Lenf Ödem Cihazı

Lenf Ödem Cihazı :

KBF uygulamasında önce lenf sıvısının boşaltılacağı sağlam lenf nodül ve damarları uyarılır. Bu uyarılan sağlam lenf damarları ile hasta lenf damarları arasında anastomoz kurulur ve yukardan aşağı doğru kademeli olarak hasta taraf lenf damarları kademe kademe boşaltılır.

Pnomotik kompresyon cihazı ise tam aksine aşağıdan başlayan ve kademeli olarak yukarı çıkan bir basınç uygulamasını içerir. Uygulanan bu basınç ile sıvı sağlam taraf lenf nodullerine değilde hasta lenf nodüllerine itilir. Kısaca sıvı emilimin yapılacağı bölgeye aktarılamayıp yine hasta tarafta kalır. KBF uygulaması sonrasında manuel lenf drenajı ile uyarılan damarların dokular arasındaki sıvıyı emmesine devam etmesini sağlamak ve boşaltılan lenf damarlarının yeniden dolmasını önlemek amacıyla özel materyallerle bandajlama yapılır.

Pnomotik kompresyonun ise sağlam lenf damarlarının emme gücünü artıran bir etkisi olmadığı gibi, kişi cihazdan çıktıktan sonra boşalan lenf damarlar hızla geri dolmaktadır. Bunlara ek olarak yüksek basınçta uygulanan cihazın lenf damarlarının daralmasına yol açarak dokular arasındaki sıvının akışını engellediği görülmüştür.

Pnomotik kompresyon cihazının genital ve gövde ödemini artırdığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bu olumsuz etkilerinden dolayı pnomotik kompresyon cihazının günümüzde lenfödem tedavisi amacıyla Avrupa ve Amerika‘da kullanımı oldukça az orandadır. Fakat tüm bunlara rağmen lenfödem tedavisine etkisi net olarak ortaya konulamamıştır ve daha çok araştırma yapılmasına gereksinim duyulmaktadır.

LENFÖDEM TEDAVİSİNDE KİNESİOTAPİNG UYGULAMASI

Kinesiotaping Dr. Kenzo Kase tarafından 1971 yılında geliştirilmiş ve kineisotex isimli materyal kullanılarak uygulanan bir tekniktir. Amerika‘da 1995, Avrupa‘da 2002 ülkemizde ise 2005 yılında uygulanmaya başlanmıştır.

Kinesiotapingin tedavi edici etkisi kinesiotexin özel yapısı ve uygulama tekniği ile ortaya çıkmaktadır. Kinesiotex %100 kotondan yapılmış bir materyaldir. Deri kalınlığında ve yapısında olup boyunun %130-140‘i oranında esneyebilmektedir. Özel örgüsü sayesinde derinin nefes almasını sağlayarak uzun süre (3-6 gün) cilt üzerinde alerji oluşturmadan kalabilmektedir. Sudan etkilenmediği gibi cilt üzerinde kaldığı sürece tedavi edici etkisini devam ettirmektedir.

Hangi bölgeye, hangi teknikle yapılacağına karar vermek için özel değerlendirme testlerinin uygulanması ve sorunun tespitinin ardında temel 9 uygulama tekniğinden en uygun olanı yapılmaktadır. Bazı durumlarda bu tekniklerin kombinasyonu yapılmaktadır.

* Kinesiotaping tekniğinin temel olarak etkileri şu şekildedir;
* Kas tonusunu düzenler
* Kan dolaşımını artırır
* Lenfatik sistem aktivasyonunu artırır
* Eklemleri destekler
* Proprioseptif uyarıyı artırır
* Ağrıyı azaltır

Lenfödem tedavisinde kinesiotaping uygulaması temel tedavi yöntemi olarak değil Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapiye destek olarak kullanılmaktadır. Lenfödem tekniğinde deri ile deri altı dokular arasında boşluk oluşturularak burada yer alan kan ve lenfatik damarların sıvıyı aktarma kapasitesi artırılmaktadır. Bu uygulama kola, bacağa ve gövdeye yapılmaktadır. Özelliklede bandajlamanın yapılamadığı gövde lenfödeminde ödemin giderilmesine ve hastadaki gerginlik, doluluk ve ağırlık hissinin ortadan kaldırılmasına büyük katkı sağlamaktadır. Hipoalerjik yapısı sayesinde cilt yapısı çok hassas olan lenfödem hastalarında güvenle kullanılabilmektedir.

Kinesiotaping yöntemi lisans sonrasında kinesiotaping özel sertifika kurslarına katılmış ve kurslardan başarılı olmuş fizyoterapistler ve doktorlar tarafından yapılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp