Mantar Dermatozları Nedir?

Mantar Dermatozları Nedir? : Derinin fungus enfeksiyonları, yani mantar hastalıklarıdır.Nedeni: İnsan derisini genellikle enfekte eden mantarlar üç grupta toplanır: Micro- sporön, Trichophyton ve Epidermophyton. Bu gruplar, Kusurlu mantarlar sınıfmdandır. Mantar dermatozları bulaşıcıdır, doğrudan temasla geçer; okullar, yüzme havuzları, bunların kolaylıkla bulaşabileceği yerlerdir.

Belirtileri: Başın saçlı derisindeki mantar enfeksiyonları, genellikle çocuklarda görülür ve çevreyi iğrendirir, ama çocuğa bir zararıyoktur. Enfekte deri bölgeleri, çevresi (hastalığın ilerlediği yer) kırmızı, ortası beyaz, yuvarlak alanlardır. Fungus, saçların kıllarının içine de ilerleyip, bu kılların matlaşıp zayıflamasına, çabuk kırılabilmesine neden olur ve böylelikle, başta çevreye nazaran kırık ve az saçlı bölgeler ortaya çıkar.

Ültraviyole ışığı altında, hasta kıllar ışığı geçirgendir. Baştaki saçlı derinin bir ağır fungal dermatozu olan favus'a (kellik) ise, çocukta olduğu gibi erişkinde de rastlanır. Ayak parmakları arası fungus, enfeksiyonları sık görülür ve bu duruma, halk arasında, “atlet ayağı” denir. Erişkin oğlan çocuklarında bu enfeksiyona özellikle apış arası bölgesinde rastlanır.

Ayak parmakları ve tırnakları da enfekte olabilir. Sığırla uğraşanlarda, sakal bölgesinde de bu dermatozlara rastlanır. Aslında, deri fungus enfeksiyonları vücudun her bölgesinde bulunabilir ve özellikle ev hayvanlarından bulaşır.Tedavi: Krem veya toz halinde undesile- nik asit, deriye sürülür ve ağızdan griseo- fulvin adlı ilâç verilir. Ayak parmakları arası hasta olduğu takdirde, bu durumun düzelmesi olanaksız gibidir; ancak sık çorap değiştirmek, toz ilâç kullanmak ve ayakları günde iki kere su ve sabunla yıkamak sayesinde, hastalık kontrol altında tutulabilir. Ayakkabılar, hafif ve hava alır cinsten olmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp