Menisküste Buz Tedavisi

Menisküste Buz Tedavisi :

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Sarban, menisküs yırtığının boyutunun 5 milimetreden küçük ve tam olmayan bir yırtık olduğunda kendiliğinden iyileşebildiğini belirterek, "Bu durumlarda hiçbir şey yapılmaz.

Buz tatbiki, ağrı kesici lar ve istirahat ile ağrı rahatlatıldıktan sonra diz egzersizlerine başlanır" dedi.
International Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Sarban, menisküs dokusu yırtıkları ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Doç. Dr. Sarban, menisküsün çıkarılmasının yaşamsal bir soruna yol açmamakla birlikte, yıllar içinde gelişen ilerleyici kireçlenmenin ortaya çıkmasına neden olabildiğini söyledi.

Genç hastalarda uzunlamasına ve derin yırtıklar, yaşlılarda saçaklanma ve yatay yırtıklar oluştuğunu belirten Sarban, "Çok ileri formunda diz kilitlenir.

Uzunlamasına, yatay ve enine yerleşimli, flep ve kova sapı görünümlü olmak üzere birçok farklı tipi vardır.

Belirtiler çok belirgin değilse belirtilen durumlarda takip ve gözlem öncelikli olmalıdır.

Hastalar üç ay kadar buz tatbiki, ağrı kesici lar ve istirahat ile takip edilebilir. Klinik muayene ve MRI ile yüksek oranda menisküs yırtığı tanısı koyulabilir.

Ancak tanı, eklemin kamerayla görüntülenmesi yani "diz artroskopisi" ile kesinleştirilir. Menisküs dokusu üst eklem yüzündeyse ve alt eklem yüzüne açılmıyorsa buna 'tam olmayan yırtık' denir.

Yırtığın boyutu 5 mm'den küçükse ve tam olmayan bir yırtıksa kendiliğinden iyileşebilir. Bu durumlarda hiçbir şey yapılmaz.

Buz tatbiki, ağrı kesici lar ve istirahat ile ağrı rahatlatıldıktan sonra diz egzersizlerine başlanır. Kontrol MRI'larda menisküsün kendini onardığı teyit edilebilir.

Menisküslerin kapsüle yakın, çok kanlanan bölgesindeki yırtıkların onarım sonrası iyileşme potansiyelleri yüksektir. Yırtık, kova sapı ya da flep tarzındaysa yer değiştirerek eklem aralarına takılıp kilitleme yapabilir.

Bu durumlarda diz içinde 'hemartroz' denilen kanlı bir sıvı birikimi oluşabilir.

Genç aktif hastalarda, dizde ağrı, hassasiyet ve eklem içinde aşırı sıvı birikimi varsa ameliyat önerilir" dedi.

Günümüzde 'Menisektomi' işlemiyle menisküs dokusunun kısmen çıkarıldığını yada onarıldığını belirten Doç. Dr. Sezgin Sarban, "Artık dikilebilecek tüm menisküsleri yeterli doku varsa, yırtık çok eski değilse, hasta yaşlı değilse (40 yaş altındaysa) , menisküsü dikilmeye çalışılır.

Bu işlemlerin hepsi teknik olarak kapalı yöntemlerle yapılır.

Artroskopik yöntemler kendi içlerinde farklılık gösterir.

Bu yöntemlerin bır kısmı özel aletlerle içten dışa teknik, bir kısmı hepsi içerde teknik, hazır düğümlü ve
hazır dikişli teknikler ile yapılır. Menisküsü olabilen en yüksek seviyede korumayı amaçlıyoruz.

Tam olarak çıkartılan menisküs ameliyatından sonra, uzun dönemde dizin uyumluluğu bozulur, kireçlenme kaçınılmaz olur.

Bu nedenle menisküsleri olabildiğince korumayı, dikişlerle onarmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Yorumlar

  • Oğ***** Day***
    6 yıl önce
    Meniskusumde ufak bir yirtik var 1 ay oldu agrı yapiy yavas yavas toparliyum bir futbol macinda olmustu dokt amelyata gerek olmadigini soyledi 1 aya tamamen gecip tekrar futbol oynaya bilirmiyim hergun buz uygulamasi yapiyum
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Menisküs insan dizinde yer alan kıkırdak dokudan oluşmuş bir yapıdır.Eklem tahribatı dizde ağrı, kilitlenme, hareket kısıtlılığı ve sıvı toplanması gibi çeşitli şikayetlere neden olur.glukozomin Bu Maddenin kıkırdak elastikiyeti desteklediği, kıkırdağın parçalanmasına yol açan enzimlerin faaliyetini önlediği, eklemde Su tutumunu artırdığı, yeni kıkırdak üretimine faydalıdır.detaylı bilgi için lütfen linkimizi tıklayınız. geçmiş olsun Bilgi Hattı: 0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp