kurdeşen hastalığının tedavi yolları

Kurdeşen Hastalığının Tedavisi ve merak ettikleriniz

Kurdesen hastaliginda dogru tedavi icin bir dizi testler gerektigini ifade eden Dr. Gokdemir, cok siddetli durumlarda ic organlarin yani sira, ozellikle dudak, nefes borusu ve goz kapaklarinda kabarikliklar olusabildigini soyledi. Hastaligin toplumda gorulme sikliginin yuzde 20-30 oraninda olduguna dikkat ceken Dr. Gonca, `Urtikerde cilt lezyonlari vucudun her yerinde olabilir ve genellikle 24 saat icinde kaybolmaktadir. Iyilesen lezyonlarin yaninda yeni kabarikliklar olusabilir` dedi.

Dr. Gonca Gokdemir, urtikeri akut ve kronik form olarak 2 gruba ayirdi. Akut formda, hastaligin 6 haftadan kisa surede iyilestigine dikkat ceken Gokdemir, `Ancak kronik formda: hastalik 6 haftadan uzun surebilir ve hastanin yasam kalitesini olumsuz yonde etkileyebilir` diye konustu.

Urtikerin cok farkli nedenlere bagli oldugunun ve bu nedenlerin basinda alerjik faktorlerin geldiginin altini cizen Dr. Gokdemir,
`Ozellikle ilaclar (en sik antibiyotikler, agri kesiciler, epilepsi ilaclari) ve yiyecekler ( kabuklu deniz hayvanlari, balik, sut, findik, fistik, patates, baklagiller, kereviz, maydanoz, havuc, baharatlar, pirinc, muz, elma, portakal) urtikere neden olmaktadir. Ayrica gida katki maddeleri, solunumla alinan alerjenler (cicek tozlari, agac polenleri), bocek sokmalari (ari) ve implantlar (dis protezi) da urtikere neden olmaktadir` sozleriyle gida ve ilac tuketimine dikkat edilmesi gerektigini konusunda uyardi.

Dr. Gokdemir, urtikerin alerjik bunyeli kisilerde daha sik goruldugunu; cunku bu bireylerin normal kisilerden daha duyarli olduklarini ve daha kolay reaksiyon gosterdiklerini vurguladi. Urtikerin bazi ortam degisiklikleri ve vucut isisi degisikliklerine bagli da olusabilecegine dikkat ceken Dr. Gokdemir, `Urtiker bazi ortam degisiklikleri ve vucut isisi degisikliklerine bagli da olusabilir. Duyarli bireylerde dondurma gibi soguk yiyecekler tuketildiginde urtiker olusabilir. Fizik egzersizler sondasi terleme ile urtiker olusabilir. Titresimli cihaz kullanimina bagli urtiker olusabilir. Egzersiz ile birlikte findik, bugday ve kabuklu deniz urunu alimina bagli urtiker olusabilir` aciklamasinda bulundu.

Dr. Gonca Gokdemir, urtikerin her zaman alerjik faktorlere bagli olusmadigini, vucutta bulunan enfeksiyon odaklari (dis iltihabi, idrar yolu iltihabi gibi), radyolojik incelemeler icin alinan radyo kontrast ilaclar, cerrahi islemler icin kullanilan anestezik ilaclar ve stresin de urtikere neden olabilecegini acikladi. 6 haftadan uzun suren urtiker hastalarinin buyuk cogunlugunda urtikere neden olan etken bulunamayabilecegini belirten Dr. Gonca Gokdemir, `Bu durum surekli kasinmak zorunda kalan hastalarin yasam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Urtiker sikayeti ile gelen bir hastanin cok iyi degerlendirilmesi gereklidir. Eger hasta iyi degerlendiremezse ve sikayetler siddetlenirse hayati tehdit eden durumlar ortaya cikabilir. Dudakta ve dilde olusan ve bazen soluk borusuna yayilan sislik hastanin nefes almasini engeller ve acil mudahale gerektirir` dedi.

Gokdemir, hafif olgularda tedavinin kolay olduguna da dikkat cekerek, `Bu nedenle dikkatli muayene yapilmali, hastanin gunluk yasami, meslegi, aliskanliklari ve baska hastaliklari cok iyi sorgulanmalidir. Urtikere neden olan etkeni saptamak icin ozel alerji testleri ve kan tetkikleri gerekebilir. Hafif olgularda tedavi kolaydir. Ancak uzun suren hastalik formunda tedavi, hem hasta hem de doktor acisindan sikinti yaratmaktadir` aciklamasinda bulundu.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp