ayakta ödem nasıl geçer

Ayakta Ödem

Vücutta, anormal miktarda su toplanmasıdır. Yerel (bazı allerji durumlarında, ya da yerel kan dolaşımına engel bulunan hallerde) veya genel (kalp, böbrek ya da karaciğer hastalıklarında) olabilir. Genellikle, kalp ve böbrek hastalıklarında görüldüğünde, tedavi nedene yönelmektedir. Böbrek hastalıklarında ödem, sabahları daha fazla olup, göz altlan ve yüzde belirir. 
 
Kalp hastalıklarındaysa, ödem akşamları daha belirgindir, ayak bilekleri gibi, vücudun alt bölgelerinde başlar. Genellikle kronik alkolizm sonucu beliren karaciğer hastalığında, şişkinlik, bacaklar ve karında fazladır. Şu özelliklere dikkati çekmek yararlıdır:a) Ağrılı yerel ödemde neden, büyük olasılıkla yerel dolaşımdaki bir engeldir. Şişkinliğe kaşıntı eşlik etmekteyse, neden allerji- dir.b) Normal kişilerin çoğunda yaşlandıkça günün sonuna doğru ayak bileklerinde şişkinlik görülmesinin hiç bir özelliği yoktur. Ayrıca, sıcak havada, herkesin ayakları şişer.

Ayakta Ödem Nasıl Geçer

Ayak bileğindeki ödem bir rahatsızlık sonucunda oluşmadıysa, kendiniz bazı önlemler alarak ödemi giderebilirsiniz. Ödemin iyileşebilmesi için ayaklarınıza ve ayak tabanınıza dikkat etmeniz gerekir. Ayaklarınızı her gün orta sertlikte sıvı sabun ve ılık suyla yıkayın. Ayaklarınızı ıslak şekilde tutmayın. Yumuşak bir havluyla, hafif tampon yaparak parmak aralarıyla birlikte kurutun. Ayak cildiniz için nemlendirici bir losyon kullanın. Bunu parmak aralarında kullanmayın. Ayak parmaklarının tırnaklarının köşelerini kesmeyin. Tırnak batması gibi sorunlara dikkat edin. Ayaklarınızı fazla ısıdan koruyun. Ayaklarınız ılık tutacak çoraplar giyin.

Sigara içmekten ve bacak bacak üstüne atmaktan kaçının. Bunlar kan dolaşımını bozacağından, ayaklara giden kan azalır. Bu da ayak bileğinde olan ödemin iyileşmesini geciktirir. Ayakkabılarınızı özenle seçmeli, yalın ayak yürümekten kaçınmalısınız. Yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabılar giymemeye dikkat edin. Her gün aynı ayakkabıyı giymemeye, yeni ayakkabıları ilk önceleri 1-2 saat giymeye çalışın. Çoraplarınız temiz ve kuru olmalıdır. Kırışık çoraplar giymekten sakınmalısınız. Pamuklu ve ter emen çorapları tercih edin.

Bunların dışında uzun süre ayakta kalmamaya ve uzun süre oturmamaya çalışmalısınız. Fazla tuz tüketmemeli, düzenli olarak hafif egzersizler yapmalısınız. Flavonoid ve C vitamini açısından zengin olan brokoli, turunçgiller gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Ayrıca bitki çayları içerek, ödemin çabuk dağılmasını sağlayabilirsiniz. Defne yaprağı, mısır püskülü, ada çayı, yeşil çay, tarçın, maydanoz sapı gibi bitki çayları ödem atmaya yardımcı olur.

Ödeme Bitkisel Tedavi

Vücuttan ödem atmak için bitkisel tedavi yolları araştıranlar için sizlere vereceğimiz tavsiyeleri kesinlikle dikkate almanızı öneriyorum. Bazı bitkilerin vucuttan ödem atıcı özellikleri ve faydaları olduğunu duymuşsunuzdur. Şimdi bu bitkiler nelerdir bir göz atalım.

Ödem Nasıl atılır ve ödem bitkisel yöntemler ile nasıl giderilir.

Vücutta ihtiyaçtan fazla sıvı birikmesi olayına ödem ve şişkinlikler adını veriyoruz. Vücuttan ödem atmak ve fazla kilolara neden olan şişkinliklerden kurtulmak için bu yazıda bir takım ödem söktürücü bitkisel tavsiyeler ve ödem atıcı doğal öneriler geliştirdik. Bu taktikler ile vücudunuzdaki fazla sıvı ödem vücuttan atılacak ve fazla kiloların en azından bir kısmından doğal yollarla kurtulacaksınız.

Bedende bulunan ihtiyaç fazlası sıvı, ödem ve bu ödemin oluşturduğu şişkinliklerden kurtulma yolları

Öncelikle ödem nasıl giderilir diyorsanız bunun beslenme alışkanlıkları ile doğrudan alakasının olduğunu bilmek gerekmektedir. Bu nedenle ödem atıcı yiyecekler ile beslenmek ve ödem söktürücü meyveler sebzeler tüketmek, ödem gidermek için en sağlıklı doğal yoldur.

Ayak Bileğinde Ödem

Ayak bileğinde ödem, vücutta normal olmayan şekilde sıvı birikmesi nedeniyle farklı bölgelerde şişmeler meydana gelir. Bu bölgelerin içinde şişmeye en fazla ayak bileği maruz kalır. Ödem olarak adlandırılan şişlikler, alınacak basit önlemlerle giderilebilir. Vücutta farklı sebeplerden dolayı sıvı birikimi olabilir. Sıvı birikimini azaltmak ve önlemek için yaşam tarzınızda ve beslenme şeklinizde değişiklik yapmalısınız. Ayrıca vücutta bulunan kalp ve damar hastalığı, hormonal dengesizlikler, karaciğer hastalıkları, alerjiler gibi rahatsızlıklar da ödem şikayetlerine sebep olabilir. Bu nedenle hastaların bir doktor muayenesinden geçmesi tavsiye edilir.

Ödem Neden Oluşur

Her zaman giydiğiniz ayakkabı ara sıra ayağınıza olmuyorsa ya da en sevdiğiniz yüzüğünüzü bazı günler takmakta zorlanıyorsanız, ödem sorununuz olabilir. Bazı kişiler de yediklerine dikkat etmesine rağmen bir türlü kilo verememekten şikayetçidir. İşte tüm bu sıra dışı durumların sorumlusu vücudunuzdaki şişlikler yani ödem olabilir. Bazı türdeki ödemleri kolayca fark edebilirsiniz çünkü şişkinlik olan bölgeye elinizle bastırdığınızda burada bir çukur oluşur. Ancak bazen de ödem sertleşmiştir ve bu şekilde ayırt edilmesi mümkün olmaz. Ödem, vücut dokuları arasında fazla miktarda sıvı birikmesi nedeniyle meydana gelen şişliktir.

Bu durum daha çok toplardamar ya da lenf sistemiyle ilgilidir. Ödem şişlikleri en çok ellerde, kollarda, bileklerde, bacaklarda ve ayaklarda görülür. Ödemin farklı türleri arasında saydığımız bu bölgelerin dışında akciğer, beyin veya göz bölgesini etkileyen ödemler de vardır. Bölgesel ödemlerin yanı sıra vücutta genel bir ödem de söz konusu olabilir. Aniden ödem oluşabileceği gibi daha yavaş ve zor fark edilir şekilde de vücudunuzda ödem oluşabilir. Kişiler ilk önce kilo aldıklarını düşünür veya şiş gözlerle uyanmaya başlar.

Pek çok hasta belirtiler iyice barizleşene dek ödem sorununu fark etmeyebilir. Kılcal damarlar kendilerini çevreleyen dokuya sıvı sızdırmaya başladığında bu bölge şişmeye başlar. Kılcal damarların sıvı sızdırmasının nedeni artan basınç ya da kılcal damar hasarı olabilir. Kılcal damarlardaki sıvı kaçağı, bu sıvının telafisi için böbreklerin normalden daha yüksek seviyede sodyum (tuz) ve su biriktirmesine neden olacaktır. Bu da bir kısır döngüdür çünkü böbreklerde su ve tuz birikmesi yine ödeme neden olur. Ödemin kendisi bir hastalık değildir ancak bazı hastalıkların belirtilerinden biri de ödem olabilir.

Gebelikte Ödem

Gebelikte şişlikler neden olur? Gebelikte vücutta tutulan su artar, damar içerisindeki kan miktarıda neredeyse %50 oranında artar. Bu nedenle damar dışındaki dokularda ödem oluşabilir. Özellikle ayakta çok duran kişilerde yer çekiminin etkisi ile ayak, ayak bilekleri ve bacaklarda ödem fazla görülür.Aşırı kilolu hamşlelerde şişlikler daha çok görülür, zayıf hamilelerde çok olmaz.

Ödem bazen gebelikte yüksek tansiyon (preeklampsi, gebelik zehirlenemsi) denilen duruma eşlik edebilir. Preeklampsi varlığında sadece ödem olmaz, yüksek tansiyon, idrarda fazla protein atılması gibi bulgular da olur. Her ödem preeklampsi anlamına gelmez ancak fazla ödemi olan (yüzde de şişlikler olmuşsa) ve fazla kilolu olan hamilelerde preeklampsi gelişme riski daha fazla olduğu için dikkatli takip gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp