mikst tip işitme kaybı

İşitme Kaybı : Şikâyet

Bir ya da iki kulağınızda bazı veya bütün sesleri duyma yeteneği azaldı ya da kalmadı.
İşitme Kaybının Olası Nedenleri

Yaşlanma. Muhtemelen 60’ımzı geçtiniz ve insanların sürekli mırıldandığını sanıyorsunuz; tiyatroda duymuyorsunuz ve aile fertleri sık sık sizden TV ve radyonun sesini kısmanızı istiyor.

Bunlar yaşla ilgili işitme kaybının belirtileridir ve presbiküz olarak adlandırılır.Sinir tahribatı. Sık sık yüksek seslere ve jet motoru, makine, silah atışı veya çok yüksek müzik gibi yüksek desibelli gürültüye maruz kalıyorsunuz ve kulağınızın işitme gücünün azaldığını fark ettiniz. Bu tür gürültüler sesi yöneten hassas sinir uçlarını tahrip eder.Tıkanma. İşitme kaybı süreç içinde oldu ve kulaklarınızın tıkandığını ya da kirle dolduğunu hissediyorsunuz. Genellikle kendi kendine tedavi yöntemleri bu sorunu çözer.

Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?

• Yaşlılık nedeniyle meydana gelen işitme sorunu söz konusuysa, insanlardan daha net, tane tane ve normal bir ses tonuyla konuşmalarını isteyin. Sağlık uzmanına ya da doktora danışın ve işitme desteğine ihtiyaç olup olmadığını sorun.

• Kiri temizlemek: Yan yatarak iğne,siz bir enjektör veva bir damlalıkla kulağınıza dikkatle birkaç damla ılık su damlatın.10 - 15 dakika bekleyin, sonra dışarı çıkartın. Bu işlemi bu kez hidrojen peroksit, madeni vağ veva reçetesiz satılan bir kulak kiri çıkarıcısıyla tekrarlavın. Fazla sıvıyı kulaktan dışarı akıtın. Birkaç dakika sonra aynı işlemi bu kez sıcak suyla tekrarlayın.

(Dikkat: Kulak kirini çıkarmak için pamuklu çubuklar kullanmayın ve kulak zarınız zedelenmiş veya delinmişse, vukardaki işlemleri sakın yap- ıııavın.)

• Soğuk algınlığı, alerji veya uçak yolculuğu işitmeyi etkileyebilir. Bir dekonjestan (yapay efedrin içeren) ilaç kullanarak ve kulağınızı “açarak” bu durumu iyileştirebilirsiniz. Kulağınızı açmak için burnunuzu tutun, gazçıkarıyormuş gibi kendinizi kasın ve yutkunun. Kalp hastalığı, şeker, hipertiroidizm hastalıklarında, hamilelikte veva emzirme sırasında ilaç kullanmadan önce doktora danışmaksınız. Yapav efedrin alırken monoamin oksidaz inhibitörleri ya da kafein kullanmamalısınız.
Önleme

• Yüksek desibelli seslerden uzak durun; sık sık bu seslere maruz kalmaya mecbursanız, kulağınıza ivi oturan bir tıkaç kullanın. Kulaklık taşımak zorundaysanız, sesini az açın.• Pamuk çubuklar, parmak, topiıı iğne veya başka küçük nesneleri kulağınıza sokmayın. Kulağınızı hafifçe üfleyin; sakın fazla güç kullanmayın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp