Lenfanjit

Lenfanjit : Sellulitin daha şiddetli bir şekli olup septisemiye kadar ilerleyebilir. Etken genellikle streptokoktur. Lenfanjit perife- ral bir septik alandan lenfatik drenaj boyunca kırmızı çizgiler halinde görülür. Bölgeyi drene eden lenf nodları büyüyebilir ve süpüre olabilir. Tedavi etkilenen ektremitenin yüksekte tutulması ve antistreptokokal antibiyotik tedavisidir.Apse: Apse bağ dokusunun nekrozuna ikincil süpüre materyalin lokalize kolleksiyo- nudur. Nekrotik ölü doku ve akut inflamatu- ar hücreleri içeren pürülan materyal erken dönemde piyojenik bir fibrin membran ile daha sonra kronik dönemde özellikle antibiyotik etkisi altında (steril antibiyoma) fibroz doku ile sınırlandırılır. Piyojenik organizmalar (örneğin: Staph aureus) deri infeksiyonları (hid- radenitis, follikulit, karbünkül), hematojen veya lenfatik yayılım veya penetran yaralanma sonucu apseye neden olurlar. El infeksi- yonları veya paronişiya genellikle penetran bir yaralanma sonucu gelişirler.

Ameliyat sonrası apseler yaralarda veya vücut boşluklarında aerob (örneğin: E.coli) ile anaerob (örneğin: Bacterodes) bakteriler arasındaki sinerji sonucu oluşurlar. Meme apseleri genellikle laktasyondaki memelerde ve duktusun meme başındaki bir çatlaktan infekte olmasına bağlı olarak gelişirler.Apseler ağrılı, kızarık bir şişlik olarak kendilerini gösterirler. Gaz yapan organizmalara ikincil iseler krepitasyoıı vardır. Halsizlik titreme ve terleme ile beraber giden ateş ve lökozitoz görülür. Apsede fluktuasyon meydana geldiğinde açılmalıdır. Ancak yeterli drenaj sağlanmadığı takdirde kronik bir sinüs veya fistül gelişebilir.Antibiyotik tedavisinin yeri tartışmalıdır.

Erken bir infeksiyonu engelliyebilir, ancak yeterli insizyon, drenaj ve tüm lokülasyonla- fın açılması ve küretajı önemlidir. Doku düzeyleri arasında ilerliyen apseler tamamen açılmadıkça deriye doğru ilerleyerek semptomlara neden olabilirler ("Collarstud")- Uygun drenaj sağlanan apselerde primer sütür ile kapamanın antibiyotikli veya antibiyotik- siz olarak yapılabildiğini gösteren çalışmalar vardır. İnfeksiyon kaynağının ortadan kaldırılması toksisitenin azaltılması açısından önemlidir. Örneğin bir "pigtail" kateter ile intraabdominal bir apsenin drenajı çok iyi sonuç verebilir. Geleneksel yöntemlerde yüze- yel apsenin açılmasından sonra, kavitenin granülasyon dokusu ile dolması ve kontraksi- yonunu sağlamak için küretaj yapılır. Dren ve antiseptiklerin kullanımı tartışmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp