kurdeşen hastalığının bitkisel tedavisi

Kurdeşen Tedavisi

Yabani Nane otunu alın ve çayını hazırlayın ve soğuk olarak için. Bu kızımı doktorlar yardım edemediğinde iyileştirdi.Kuruduğunda Kadife çiçeğini alın ve koyu kıvamlı hale gelene kadar kaynatın, sonra saf iç yağı ekleyin ve bir merhem hazırlayın. Bu ellerdeki temriye için çok iyileştirici ve teskin edicidir.

Tanısı kolay tedavisi zor bir hastalıktır. Etken tesbit edilmeli. Hasta bilgilendirilmeli. Tetikleyici faktörlerden kaçınılmalı.
Anjioödemde: adrenalin (subkutan, nefes darlığı varsa), damar yolu açılmalı, sistemik kortikosteroid (IV), sistemik antihistamin (IV), gereğinde oksijen verilir ve trakeostomi yapılır. Ürtikerde şunları verebiliriz; antihistaminikler, steroid, dapson, lökotrien antagonistleri, siklosporin, UVB.

Non-sedatif AH’ler: cetirizine, levocetirizine, desloratadine, fexofenadine, rupatadine, loratadine verilebilir. gerekirse doz 4 kata kadar arttırılır.

Hafif Akut Ürtiker Tedavisi: Antihistaminik tablet verilir. Veriliş özellikleri; D:IB, S: 1×1 gece. 2 gün içerisinde kontrol sağlanamazsa doz iki katına çıkılır. 2 gün içerisinde kontrol sağlanamazsa sedatif antihistaminik eklenir, uzmana yönlendirilir.

Orta şiddette akut ürtiker tedavisi: 1-Antihistaminik ampul; D:IB, S: 2×1 ampul i.m. 2-Antihistaminik tablet; D:IB, S: 2×1. 3-Kortikosteroid ampul (40 mg); D:IB, S: 1 ampul i.m. (yeterli değildir).

Şiddetli akut atak tedavisi: 1-Damar yolu açılır. 2-Antihistaminik ampul i.v. yavaş enjeksiyon/infüzyon yapılır. 3-Akut etkili steroid i.m. / i.v. / infüzyon yapılır. 4-1/2 veya 1/4 adrenalin s.c. (0.25, 0.5, 1.0 mg/ml) verilir. 5-Laksatif veya mide yıkaması. 6.-Entubasyon, trakeostomi.

Kronik ürtiker tedavisi: 1-Non-sedatif ve sedatif antihistaminik. 2-Non-sedatif antihistaminik x 2. 3-Kısa süreli kortikosteroid (gerekirse). Sonuç alınamazsa uzmana yönlendirilir.

Kurdeşen Belirtileri

Deri üzerinde,herhangi bir bölgede oluşması ve yayılması mümkündür. Kırmızı pullar şeklinde vücut üzerinde hızlı bir şekilde yayılır. Yüksek ısıya maruz kalındığında kaşıntı ve yayılma çok daha fazla görülür. Bazılarının üzeri kepeğimsi şekildedir ve pul pul dökülür.Kaşıntı özellikle gece yarıları ve çok sıcak alanlarda meydana gelir ve kişiyi depresyona götürecek derecede yoğundur. Kızarıklar genellikle kabarcık halinde ve küçük boyuttadır,yayılma süreleri çok hızlıdır ve kaşındıkça daha yoğun rahatsızlığa sebebiyet vermektedir. Tedavi aşamasında ilaçlar ve kremler önerilmektedir.Doktor, teşhis sonrası hastalığın derecesine bağlı olarak ilaç ve merhem kullanmanızı tavsiye edecektir. İlaçların devamlılığında hasta daha rahat bir duruma gelecektir. Uyarmak istediğim en önemli nokta ilaçlar tamamen bittikten sonra hastalık tümüyle yok olmaz çok sıcak alanlarda bulunduğunuzda ya da alerjiye sebep olan besinlerden aşırı tükettiğinizde hastalık yeniden baş gösterecektir.

Kurdeşen Nedenleri

Akut Ürtiker'e en sık neden olanlar;
—Evcil hayvanlar( kediler, köpekler, atlar)
—Deniz mahsulleri(balıklar, kabuklu deniz hayvanları)
—Kuruyemiş, meyve Süt
ürünleridir
—Bal arısı veya eşek arısı sokması Ürtiker'e neden olabilir
—Antibiyotikler gibi alerjen ilaçlar, aspirin.
Yüksek Ateş veya Hepatit B gibi belirli viral enfeksiyonlar ve kan nakilleri ve aşılar da neden olabilir. Belirli parazitlerin meydana getirdiği infeksiyonlar, tansiyon ilaçları veya stres tetikleyebilir. Kronik Ürtiker'in çoğunluğunun tanımlaması zordur.

Kurdeşen (Ürtiker) Sıklığı Nedir?

Çocuklarda hastanelerin aciline başvuruya neden olan en sık alerjik cilt rahatsızlığıdır. Her beş çocuğun birinde ömrü boyunca mutlaka ürtiker gelişmektedir. Astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalığı olan her iki çocuğun birinde mutlaka ürtiker gelişmektedir.

Kurdeşen Nasıl Gelişir?
Çocuğun vücudunda ani başlayan, ciltten hafif kabarık, pembe kırmızı renkte, sınırları belirgin, çeşitli şekil ve büyüklükte olabilen kaşıntılı deri lezyonlarına ürtiker denir. Ürtikere halk arasında “kurdeşen”, “dabaz” da denilmektedir. Bu kırmızı döküntüler genelde basmakla solar. Birisi geçerken diğeri başlar. Aileleri korkutur. Panikletir.

Bazen bu kaşıntılı kızarıklıklarla beraber dudakta, dilde, göz etrafında, ayak bileği ve el bileği gibi eklem yerlerinde şişmelerde görülebilir. Bu şişmelere anjioödem denilmektedir. Ürtiker gelişen çocukların yarısında bu anjioödem görülmektedir. Bu anjiödemler nedeniyle bazen çocukların yürümesi de kısıtlanabilir.

Kurdeşen Ciddi Bir Durum Mudur?

Genelde hafif geçmekle birlikte bazen ciddi seyereder. Özellikle gıda ve ilaç alerjilerinde nefes sıkışması, tansiyonda düşme gibi alerjik şoka neden olabilir. Bu nedenle ciddi vakaların mutlaka hastaneye götürülmesi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp