Menisküs Tedavi



Menisküs Tedavi


Ağrı kesici ilaçlar ve ağrılı bölgeye soğuk uygulama yapılması ağrılarda azalma sağlar. Ancak oluşan yırtıkların cerrahi müdahale olmaksızın iyileşmesi mümkün değildir. Çok seyrek olarak görülen bazı hafif tipte yırtıkların zamanla kendiliğinden iyileşme şansı vardır.


Menisküs yırtıklarının başlangıç tedavisi RİCE olarak kısaltılmış protokoldür:

-Rest (istirahat)

-İce (buz uygulaması)

-Compressıon (bası uygulamsı ,bandaj gibi)

-Elevatıon (dizin yukarı alınması) şeklinde özetlenebilir,

Bu tedavinin takibinde dizde kitlenme ve kronik yakınmalar gibi şikayetler gelişmez ise tedavi istirahat süresi boyunca sürer ve biter. Meniskünün sadece 1/3 dış (eklem kapsülüne yakın) bölümünde kan dolaşımı vardır. Bu bölgelerdeki yırtıklarda , menisküs kendi beslenmesi sayesinde yırtığın tamirini sağlar. 2/3 iç bölgede ise tam bir tamir olmaz. Yinede her zedelenmiş menisküs bulgu verecek diye bir kural da yoktur.

Cerrahi tedavi : menisküsün iyileşemediği ve şikayetler oluşmaya devam ettirdiği zamanlarda planlanmaktadır. Yırtık ve şikayete neden olan menisküs yırtıkları kıkırdakta aşınmaya ve ileri dönemde kireçlenmeye neden olur. Genç, aktif yaşam süren kişilerde menisküs yırtıklarının ameliyat edilmesi önerilir.Yırtığın tipine ,eşlik eden başka bir patoloji olup olmaması,hastanın yaşına göre doktorunuz uygun tedaviyi, planlayacaktır. Cerrahi sonrası rehabilitasyon tedavinin önemli bir parçasıdır.

Konservatif (ameliyatsız) tedavi : Genellikle yakınmaları hafif ve hastayı çok rahatsız etmeyen yırtıklarda, yaşlı hastalarda ve ameliyat olamayacak durumdaki hastalarda tercih edilir. Bu durumda hastanın yakınmalarını azaltıcı yöntemler (ilaç tedavisi, fizik tedavi) uygulanır, ancak unutulmaması gereken nokta bu yöntemlerle menisküs yırtığı iyileşmez ancak hastanın yakınmaları hafifletilmiş olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp