Makat Çatlağı

Makat çatlağı, makatı çevreleyen deride görülen küçük çaplı bir yırtılmadır. Makat çatlağı vakasında oluşan yarılma genellikle küçük olsa da (sıklıkla bir santimetreden küçük), makat çok hassas bir organ olduğu için çok acı verebilir. Büyük tuvaletinizi yaparken (gaita veya kaka) bu acı daha ağır hissedilir ve bu süreci takip eden bir saat veya üzeri süre boyunca devam eder.

Çoğunlukla makat çatlağında az bir kanama gerçekleşir. Büyük tuvaletinizin ardından kanamayı fark etmeniz mümkündür. Kanın rengi genellikle parlak kırmızıdır ve tuvalet kağıdına geçecektir, yine de kanama çabucak durur.Makat çatlakları, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sıkça görülür. Çoğunlukla ciddi vakalar olmasa da, özellikle çocuklar için acı verici ve rahatsız edicidir.Çoğu kişide makat çatlakları, tıpkı deride görülen küçük çaplı diğer kesilerde olduğu gibi 1-2 hafta gibi sürede iyileşir. Kimi makat çatlaklarının iyileşmesi ise zaman alabilir. Artı haftadan uzun süre iyileşme göstermeyen çatlaklar, kronik makat çatlağı olarak adlandırılır (kronik, bu bağlamda sürekli anlamını taşır). Pek sık rastlanmayan bir vaka olup, etkin bir şekilde tedavi edilmesi yine de mümkündür.

Makat çatlağının sebepleri nelerdir?

Çoğu makat çatlağı vakasının, büyük tuvaletinizi yaparken kabız olmanız halinde iri veya katı dışkı atılmasından kaynaklandığı sanılır. Makat ağzı gerilip, hafifçe yırtılabilir. Makatı çevreleyen kasın (sfinkter) spazmı (kasılması) da yırtılmada veya iyileşme sürecinin yavaşlamasında rol alabilir.Yaklaşık her 10 vakanın 1‘inde, çatlak doğum sırasında gerçekleşir. Kimi zaman şiddetli ishal halinde de makat çatlağı oluşabilir.

İlk olarak uygulanması gereken makat çatlağı tedavi yöntemleri nelerdir?

Çoğu kişide makat çatlakları, deride meydana gelen herhangi küçük kesi veya yırtılma vakalarında olduğu gibi bir hafta kadar sürede iyileşir. Tedavi, çatlak iyileşirken acıyı azaltmayı ve dışkının yumuşak kıvamda atılmasını sağlamayı amaçlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp