meniere hastalığının belirtileri nelerdir

Meniere hastalığının başlıca üç belirtisi vardır: Baş dönmesi, kulak çınlaması ve işitme kaybı. Erkek ve kadınlar arasında aynı oranda görülen bu hastalık, 30-60 yaş arasında ortaya çıkar. İçkulaktaki bir bozukluktan kaynaklanır ve hem dalız ile yarımdaire kanalcıklarını, hem de içkulak salyangozunu etkiler. Genellikle tek yanlıdır. Olguların yüzde 15-20'sinde iki yanlı olarak görülür. Hastaların büyük bölümü önce baş dönmesinden yakınır. Bu, hastayı hemen hekime başvurmaya itecek açık bir belirtidir. Ama bazen baş dönmesinin ortaya çıkmasından aylar, hatta yıllar önce kulak çınlaması ve işitme kaybı başlamış olabilir.

Bu arada gelip geçici hafif baş dönmeleri ortaya çıksa bile, hekime başvurmakta gecikilebilir. Hastalar yaygın biçimde bu belirtileri yorgunluk, gerginlik ve hazımsızlığa bağlayarak önemsemezler. Baş dönmesine eşlik eden kulak çınlaması ve işitmenin azalması, hastaya yöneltilen ayrıntılı sorularla ortaya çıkarılabilir.Hastalar arasında baş dönmesi nöbetleri ortak belirtidir. Ama bu nöbetlerin sıklığı, süresi ve şiddeti hem önceden kestirilemeyen bir gidiş izler, hem de kişiden kişiye büyük değişiklik gösterir. Baş dönmesi hiç ön belirti olmadan birdenbire ya da belirgin bir hazırlık evresinden sonra başlayabilir. Hasta bu nöbet habercisi dönemi, kulaklarında bir dolgunluk hissini izleyen çınlama ya da var olan çınlamasının şiddetinde artmayla ayırt eder.

Ayrıca işitme kaybının artmasıyla etkinliklerini askıya alır ve hemen ardından baş dönmesi başlar. Nöbetin süresi birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişebilir. Bazen bu belirtiye bulantı, kusma, terleme ve derinin soluklaşması eşlik eder. Baş dönmesidurduktan sonra kulak çınlaması ortadan kalkar ya da nöbetten önceki düzeye iner. İşitme ise bir ölçüde düzelir.Meniere nöbetinde görülen baş dönmeleri genellikle basit tiptedir. Nöbet sırasında hasta oturacak ya da yürüyecek durumda değildir. Çünkü çevresindeki her şeyin döndüğü izlenimini alır. Başını hareket ettirdikçe dönmenin şiddeti arttığından, başını hareketsiz tutma ve rahat bir konumda uzanma gereksinimi duyar. Bulantı ve kusma belirtileri nöbetin şiddetine göre değişir. Nistag- mus her zaman vardır ve gözbebeğinde- ki bu titreme hareketi baş dönmesinin şiddetiyle orantılıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp