Mckeosie Ekstansiyon Egzersizleri

Mckeosie Ekstansiyon Egzersizleri :

Bu egzersizlerin amacı sırt (paraspinal) kaslarını güçlendirmek, uyluk çekicilerini germek, normal lordozu korumak ve disk üzerindeki baskıyı azaltrnaknr." Mckeosie ekstansiyon egzersizleri, omurganın geri = doğru olan hareketlerini içerir. Bu egzersizler öne eğilme hareketlerinin ağrılı olduğu durumlarda ve ankilozun spondilit gibi romatizmal hastalıklarız tercih edilir.

Belirgin disk patolojisi olan hastalara fleksiyon egzersizle önerilmez. Tersine akut devreden sonra ekstansiyon egzersizleri tercih edilir. Akut dönem deki şiddetli ağrının azalmasıyla bilişte izometrim egzersizler yapılır. izometrim çalışmalarda ekler hareketi yoktur. Giderek hareketli egzersizlere ve sonunda aerobik egzersizlere geçilir. Egzersiz programı hastaya özgün olmalıdır. Kondüsyone tüm özellikler göz önünde tutularak, haftada 3 günden az olmamak üzere en az 6 haftalık bir program hazırlanmalıdır. Yürüme, jogging, sırtüstü yüzme, jimnastik veya bisiklete binme önerilebilir. Haftada 35 kez, 2040 dakikalık egzersizler 13 ay süreyle uygulanır. Ameliyat sonrası (diskektomi), spondilolistesis, faset eklem hastalıkları ve omurga kanalı daralması gibi durumlarda ekstansiyon egzersizleri kullanılmaz.

• Yüzükoyun pozisyonda yatma

Yüzükoyun kollar yanlarda, baş bir tarafa çevrilmiş şekilde 510 dakika yatılır. Amaç kasların gevşemesidir

• Yüzükoyun kademeli destekli kalkma

Yüzükoyun pozisyonda göğüs altına bir yastık konulur. Bir süre böyle beklendikten sonra ikinci bir yastık ilave edilir. Yine epey bir süre bu pozisyonda kalınır ve nihayet üçüncü bir yastık ilave edilir. Rahatsızlık verici bir durum yoksa 10 dakika kadar son pozisyon korunur. Pasif germe yapılır.

• Yüzükoyun dirseklerle yarım kalkma

Sırt bel bölgesinin gevşetilmesi amaçlanır. Bu pozisyonda 510 dakika kalınmaya çalışılır. Eğer ağrı ortaya çıkarsa, ısrar edilmez, yüzükoyun dönülür. Daha sonra tekrar denenir.

• Yüzükoyun eller üzerinde tam kalkma

Yüzükoyun pozisyonda, karın bölgesi yerle temastadır. Yavaşça ellere yüklenilerek geriye doğru kalkılır(ekstansiyon), bir süre öylece kalınmaya çalışılır (pushup). Tekrarlar yapılır.

• Ayakta geriye esneme

Bacaklar omuz genişliğinde açık olacak şekilde ayakta iken, eller belde olmak üzere geriye (ekstansiyon) doğru esnenir. 20 saniye kadar böyle kalınır. Aynı hareket aralıklarla tekrarlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp