nasır nedir kısaca

Nasır Nedir

Nasır, daha ziyade el ve ayağın sürekli olarak sürtünmelere uğrayan noktalarında üst derinin kalınlaşması ve sertleşmesi ile meydana gelen ve basılınca ağrı veren sertleşmiş deri tümseği. Nedeni, nasırlaşan bölgeye yapılan basınç ve sürtmedir. Ayakta görülen nasırlara çoğunlukla sıkı ayakkabılar neden olur.

Bitkisel Nasır Tedavisi

1. Ponza Taşı (topuk taşı)

Ponza taşı nasırın iyileşmesinde çok etkili bir ilaçtır. Ponza taşı ölü, sertleşmiş deriyi kaldırır, ağrıyı azaltır ve iyileşme süresini hızlandırır.

Sertleşen cildi yumuşatmak için yatmadan önce ayaklarınızı 10 dakika boyunca sıcak suda ıslatın.
Ayaklarınızı kuruladıktan sonra yavaşça ileri geri hareketler yaparak nasırlı bölgeyi üç ile beş dakika boyunca ponza taşına sürtün.
Sonrasında bir pamuğu hint yağına batırın ve nasırın üzerine yerleştirin. Bantla sabitleyin ve gece açık bırakın.
Ertesi sabah bandajı çıkartın ve gün içerisinde bir kaç kez hint yağı sürün.
Nasır tamamen iyileşene kadar, birkaç gün boyunca bu tedaviyi tekrarlayın.

2. Beyaz Sirke

Beyaz sirke nasırlar üzerinde denenmiş başka bir mükemmel ilaçtır. Beyaz sirkenin yüksek asitlik düzeyi sert cildin yumuşamasına yardımcı olur. Beyaz sirkenin içeriğinde bulunan antifungal (Mantar enfeksiyonlarında kullanılan ajanlar) ve antibakteriyel özellikleri enfeksiyon riskini azaltır.

Yatmadan önce bir bardak suya bardağın üçte biri kadar beyaz sirke karıştırın.
Bu seyreltilmiş sirkeyi hafifçe nasırlı bölgeye sürün.
Yapışkan bir bandaj ile nasırlı bölgeyi kapatın ve gece açık bırakın.
Ertesi sabah bir ponza taşı veya tırnak törpüsü ile kalınlaşmış deriyi pul pul dökebilirsiniz.
Nasırlı bölgeyi nemli tutmak için zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı sürebilirsiniz.
Nasır iyileşene kadar günde bir kez bu doğal ilacı kullanın.

3. Karbonat

Karbonat doğal bir peeling görevi yapmasının yanı sıra nasırın iyileşme sürecini hızlandırır. Nasırlı bölgede bulunan ölü derilerden kurtulmanızı sağlar. Ayrıca cildi enfeksiyon riskine karşı korur.

Ilık su ile dolu bir kovaya 2-3 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Ayaklarınızı 10 ila 15 dakika boyunca bu suda ıslatın. Ölü derileri kaldırmak için bir ponza taşı yardımı ile nasırlı bölgeyi ovun.
Başka bir seçenek de bir miktar suya limon suyu ve bir çay kaşığı karbonat ekleyerek bir macun oluşturmaktır. Bu macunu sadece nasırlı bölge üzerine dikkatlice sürün. Gece açık bırakın. Ertesi sabah, ılık su ile bu macunu durulayın ve sonra ponza taşı ile nazikçe ölü deriyi törpüleyin.
Şifa buluncaya kadar günde bir kez bu doğal yöntemi kullanabilirsiniz.

4. Limon

Ayaklarınızın üzerinde nasırı tedavi etmek için kullanacağınız bir başka doğal çözüm yolu da limon kullanmaktır. Limonun içindeki asit nasır nedeni ile sertleşmiş cildi yumuşatır ve sonunda tamamen iyileştirir.

Nasırlı bölgeye taze limon suyu sürün ve kurumasını bekleyin. Bunu günlük en az üç kez yapın.
Alternatif olarak, bir çorba kaşığı limon suyuna iki adet karanfil atın ve yaklaşık 15 dakika boyunca bekletin. Ardından karanfilleri çıkarın ve limon suyunu nasırlı bölgeye sürün. Kuruyana kadar bekleyin ve tekrar sürün. Bu yöntemi günde birkaç kez tekrarlayın.
Sonuçtan memnun olana kadar yukarıda yöntemlerden bir tanesini denemeye devam edebilirsiniz.

5. Sarımsak

Sarımsak doğal bir antioksidandır ve dolayısıyla nasır tedavisinde çok yararlıdır. Ayrıca, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olması nedeni ile enfeksiyonu önlemeye yardımcı olacaktır.

Nasırlı bölge üzerine bir dış sarımsak sürün. Cildi kurumaya bırakın. Ertesi sabah ayaklarınızı ılık su ile yıkayın. Nasır kaybolana kadar her gece bunu yapın.
Başka bir seçenek de , iki diş sarımsağı ezin ve biraz sirke ekleyin. Sonra bu karışımı nasırlı bölgeye sürün. Üzerine bir pamuk koyun ve bantla sabitleyin. Iki ila üç saat boyunca bekletin ve sonra bandı çıkarın ve bölgeyi temizleyin. Birkaç hafta boyunca her gün bu işlemi tekrarlayın.

6. Terebentin Yağı

Terenabentin yağı içerdiği güçlü antiseptik özellik nedeni ile nasır tedavisine yardımcı olabilir. Bu yağ hızlı bir şekilde deri içine nüfuz ettiği için iyileşme süresi daha hızlı olabilir.

Ince bir beze buz sarın ve iki dakika boyunca bu bezle nasırlı bölgeye masaj yapın. Nasırlı bölgeyi kuruladıktan sonra teranbentin yağını sürün. Üzerine bir bant yapıştırıp gece boyu açık bırakın. Bu tedaviyi yatmadan önce uygulayın.

Alternatif olarak, bir fincanın dörtte biri kadar hindistan cevizi yağını mikrodalga fırında eritin. Daha sonra içerisine bir çorba kaşığı terebentin yağı ve iki çorba kaşığı kafur yağı karıştırın. Karışımı soğumaya bırakın. Sonra ayaklarınızı birkaç dakika boyunca ılık suda ıslatın ve kurulayın. Daha sonra bu ev yapımı kremi nasırlı bölgeye ​​uygulayın. Kalan karışımı hava geçirmez bir kavanoz içinde saklayın. Günde iki veya üç kez tekrarlayın.
Nasır iyileşene kadar bu tedavi yöntemlerinden birisini kullanabilirsiniz.

Nasır neden olur?

Basit bir anlatımla nasır oluşmasındaki ana neden ayağın belli bir veya birkaç bölgesinde sürtünmeyle birlikte meydana gelen fazla basınçtır. Nasır oluşumuna etki edebilecek pekçok neden olmasına karşın, bu tür etkiye sebep olabilecek ana nedenler:

– Sıkı ayakkabı

– Ayak yapısına uyumsuz ayakkabı

– Yüksek topuklu ayakkabı

– Dışarıda yalın ayak yürümek

– Ayak parmaklarındaki deformasyonlar

– Ayağın fazla kemikli olması

– Yanlış yürüme (basma) hareketi

Sık rastlanan Nasır belirtiler nelerdir?

Nasırın pekçok değişik belirtisi olmasına rağmen hiçbir belirti vermeyen ağrısız nasırlar da olabilir. Ancak nasır oluşurken genellikle ilk belirti nasır bölgesindeki keskin ağrıdır. Hafif nasırlarda baskı ortadan kalktığında ağrı da kaybolur ama derin ve geniş çaplı nasırlarda ağrı daha keskin ve nasır daha rahatsız edicidir. Ağrıyla birlikte bölgede kalınlaşma da başlar. Nasırlar genellikle zararsız olmalarına rağmen ağrılı olduklarında tedavi gerektirirler.

- Sert nasır: Yoğun bir kökü (merkezi) olan sertleşmiş bir deri tabakasıdır. Ayak parmaklarının tepe kısımlarında, ufak ayak parmağının yan ve tepe kısmında veya ayağın altında oluşabilir.

- Yumuşak nasır: Yaklaşık 1-4 cm çapında, kızarmış, duyarlı bir bölge olarak görülür. Pürüzsüz ve ince bir merkezi vardır. ayak parmaklarının dış kenarlarında görülebilir.

- Tohum nasırı: Genellikle topuğun yan ve arkalarında görülebilen ve ölü cilt hücrelerinden meydana gelen bir nasır tipidir.

Kalıtımsal olan nasır çeşitleri de vardır. Bunlar 2,5 cm genişliğine kadar çıkar ve bunların oluşması için belirgin bir baskı veya sürtünme de genellikle yoktur. Ayağın altında veya avuçların içerisinde görülebilirler. Bu tür nasırlar çocuklarda da sıklıkla rastlanır.

Nasır tedavisi

Nasırların tedavisi esasında çok kolaydır. İlk olarak dikkat edilmesi gereken nokta, nasırı iltihaplı olan benzerlerinden ayırmaktır: İçerisinde iltihap bulunmakta olanlar kazındığı vakit genellikle irin veya kan akıtacaktır, halbuki nasır kazındığında altından ölü cilt hücreler çıkmaya devam eder. Size problem çıkaran şeyin gerçekten nasır olduğuna emin olduktan sonra pekçok tedavi biçimi tatbik edilebilir.

Bunların arasında en risksiz ve sağlıklı yöntem nasırın bulunduğu bölgedeki ölü cilt hücrelerini cilde zarar vermeden ponza taşı ve benzerleriyle vakit içerisinde yok etmektir.

Reçetesiz olarak satılabilen ve salisilik asit içeren nasır bantları güçlü ve tahriş edici oldukları için dikkatli kullanmak gerekmektedir. Bunlar nasırın belirtilerini yok eder çünkü içeriklerinde asitler bulunur ve ana amaç asitler yardımıyla nasırı eritmektir. Yanlış uygulandıklarında bu ilaçlı bantlar nasırın çevresindeki sağlıklı cilt dokusunu öldürebilir ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Sağlıklı bireylerde bile cilt için risk taşıdığı gibi bilhassa dolaşım bozukluğu ve/veya şeker hastalığı olan bireylerde daha tehlikeli olabilir. Alerjik olmayan bir bünyede doğru ve bilinçli kullanıldıklarında nasırın üstündeki baskıyı da azaltabildiklerinden tedavi sürecini hızlandırırlar. Bu tarz çözümler nasırı tedavi edebilir ancak nasırı oluşturan sebepler yok edilmezse sorun tekrarlanacaktır.

Nasırlarınızı keserek yok etmeye çalışmanın da istenmeyen neticeleri olabilir. Derinizde kesikler oluşturabilirsiniz. Unutmayın ki ayak devamlı olarak bakterilerin basitçe üreyebilecekleri ılık ve rutubetli bir ortamdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp