nasır tedavısı nasıl olur

Nasır Tedavisi

Nedeni
 
■ Nasır ve sertleşmeler (kallus), ayağınıza tam olmayan ayakkabılar nedeniyle oluşabilir.
 
■ Ayağı yanlış basmak nasıra neden olabilir.
 
■ Fiziksel güç gerektiren kimi işlerle uğraşan kişilerin ellerinde nasırlar oluşabilir.
 
■ Keman, viyola, çello ve gitar gibi enstrümanları çalan kişilerin parmak uçlarında sertleşmeler (kallus) görülebilir.
 
Doktorunuz ne önerîrdî?
 
Doktorunuz derinin bir kısmını sıyırarak, rahatsızlığın nasır mı yoksa siğil mi olduğunu saptayabilir. Eğer ilgili bölge kanarsa siğildir. Nasır ya da kallus, ortaya çıkmasına neden olan sürtünme ya da basınç ortadan kaldırıldığında, kendiliğinden geçecektir. Ancak nasır rahatsızlık vermeye devam ederse, doktor veya bir ayak bakım uzmanı tarafından alınabilir.

Nasırların tedavisi esasında çok kolaydır. İlk olarak dikkat edilmesi gereken nokta, nasırı iltihaplı olan benzerlerinden ayırmaktır: İçerisinde iltihap bulunmakta olanlar kazındığı vakit genellikle irin veya kan akıtacaktır, halbuki nasır kazındığında altından ölü cilt hücreler çıkmaya devam eder. Size problem çıkaran şeyin gerçekten nasır olduğuna emin olduktan sonra pekçok tedavi biçimi tatbik edilebilir.

Bunların arasında en risksiz ve sağlıklı yöntem nasırın bulunduğu bölgedeki ölü cilt hücrelerini cilde zarar vermeden ponza taşı ve benzerleriyle vakit içerisinde yok etmektir.

Reçetesiz olarak satılabilen ve salisilik asit içeren nasır bantları güçlü ve tahriş edici oldukları için dikkatli kullanmak gerekmektedir. Bunlar nasırın belirtilerini yok eder çünkü içeriklerinde asitler bulunur ve ana amaç asitler yardımıyla nasırı eritmektir. Yanlış uygulandıklarında bu ilaçlı bantlar nasırın çevresindeki sağlıklı cilt dokusunu öldürebilir ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Sağlıklı bireylerde bile cilt için risk taşıdığı gibi bilhassa dolaşım bozukluğu ve/veya şeker hastalığı olan bireylerde daha tehlikeli olabilir. Alerjik olmayan bir bünyede doğru ve bilinçli kullanıldıklarında nasırın üstündeki baskıyı da azaltabildiklerinden tedavi sürecini hızlandırırlar. Bu tarz çözümler nasırı tedavi edebilir ancak nasırı oluşturan sebepler yok edilmezse sorun tekrarlanacaktır.

Nasırlarınızı keserek yok etmeye çalışmanın da istenmeyen neticeleri olabilir. Derinizde kesikler oluşturabilirsiniz. Unutmayın ki ayak devamlı olarak bakterilerin basitçe üreyebilecekleri ılık ve rutubetli bir ortamdır.

Asıl tedavi bilinçli bireylerin aşağıdaki konulara dikkat etmesiyle olur:

– Doğru seçilmiş ideal ayakkabılar giyerek: ayakkabı alırken seçilen ayakkabının burun kısmının ayakla uyumlu olması çok mühimdir. Ayakların içerisinde “rahat” olduğu, yumuşak deriden yapılmış ayakkabılar idealdir.

– Ayak temizliğine dikkat ederek: bakteri ve mikrop üremesine ideal ortamlarda bulunmakta olan ayakların daima temiz tutulması, çorap ve ayakkabıların da hijyen gereklerine ideal olması gerekmektedir.

– Nemlendirmeye önem vererek: cildin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlamak için ayakları tertipli olarak nemlendirmek ve yumuşak kalmalarını sağlamak gerekmektedir.

– Uzmanlara baş vurarak: bazı durumlarda “bir bilen”e danışmak yararlıdır. Böylece profesyonel bir yaklaşımla nasırınızın nedenleri araştırılacak, bir tedavi planı oluşturulacak ve sağlıklı ayaklara sahip olmanız sağlanacaktır.

Nasır Nedir

Nasır; ölü ve katı deri tabakası olarak adlandırılabilir. Ölü olan deri hücreleri, keratin tabakası oluştururlar ve böylece nasırın altındaki deri hücreleri iltihaplanmakta’dır. Nasır genellikle ayağımıza olmayan veya ayağımızı vuran ayakkabılardan kaynaklanmaktadır. Nasır oluşmasının tek sebebi ayakkabıdan kaynaklanmamaktadır. Bazen de ayakta oluşan şekil bozuklukları da, ayağımızı yanlış basmamıza neden olmakta ve bunun sonucunda ayaklarımızda nasır oluşmaktadır. Ölü deri tabakasının dip kısmı, sinir uçları ile aktif temas halinde olduğundan insanlara bazen dayanılmaz derecede acı hissettirmektedir. Ayrıca aşırı terleyen, çok yol yürüyen, sürekli ayak üzerinde duran ve havasız kalan ayaklarda da nasır oluşmaktadır.

Nasırın oluşma sebeplerinden bahsedecek olursak; cildimiz herhangi bir bölgesinde aşırı baskıdan ve sürtünmeden dolayı tehlike hissederse o bölgenin tahriş olmasını önleyebilmek için deri tabakasını kalınlaştırarak nasır oluşturmakta ve deriyi dış etkilerden mümkün olduğunca korumaya çalışmaktadır. Yani nasırı, derimizin dış etkilere karşı cildi koruması olarak ta tanımlayabiliriz.

Nasırın tedavisine gelince, nasırı meydana getiren etmenler yok edilmediği sürece yapılan tedaviler sonuç vermemektedir nasır sürekli kendini yenilemektedir, nasırı kesmenin ve temizlemenin hiçbir anlamı yoktur. Ayağımızı rahatsız eden ayakkabıları giymeye devam ettiğimiz sürece, nasırdan tam anlamıyla kurtulabilmemiz mümkün değildir. Öncelikle ayakkabımızı değiştirmeli mümkünse ortopedik ayakkabı giymeliyiz.

Nasır Neden Olur

Basit bir anlatımla nasir oluşmasındaki ana neden ayağın belli bir veya birkaç bölgesinde sürtünmeyle birlikte oluşan fazla basınçtır. Nasir oluşumuna etki edebilecek birçok neden olmasına rağmen, bu tür etkiye sebep olabilecek ana nedenler:

*Sıkı ayakkabı
*Ayak yapısına uyumsuz ayakkabı
*Yüksek topuklu ayakkabı
* Dışarıda yalın ayak yürümek
* Ayak parmaklarındaki deformasyonlar
*Ayağın fazla kemikli olması
*Yanlış yürüme (basma) hareketi

Nasır Belirtileri

Nasirin birçok farklı belirtisi olmasına karsin hiçbir belirti vermeyen ağrısız nasırlar da olabilir. Ancak nasir oluşurken genellikle ilk belirti nasir bölgesindeki keskin ağrıdır. Hafif nasırlarda basınç ortadan kalktığında ağrı da kaybolur ama derin ve geniş çaplı nasırlarda ağrı daha keskin ve nasir daha rahatsız edicidir. Ağrıyla birlikte bölgede kalınlaşma da baslar. Nasırlar genellikle zararsız olmalarına karsin ağrılı olduklarında tedavi gerektirirler.

*Sert nasir: Yoğun bir kökü (merkezi) olan sertleşmiş bir deri tabakasıdır. Ayak parmaklarının tepe kısımlarında, küçük ayak parmağının yan ve tepe kısmında veya ayağın altında oluşabilir.

*Yumuşak nasir: Yaklaşık 1–4 cm çapında, kızarmış, hassas bir bölge olarak görülür. Pürüzsüz ve ince bir merkezi vardır. Ayak parmaklarının diş kenarlarında görülebilir.

*Tohum nasiri: Genellikle topuğun yan ve arkalarında görülebilen ve ölü cilt hücrelerinden oluşan bir nasir türüdür.

Kalıtımsal olan nasir türleri de vardır. Bunlar 2,5 cm genişliğine kadar çıkar ve bunların oluşması için belirgin bir basınç veya sürtünme de genellikle yoktur. Ayağın altında veya avuçların içinde görülebilirler. Bu tür nasırlar çocuklarda da sıklıkla rastlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp