Makatta Kanama Tedavisi

Makatta Kanama Tedavisi :

Hematokezya; makattan taze, kırmızı renkte kan gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Genellikle alt gastrointestinal (mide-bağırsak) sisteminden kaynaklanan kanamalarda görülür. Ancak kanama miktarı fazla ve şiddetli ise; üst gastrointestinal sistem kaynaklı da olabilir.

Yaş: Genellikle ileri yaşlarda görülür.

Cinsiyet: Erkeklerde daha sık görülür.

Risk faktörleri: Makatta çatlak olması (anal fissür), basur (hemoroid), damar genişlemesi (anjiodisplazi), kalın bağırsak polipleri, kalın bağırsak kanserleri, kabızlığa ikincil bağırsak mukozasının cepleşmesi (divertikülozis), inflamatuvar bağırsak hastalığı, kolitler gibi nedenler en önemli risk faktörleridir.

Tedavi:

Tedavide üç ana amaç vardır. Birinci ve en önemli amaç hastanın vital bulgularının (nabız, tansiyon) normale getirilmesidir. Bu amaç için hastaya gerekirse kan ve/veya serum verilebilir. İkinci amaç kanama odağının saptanması, üçüncü ve son amaç ise bulunan odağın tedavisidir.

Kolitlerin ve inflamatuar bağırsak hastalıklarının kendilerine has tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Kolonoskopi ile kanama odağına kanamayı durdurucu solüsyonlar enjekte edilebilir, ya da ısıtıcı probe ile yakılır. Kanama odağının anjiografi ile saptandığı olgularda anjiografik embolizasyon veya vazopressin infüzyonu ile kanama durdurulabilir. Kanamanın durmadığı hallerde hastanın bağırsağının bir kısmı çıkarılır. Yapılan tüm tetkiklere rağmen % 10-20 vakada kanama odağı saptanamayabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp