Maksiller Sinüs Tümörleri

Maksiller Sinüs Tümörleri : İYİ TABİATLI TÜMÖRLER — Konjonktif veya epitelyel menşelidir. Polipler, fibromlar, anjiomlar, enkondroııılar, osteomlar, konjonktif, papillom- lar ise epitelyel menşelidirler.Polipler devamlı sinüs süpürasyonunu takiben büyürler. Bazan antrumda kalırlar fakat ekseri sinüs ostiunrundan dışarı çıkarlar.Fibromlar nadir görülür. Serttir, çok kanar, burun boşluklarının arka kısmında teşekkül ederler.Anjiyomlar mor veya mavimtrak renkte çıkıntılar halinde görülürler.Kondronı veya enkondromlar menşelerini kıkırdaklardan alan pek nadir görülen tümörlerdir.

Osteomlar 10 - 20 yaş arasında gençlerde görülür. Daha ziyade frontal sinüste teşekkül eder. Sert, yuvarlak, pembe renkte, anatomik olarak selim olan bu tümör büyümesile tazyik arazı verir (nevralji, göz tazyiki ve ekzoftalmi, n. op- ticus tazyiki). Yavaş yavaş ülsere olur, pis kokulu süpürasyon meydana gelir. Tamamen çıkarılırsa residiv olmaz.Papillomlar beyaz gri, pembe renkte, dut manzarasında sert veriköz, kaideli veya az çok saplı küçük tümörlerdir. Çok kanarlar. Sifilom, tüberkülom ve bilhassa papiller şekilde kanserlerle karıştırılır. Derin biopsi icap eder. Sık residiv yapar. En iyi tedavi radyum tatbiki iledir.

MAKSİLLER SİNÜSLERİN FENA TABİATLI TÜMÖRLERİ — Sarkom, korsinom, nadir olarak da andotelyoma görülür. Fena tabiatlı tümörler daha ziyade komşu bölgelerden sinüs boşluğuna geçerler.BELİRTİLER — Burunda tıkanma, baş ağrısı, kanamalar görülür. Tümör öne doğru büyürse yanakta şişkinlik, aşağı doğru büyürse damakta bombe- lik, arkaya doğru büyürse trismus ve diş ağrıları olur. Gözde, koku hissinde bozukluk sık görülür.

DİYAGNOSTİK — Hastanın hikâyesi, palpasyon, ön ve arka rinoskopi, diyafanoskopi, radyolojik muayene ve biopsi ile yapılır.

TEDAVİ — Elektro - şirürji ile birlikte radyum veya röntgen tatbiki iledir.

FRONTAL SİNÜS HASTALIKLARIAKUT FRONTAL SÎNÜZlT — Gözler arasında, kaşın üzerinde ve tempo- ral bölgeye yayılan ağrılarla başlar. Hastalık daima burun yolu ile olur. Mak- siller sinüziti meydana getiren sebepler ayni şekilde frontal sinüsü’de hastalandırır. Ağrı, öksürük ve sümkürmekle fazlalaşır, sabahleyin başlar öğleden sonraya kadar devam eder. Sinüs üzerine yapılan perküsyonlar ağrıyı arttırır. Başlangıçta seröz olan ifrazat daha sonraları pürülan olur. Boşalma yeri orta konka ile burun boşluğu dış duvarı arasındadır.

Nazo-frontal kanal tıkalı ise fistüller teşekkül edebilir, süpürasyon ön etmoid hücrelerini istilâ eder. Frontal sinüs süpürasyonu sinüs duvarını geçerek orbita içine, burun veya kafa içi boşluğuna yayılarak menejit, beyin apselerde neticelenebilir. Burun mükozasının lenf damarları patojen bakterileri menenjlere taşır. Fistüller umumiyetle sinüsün ön duvarında veya döşemesindedir. Böyle vak'alarda ağrı devamlıdır. Frontal bölge kabarıktır. Her iki göz yuvarlağı yer değiştirerek diplopi meydana gelir. Tazyik devam ederse körlük olabilir.

TEDAVİ — Akut frontal sinüzitin tedavisindeki prensipler akut maksiller sinüzittekilerin aynıdır. Konservatif ve tıbbi tedaviden istifade edilir. Nazo-frontal kanalı serbest hale koymak için küçük cerrahi müdahaleler icabedebilir.

KRONİK FRONTAL SİNÜZİT — Tıbbi tedavi ile iyi olmayan veya kendi haline terk edilen akut frontal sinüzit zamanla kronik safhaya geçer. Sinüsü döşeyen mükoza polipoid değişmelere uğrar. Ağrı ya pek az veya hiç yoktur. Kaş üzerinde dolgunluk, tazyik hissi vardır. Kemiğin hastalığa iştirak ettiği hallerde bu nahiyede şişlik meydana gelir. Kat’i teşhis radyografi ile yapılır. Burun boşluğunda orta konkanın altında polip ve cerahat görülmesi teşhisi kuvvetlendirir.

TEDAVİ — Frontal sinüs ostium’undan bir müddet lavajlar yapılır. Bu şekilde tedaviden netice alınmazsa, intranazal yolla veya Ogston-Luc usulile cerrahi müdahale yapılır.

TEKNİK — İntra -nazal yolla sinüs ameliyatı: Ameliyata orta konkanın ön alt bölümünden başlanır ve yukarı frontal sinüse doğru devam edilir. Bu esnada etmoid kapsülünün iç duvarının hiç bir kısmı kaldırılmaz. İç duvarı lamina cripriformis’in devamı olduğundan bu bölgedeki lenf ve kan damarlarının enfeksiyonuna sebebiyet verilmez.Ameliyat lokal anestezi ile yapılır. Orta konkanın üst kısmı kırılır, ön et- uıoid hücreler içerisinden yukarıya doğru frontal sinüs içerisine girilir. Fronto- nazal kanalın arkasında bulunan ön etmoid hücreleri kaldırılır.

Sinüs içerisine sokulan küretlerle sinüs içerisi temizlenir ve bütün çıkıntılı kenarlar düzeltilir. Bu tedbirler kâfi gelmezse crista nazalis törpü ile kaldırılır. Ameliyattan sonra fasılalı olarak tatbik edilir. Bu şekilde açıklığın devamlı kalması sağlanır.Ekstra nazal frontal sinüs ameliyatı - Ameliyat lokal veya genel anestezi ile yapılır. Hasta tarafa gözün iç açısında kaşın dış üçte birine kadar, kemiğe inen, eğri kısmı alta bakan meyilli bir ensizyon yapılır. Rujin ile periost alına, burun sırtına ve orbita üst - iç açısına doğru itina ile itilir. Meydana çıkan kemik gujla kaldırılarak sinüs boşluğuna girilir. Kavite içindeki polip ve fungo- ziteler temizlenir, burunla sinüs ostiumundan irtibat temin edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp