ahmet maranki

Ödem Nasıl Atılır

Tezahürü: Üriner giderme organları (böbrekler ve idrar torbası) uygun bir şekilde işlevlerini yapmadığı için lenf serumları dokularda ve hücrelerde birikmektedir.
 
Semptomları: Bedenin herhangi bir yerindeki şişme, kardiyovasküler sistem dolaşım etkinliğini azalttığı zaman alt eklemlerde görülür.
 
Reiki Tedavisi: Beden, eklemler, böbrekler ve idrar torbası (Eğer şişmişse boşalmaya yardımcı olur.).-Profesyonel bir gözlemci nezaretinde meyve suyu orucu (Karpuz, salatalık, ananas ile) böbrekleri uyarmak için bol bol su içiniz.-Zencefil banyosu, lenf temizliği için dolaşımı ve terlemeyi artırmak için tülbentin veya kesenin içine zencefil kökü koy, 1 yemek kaşığı elma şarabı sirkesi ilave et. Banyo sırasında terlemek için bol bol su içiniz.
 
Beslenme İhtiyaçları: Etli proteini ve tuzu kesin. Potasyumlu gıdaları artırın, (yeşil yapraklı sebzeler), çiğ meyve ve sebze yiyiniz.
 
Şifalı Bitkiler: Maydanoz, maydanoz kökü, ardıç, zencefil.
 
Vitaminler: A, E, C, B6 (50-100 mg), B kompleks.
 
Mineraller: Potasyum.
 
Homeopatik Doku Tuzlan: Kali Mur., Natr. Sulp. Natr,. Mur., Silicea.
 
Çevre Değişikliği: Stresi giderin.Zihinsel Neden: Olumsuz duygulan içinizde tutmak.
 
Tavsiye Edilen Onaylama: Geçmişi sevgiyle serbest bırakıyorum, neşeyle bir armağan olan şimdiyi yaşıyorum.
 
Önerilen Zihinsel Mesaj: Geçmişi sevgiyle serbest bırakıyor ve bir armağan olan şimdiyi neşe ile yaşıyorsun.

Vücut dokuları arasında biriken fazla sıvıdan oluşan ödem, en çok el, ayak ve göz çevresinde şişme şeklinde görülür. Tükettiğiniz besinlerin çeşidi ve içeriğindeki tuz miktarı, ödem ile doğrudan ilişkilidir. Yüksek miktarda tuz içeren salamura, turşu, şalgam suyu gibi besinler, alkol ya da fazla karbonhidrat içeren besinler (baklava, börek gibi) tükettiğinizde vücudunuzda ödem artışı gözlemleyebilirsiniz. Günlük tüketmeniz gereken tuz miktarı 6 gram ve sodyum miktarı da 2,4 gramdır. Her besin, yapısında sodyum minerali bulundurduğu için (Örneğin 3 dilim beyaz peynir = 965 mg, 100 gram dana eti = 80 mg, 3 dilim tam buğday ekmeği = 585 mg gibi) sofra tuzunu her yemeğe ilave etmek gereğinden fazla tuz alımına neden olacaktır. Vücutta biriken ödemi atmak, kilo verme döneminin en zorlu kısmıdır. Bu dönemde öncelikle yeterli miktarda su içerek sağlıklı kilo kaybı sağlayabilirsiniz. Günlük tüketmeniz gereken su miktarı, kilogram başına 30 cc’dir. Örneğin 60 kilogram olan bir kişi, 60×30 = 1,800 cc (9 bardak) su içmelidir. Ayrıca, sağlık durumunuza uygun bir beslenme ve egzersiz programı ile de vücudunuzdaki su oranının dengede kalmasını sağlayabilir ve kas kayıplarını önleyebilirsiniz. Vücudunuzda biriken ödemi atabilmek için her gün yeterli su içmenin yanı sıra; günde 2-3 fincan bitki çayı (mate, kiraz sapı, yeşil çay gibi) da tüketebilirsiniz. Bununla birlikte, her ana öğünde bol yeşillik içeren ve limon suyu ilave edilmiş salata tüketmelisiniz.

Ödem Söktürücü Bitki Çayları

Maydanoz çayı: İdrar söktürücü etkisi nedeniyle diyet listelerinde sık sık adı geçen maydanoz çayı aynı zamanda, antioksidan etkisiyle vücudu temizler ve kolesterolü düşürücü etkisi vardır. 1 bardak maydanoz çayını 2 çay kaşığı kurutulmuş maydanoz veya 4-5 sap taze maydanoz yapraklarından hazırlayabilirsiniz. Taze maydanoz kullanacaksanız demlenme süresini biraz daha uzun tutun. Maydanoz çayı sayfasında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Karahindiba çayı: Özellikle iltihaplı hastalıklarda iltihabı azaltmak için önerilen karahindiba çayı ödem sökücü etkisinin yanı sıra iyi bir antioksidandır ve yaşlanmanın ciltte görülen etkilerini geciktirmeye yardımcı olur. Kan şekerini dengeler, mide bulantısına iyi gelir ve harici olarak cilt yüzeyinde kullanıldığında egzama gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur.

Yaban mersini çayı: Hafif dereceli bir ödem söktürücü olan yaban mersini güçlü bir antioksidandır. Karaciğeri korur ve yaşa bağlı gelişen hafıza sorunlarına karşı beyni korumaya yardımcıdır. Yaban mersini çayının diğer faydaları ve nasıl demlendiği hakkında bilgileri yaban mersini çayı sayfasında bulabilirsiniz.

Ekinezya çayı: Maydanoz ve karahindiba çayına oranla idrar söktürücü etkisi daha azdır ancak özellikle bulaşıcı hastalıkların yaygın olduğu kış aylarında vücudu güçlendirerek hastalıklara karşı korur ve nezle, grip gibi hastalıkların daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Bu çayın hazırlanışı, faydaları ve yan etkileri hakkında bilgilere ekinezya çayı sayfasında ulaşabilirsiniz.

Ödem nedir?

İnsan bedeninde damar içerisinde dolaşan sıvıların damar dışına çıkması ve doku araları ile cilt altında birikmesi sonucunda ödem durumu gelişir. Alınan su ve tuz miktarı vücutta şişme ve ödem gelişiminde çok önemlidir. Gözle görülür bir ödem, yani vücutta su toplaması olduğunda 3 litre kadar fazla sıvı vücutta birikmiş demektir. Ödemin oluşumunda böbrekten su ve tuz tutulumu önem taşır.

İnsan vücudunda sıvı birikimi, bölgesel ya da tüm vücudu içerecek şekilde genel olabilir, bunların nedenleri farklıdır. Ödemin bölgesel dağılımı, nedeni hakkında önemli fikirler verir.

Ödem hangi hastalıkların habercisi olabilir?
Ödemin olduğu bölgede lenf akımının aksaması önemlidir. Tıkayıcı bir kitle, enfeksiyon ya da damar tıkanıklığı buna yol açabilir. Her iki bacak şişmesi, aşırı varisler, kalp yetersizliği, lenfatik tıkanıklık, sürekli oturma ve hareketsizliğe bağlı olabilir. Yüz, dudak ve gözde oluşan ödemlerin de en sık nedeni, alerjik reaksiyonlar ya da kanda protein düşüklüğü olabilir. Kalp ve karaciğer gibi organ yetersizliklerinde de karın zar ve akciğer zarında sıvı birikimi olur; ayrıca bazı kanserlerin yayılması sonucunda karın ve akciğer zarlarında sıvı birikimi sıkça gözlenir.

Ödemin süresi yaygınlığı ve kişide ek bir rahatsızlık olup olmaması tanıda ve tedavide büyük önem taşır.

1 gram tuz 200 ml sıvı birikmesine neden olur

İnsan vücudunun büyük bir bölümünü içine alan ya da tüm vücudu kaplayan yumuşak doku şişmesine yol açan, sıvı birikimleridir. Her iki bacakta oluşan ödem uzun süre ayakta kalmaya bağlı olabilir. Bunda fazla tuz tüketimi çok önemlidir, fazladan alınan 1 gr tuz vücutta 200 ml sıvı birikmesine yol açar. Kalp yetersizliğinde de her iki ayakta şişme erken bir bulgudur. Kalp yetersizliğinde akciğerlerde de sıvı birikerek nefes darlığına yol açabilir.

Sabah kalktığımızda oluşan göz çevresi şişmesinde özellikle böbrek hastalıkları ve azalmış tuz atılımı düşünülmelidir. Böbrek rahatsızlığı dışında ileri derecede karaciğer yetersizliği de bu tip ödeme neden olabilir. Özellikle protein kaybına yol açan “nefrotik sendrom”da tüm yüz ve vücutta şişme olabilir.

Ödem yapan yiyecekler

Tüm vücutta şişmeye yol açan en önemli nedenlerden biri de alınan besinlerdeki tuz ve kimyasal madde miktarıdır. Normalde alınması gereken tuz miktarı, yaşa ve aktiviteye göre değişir ancak daha öncede söylediğimiz gibi aşırı tuzlu besinlerin tüketilmesi ile yeterli miktarda tuz böbreklerden atılamazsa vücutta sıvı birikmeye başlar. Öncelikle ayak bileği, göz çevresi gibi yumuşak doku bölgeleri şişmeye başlar.

Hazır soslar, yapay tatlandırıcılar, bazı baharatlar, alkollü içecekler, bol kafeinli içecekler vücutta ödem oluşumunu artırır. Birçok ağrı kesici ilaç ve romatizma ilacı da vücutta su ve tuz tutarak ödeme yol açar. Birçok hormon ilacı, özellikle de kortizonlu ilaçlar vücutta aşırı su ve tuz tutulumuna neden olur.

Aşırı hareketsizlik de lenf dolaşımını ve toplardamar dolaşımını azaltacağı için özellikle kollarda ve bacakta şişme yapar. Hep aynı pozisyonda kalan yaşlılarda yerçekiminin etkisi ile sıvı altta kalan bölümlerde toplanır, bu yalancı bir ödem görüntüsü verebilir.

Başlıca tedavi ödeme neden olan durumun ortadan kaldırılmasıdır. Örneğin fazla tuz alımının engellenmesi, alkol alınmaması, hazır besin ve soslardan uzak durulması, sigara ve kafeinli içeceklerin azaltılması en önemli hususlardır. Alınan ağrı kesici ve romatizma ilaçlarının dozu ayarlanmalıdır. Eğer kişide hareket eksikliği ve aşırı durağanlık var ise mobilizasyon, lenf ve kan dolaşımını artıracağı için ödemin azalmasına yardımcı olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp