morarma nasıl geçer

Atardamarlardaki kanda oksijen ve dolayısıyla oksijene bağ­lanmış hemoglobin yoğunluğunun yetersizliği vücutta yay­gın morarmaya yol açar. Bu durum akciğer ya da kalpdolaşım sistemi hastalıklarında görülür. Astım, kronik bronşit, akciğer amfizemi gibi akciğer hastalıklarında morarmanın nedeni hava kesecik­lerinde (alveol) hava ile kan arasında gerçekleşen gaz alışverişinin en­gellenmesidir. Kalp yetmezliğinde kılcal damarlarda kan dolaşımı ya­vaşladığından kılcal damarlarda oksijensiz hemoglobin düzeyi yükselir ve atar ve toplar damarlar arasındaki oksijen farkı artar. Doğumsal kalp hastalıklarında ise sağ ve sol kalp boşlukları arasındaki olağandışı kan geçişi nedeniyle atar ve toplar damar kanı birbirine karışır. Bazı ze­hirlenmelerde methemoglobin ve sulfhemoglobin gibi anormal hemoglo­ bin türlerinin oluşumuna bağlı olarak yaygın morarma görülür. Bazen vücudun bacak gibi yalnızca bir bölümü morarır. Bu durumda morarma genellikle o bölgedeki dolaşım bozukluklarına bağlıdır.

Derideki kılcal damarların durumu: Kılcal damarların genişlemesi deride toplanan kan miktarını ve morarmayı ar­ tırır. Kandaki karbon dioksit miktarı yükseldikçe kılcal damarlar genişler. Eğer aynı zamanda kandaki oksijen de aza­lırsa morarma çok daha şiddetlidir. Toplardamar yetmezliği bu duruma örnektir. Oysa şok durumunda sorun daha ağır olmakla birlikte kılcal damarlar daraldığından şiddetli morarma görülmez.

Derinin rengi ve kalınlığı: Morarmanın şiddeti derinin rengine ve kalınlığına göre de önemli ölçüde değişir. İnce ve açık ren içli deride, örneğin yüzde ve tırnaklarda morarma daha belirgindir. Sanlıkta ortaya çıkan morarma görece ha­ fiftir; deriye bastınldığmda morarma kaybolurken sarılık artar. Hatta sanlığın çok belirgin ve şiddetli olduğu konjunk- tivalarda, yani gözyuvannın önünü ve gözkapaklannın içini döşeyen zarlarda morarma görülmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp