Lifli Gıdalar Yararlı Mıdır?

Lifli Gıdalar Yararlı Mıdır? : Lif birçok sofraya yeni yeni girmeye başladı. Bugüne kadar lifin hem çocuklar hem de yetişkinler için arz ettiği önemin farkına hiç varılamadı. Aslına bakarsanız, lifin önemli bir besin değeri yoktur. Lif sadece vücudumuzun düzgün olarak işleyişini sağlayacak birtakım fonksiyonları kolaylaştırmaktadır.

■ Lif içeren besinleri iyice çiğnememiz gerekmektedir. Bu şekilde tükürük oluşumunu kolaylaştırabiliriz. Tükürük dişlerimizi korur ve sindirimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

■ Vücudumuza giren lifli maddeler süpürge gibi çalışmaktadır: Lif sindirim yolundaki kalıntıları temizleyerek sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar.

■ Besinler lifler sayesinde vücut tarafından daha kolay ve etkin bir şekilde emilir.

■ Elma ve havuçta bulunan ve çözünebilir bir lif olan “pektin” adlı madde (pektin, gıda bilimleri dilinde “meyve özü” anlamına gelir) vücut için çok önemlidir. Pektin kurşun gibi ağır maddelerin sindirim sistemine girmesine engel olur. Pektinin bir başka yararı da posa haline gelen gıdaların vücuttan çıkışını kolaylaştırmak ve toksinlerin bağırsak tarafından emilimini önlemektir.

■ Lifin en temel iki çeşidi çözünürlüğü olan (meyve, sebze ve yulaf ve arpa gibi maddelerde bulunan lifler) ve çözünürlüğü olmayan (buğday ve kepekte bulunan lifler) liflerdir. Çocuklar için en yararlı lif çeşidi çözünürlüğü olan liflerdir çünkü çözünürlüğü olan lifler alerjiye neden olmaz ve sindirim sistemi tarafından daha kolay sindirilir. Çocuğunuza çözünürlüğü olmayan lifler içeren (örneğin, tamamen kepekten oluşan kahvaltı gevrekleri ve müsliler) gıdaları vermeyin. Çünkü bunlar ishale ve hatta besinlerin emiliminin yetersiz kalmasına neden olabilir.

■ Lif, kabızlığı önleyen etkili bir besin kaynağıdır. Birçok uzmana göre lifli gıdalar bağırsak kanseri riskini azaltır. Lif kalp hastalıkları, şeker hastalıkları, basur, irritabl bağırsak sendromu (bu sendrom karın ağrısı, şişkinlik ve bağırsak alışkanlığı değişiklikleri ile seyreden ve sık karşılaşılan bir bağırsak hastalığıdır) ve apandisit gibi hastalıkların oluşmasının önlenmesine yardımcı olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp