Mekanik Etkenler

Mekanik Etkenler :

Omurganın iki bölgesinde yük dağılımı hassas dengeler üzerindedir. Başın boyun üzerinde ve gövdenin leğen kemiği üzerindeki destek alanları küçücük bir omur gövdesinin yüzeyi kadardır ki bu taşıdıkları yüke oranlandığında son derece dar bir alandır. Neredeyse bütün vücudun ağırlığını taşıyan bel bölgesinde temelde mekanik bir denge sorunu vardır. Kimi yazarlara göre, 'Tanrının verdiği korse' bel kontrolünü doğal olarak sağlaması gerekir. Bağlar ve kaslar bu stabilizasyonun aktif unsurlarıdır. Bellordozunun açısal değerlerinin korunması bel sağlığı açısından çok önemlidir.

Bel mekaniğinin kontrolünden sorumlu kaslar

• . Karın kasları.

• Sırt ve bel kasları.

• Uyluk arka grup kaslarıdır. temel olarak sağlıklı bir bel için, karın ve bel kaslarının kuvvetli ve uyluk arkası kaslarının yeterince esnek olması gereklidir.

Mekanik bel ağrısı br>
Bel eğiminin normal açısal değerlerinin bozulmasıyla ortaya çıkan ağrılar, mekanik bel ağrıları olarak isimlendirilir. Bel eğiminin artması ya da azalması, daha çok bel mekaniğiyle ilintili kaslar arasındaki kuvvet dengesizliği ve kısalıklara bağlı olarak gelişmekle beraber; duruş alışkanlıkları ile fark edilmeyecek derecede küçük yüklenmelerin birikimine de bağlı 0Iabilir. Yapısal veya fonksiyonel bozulmalar sonucu oluşan mekanik bel ağrılarından: Statik nedenler ve kinetik nedenler sorumludur.

Mekanik bel ağrısında statik nedenler br>
Bel stabilizasyonu: Bellordozu denilen egımın görevi bölgeye ulaşan yüklerin dağıtılmasına olanak vermesidir. Bel eğiminin normal açısının korunması bel stabilizasyonunun birinci önceliğidir. Karın, bel kaslarının gücü ve çevresel diğer etkenler bel eğiminin durumunu etkilerler. Karın kasları hareketsizlik, şişmanlık, hamilelik ve yaşlılığa bağlı olarak fonksiyon kaybına uğrarlar ise, belde lordoz artması görülür. Vücut, bir tür savunma mekanizmasıyla gövdeyi daha geriye iterek, yerçekimi hattını (eksternal kuvvet) kalça ekleminin arkasına düşürmeye çabalar. Çünkü biyomekanik olarak karnın bu şekilde öne çıkarılarak bel eğiminin artırılması, stabilizasyonda kolaylık sağlar. Yerçekimi hattının geçtiği varsayılan hayali hatta kaslar aktif çalışmazlar. Bel eğiminin artmasıyla yerçekimi hattı arkadan geçeceği için bu kısımdaki bağ ve kaslara yük binmez ancak, öndeki psoas kasına ve iliofemoral bağa binen yük artar" Normal olarak omur gövdeleri üzerine gelen kuvvetler iki bileşene sahiptirler: Düşey doğrultudaki kompresyon kuvvetleri ve oblik doğrultuda baskı yapan makaslama kuvvetleri...

Statik nedenlere bağlı bel ağrıları, arkadaki Fas et eklemler ve diğer anatomik yapıların aşırı yük altında kalmaları neticesinde kendilerini gösterirler. Bel eğiminin artması ile ortaya çıkan yükler; kuvvet kaybına uğramış karın kaslarınca karşılanamaz ve diskler üzerine aşırı yük biner. Makaslama kuvvetinin şiddeti artar. Makaslama kuvvetine karşı koyacak esas anatomik yapılar arkadaki faset eklemlerdir. Bellordozu arttığında makaslama kuvveti de artacağından bu ekmem yüzleri çok daha fazla yük altında kalırlar.

Artan yükle beraber disklerin arka kısımlarında uzun arka bağlarda ve omurilik kanalında sıkışmalar oluşur. Ağrı artışı belin geriye hareketlerinde belirgindir." Bel ve karın kaslarının güçlendirilmesi ve diğer kasların esnekliğinin sağlanması bel mekaniği açısından önemlidir. Tanrının verdiği korsenin bakımı yapılırsa, bel sağlığı sürdürülebilir.

Şişmanlık

Birçok insanın normalden en az 5 kg daha fazla kilosu olduğu bilinir. 18 kilo ve daha fazlası her tür bel ağrısının nedenidir."

Boy

Erkeklerde 1.80 cm, bayanlarda 1.70 cm üzerindeki boy uzunluğu, bel ağrısı riskini artırır.

Gebelik

Mekanik ve hormonal nedenlerle, bağların ve kasların zayıflaması hamilelerde bel ağrısı riskini artırır.

Bacak uzunluğu farkları br>
iki bacak boyu arasındaki uzunluk farkı, bel mekaniğini olumsuz etkiler. Diz eklemi deformiteleri, kalça eklemi patolojileri, ayak bileği hareket kayıpları, düztabancık gibi sorunlar biyomekanik olarak bel ağrısı sorunlarına neden olabilir.

Hastalıklar ve günlük yaşam aktiviteleri

Çocuk felci ve diğer hareket kayıplarına bağlı deformasyonlar, uzun süreli protezortez kullanımı, uzun süreli statik bir konumda çalışma, uzun süreli vibrasyon, ağırlık kaldırma gibi durumlar benzer sorunları ortaya çıkarabilir. Diğer taraftan; güreş, jimnastik, kürek, kayak vb. zorlayıcı sporlar bel mekaniğini aşırı zorlayarak patoloji oluşturabilirler.

Mekanik bel ağrılarında kinetik nedenler

Belin esas hareketi önarka yöndedir. Öne eğilme sırasında lordoz, önce düzleşir; devamında tersine bir eğim oluşur. Yani bel kamburlaşır. Öne eğilmenin ilk 45 derecelik bölümü, arkadaki Fas et eklemlerin izin verdiği ölçüde ve arkadaki dikleştirici kasların uzayabilme yetenekleriyle ilişkilidir. 45 dereceden sonra, yani ellerin yere değmesine kadar ki aşamada ise; kalça eklemi, pelvis ve arka grup kasların esnekliği önem taşır. Öne eğilmede arkadaki faset eklemler birbirinden uzaklaşırlar. Bu sırada harekete rotasyon eklenirse ortaya çıkan kuvvetler disk kılıfını zarar verebilir. Çünkü disk kılıfının bu rotasyonel kuşetlere gösterebileceği direnç sınırlıdır. Bel fıtığı riski yüksektir. Öne eğilme pozisyonundan tekrar doğrulmaya geçildiğinde leğen kemiğinin rotasyonu ile önce bel eğimi düzleşecek olursa arkadaki faset eklemler kıtlanabilir ya da disk kılıfında yırtık oluşabilir. Birçok hasta öyküsünde ki "öne eğildiğimde öylece kal/verdim" söyleminin mekanizması budur. Sinir kökü sıkışması olmaksızın ortaya çıkan ve "Iow back pain" denilen bel ağrısı gelişir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp