malnütrisyon ne demek

Malnütrisyon 2 :

Uygun bir diyet, (1) vücudun günlük metabolik ihtiyacı için karbonhidrat, yağ ve protein formunda yeterli enerji, (2) yapısal ve fonksiyonel proteinler ile yağların sentezinde yapı taşları olarak kullanılan esansiyel (hatta esansiyel olmayan) aminoasitler ve yağ asitleri, (3) yaşamsal metabolik reaksiyonlarda koenzim veya hormon olarak görev yapan vitaminleri veya kalsiyum ile fosfat için olduğu gibi yapısal komponentler için önemli mineralleri sağlamalıdır.

Primer malnütrisyonda bu komponentlerin biri veya tümü diyette eksiktir. Aksine, sekonder veya koşullara bağlı malnütrisyonda, besinlerin temini yeterlidir. Ancak, malnütrisyon besin malabsorbsiyonunsa, besin kullanımı veya depolanmasının bozukluğuna, aşırı besin kayıplarına veya artmış besin gereksinime bağlıdır. Sekonder malnütrisyonun nedenleri üç genel, ancak örtüşen kategoride gruplanabilir: (1) Gastrointestinal (Gİ) hastalıklar, (2) kronik tüketim hastalıkları ve (3) akut kritik hastalık.Malnütrisyon yaygın bir durumdur; aşikar olabileceği gibi gözden de kaçabilir. Diyet yetersizliğinin sık nedenlerinden bazıları aşağıda sıralanmaktadır

• Yoksulluk. Evsizler, yaşlılar ve yoksulların çocukları,eser besin eksikliklerine ek olarak sıklıkla protein enerji malnütrisyonuna (PEM) maruz kalırlar. Gelişmemiş ülkelerdeki kuraklık, tahıl azlığı ve kümes hayvanı ölümleri ile birlikteki yoksulluk, çocuklar ve erişkinlerin kötü beslenmesine zemin hazırlar.

• Bilgisizlik. Varlıklı kişiler dahi süt çocuklarının, adolesanların ve gebelerin artmış besin gereksiniminin farkında olmayabilir. Değişik yiyeceklerdeki besleyici içerik konusundaki bilgisizlik de katkıda bulunur. Buna birkaç örnek verilebilir: (1) sıklıkla demir eksikliği yalnızca rafine sütle beslenen infantlarda gelişir, (2) bir diyette ana yemek olarak kullanılan rafine pirinçte yeterli miktarda tiamin bulunmaz ve (3) eğer ek olarak verilmezse, okyanuslardan uzak bölgelerdeki su ve gıdalar sıklıkla iyottan yoksundur.

• Kronik alkolizm. Alkolikler bazen PEM gösterirse de daha sıklıkla diyet eksikliği, gastrointestinal emilim bozukluğu, anormal besin tüketimi ve depolanması, artmış metabolik gereksinim ve kayıp oranının artışı gibi nedenlerin tümünün bir arada olması yüzünden, özellikle tiamin, pridoksin, folat ve vitamin A gibi çeşitli vitaminlerin eksikliğine maruz kalır. Kronik alkoliklerde olası tiamin eksikliğinin anlaşılamaması, geri dönüşü olmayan beyin zedelenmesine yol açabilir (örn. Korsakoff psikozu

• Akut ve kronik hastalıklar. Bazal metabolizma hızı (BMH) çoğu hastalıkta artar (geniş yanıklı hastalarda iki katı olabilir). Sonuçta, tüm besinlerin günlük gereksiniminde artış olur. Bu beslenme ihtiyaçlarının anlaşılamaması iyileşmeyi geciktirebilir. PEM, sıklıkla metastatik kanserli hastalarda görülür (aşağıya bakınız).

• Kişisel diyet kısıtlaması. Anoreksia nevroza, bulimia ve karmaşık yeme bozuklukları, vücut görünümünden kaygı duyan veya kardiyovasküler hastalıklara yakalanmaktan çok korkan kişilerin büyük bir kısmında görülür (anoreksia ve bulimia bu bölümde ayrıca tartışılı-yor) .

• Diğer nedenler. Gl hastalıklar, edinsel ve herediter malabsorbsiyon sendromları, spesifik ilaç tedavileri (bazı özel besinlerin alımını veya kullanımını bloke edenler) ve total parenteral beslenme (TPB) diğer malnutrisyon nedenleridir.Aşağıdaki bölümler beslenme hastalıklarını kısmen içeriyor. Özel önem ise protein enerji malnütrisyonu (PEM), anoreksia ve bulimia, vitamin ve eser minerallerin eksiklikleri ve şişmanlık ile ateroskleroz ve kanserin diyetle olan ilişkisine veriliyor. Diğer besinler ve beslenme konuları ise kitabın spesifik hastalıklar kısmında tartışıldı

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp