Kulak Tromaları

Kulak Tromaları : A — COMMOTİO LABYRÎNTHÎE

tyoloji - Direkt veya endirekt tromalarla olur. Tazyik ya kafa kemikleriyle içkulağa geçer yahut, kulak üzerine vurulmalarda ve şiddetli infilâklarda havanın ani olarak artan tazyikinin ortakulak boşluğundaki kemikçikler ara- cılığıyle içkulağa geçmesiyle olur. Kemikte kırılma ve zarda yırtılma olmadan labirent Kommosyonu meydana gelebilir. Temporal kemiği kırıklarında da bulunabilir. Commotio cerebri olmadan tek başına commotio labyritnhi görülmez.

Patoloji - Bazan kafatasında kırık vardır.

Labirentte ve beyinde molekü- ler kanamalar meydana gelir. Şiddetli tromalarda işitme organı tamamen harap olur.Belirtiler - Commotio cerebri ile birlikte commotio labyrinthi bulunursa içkulakta seröz eksuda toplanır. Kommosyon şiddetli ise şahıs derlıal yeredüşer. Saatlarca şuursuz kalır. Şuur geriye gelince hasta kendini tamamiyle sağır bulur.

Kommosyon hafifse şahıs sendeler, fakat düşmez; bir müddet için şaşkınlık gösterir. Kulak çınlaması ve sağırlıkla birlikte bulantı, kusma, baş dönmesi, nystagmus bulunabilir. Sonra bu belirtiler kaybolurlar. Bütün commotio cerebri vak’aları biraz muvazene bozukluğundan şikâyet ederler.Tedavi - ilk tedbir mutlak istirahat ve başa buz koymaktır. Kafa içi tazyikini hafifletmek için ponksiyon lomber, hipertonik serum faydalıdır. Calcium ve iodurler, atropin tavsiye olunur.

B — TEMPOORAL KEMİK KIRIKLARI

Basis cranii kırıklarının üçte birinden fazlasında temporla kemik kırığa iştirak eder.Temporal kemiğin üç tip kırığı vardır:

1. Uzunluğuna kırık: En çok görülen tiptir. Teğmen antriden başlar, teğmeni geçerek tubanın tavanına doğru ilerler. Bu tip kırık umumiyetle ortakulak kırığıdır. Kulakzarı yırtılır. Ortakulak içine kanama olur (hematotympanum).

2. Enliliğine kırık: Kırık hattı fossa jugularis’den başlar, pyramisi geçerek bunun ön yüzüne varır, vestibülii harap eder, kokleada ve kanallar içinde kanamalara sebep olur, Kırık ortakulağın iç duvarına uzanmazsa ortakulak sağlam kalır.

3. Dış!:ulak yolunun arka bölümündeki kırık: Kulak yolundan mastoide uzanır.Belirtiler - Basis cranii kırıklarında bir kulaktan veya her iki kulaktan kan gelir. Kan ekseriya bir iki günde durur. Kulaktan beyin-omurilik suyunun gelmesi nadirdir. Daima temporal kemiği de içine alan bir basis kırığı gösterir.

Çok seyrek olarak da dışkulak yolunda beyin cevherine rastlanır.Chorda tynıpani siniri yaralanırsa dilin üçte iki ön bölümünde tat duygusu kaybolur. Yüz sinirinin yaralanmasiyle yüz felci meydana gelir. Temporal kemiğin kırıklarında tam sağırlık veya kısmen sağırlık mevcuttur, sağırlık labirent yaralanmalarında iç kulak tipinde; ortakulak yaralanmalarında ise nakil yolu tipindedir.

Diagnostik - Yukarıdaki, belirtiler ve radyografide kırık hattının, görülmesiyle yapılır. Radyografide kırık hattının görülmeyişi kırık olmadığına delil olamaz.Prognos - Uzunluğunca kırıklarda hayat ve işitme fonksiyonu bakımından prognos enliliğine kırıklardakine nazaran daha iyidir.

Tedavi - Hastanın başına buz konur; istirahat şarttır. Dışkulak yolunu ve kulakzarını ilgilendiren kırıklarda asepsiye dikkat edilir. Kulak yıkanmaz, lüzumunda steril pamukla temizlenir, kulak yoluna steril pamuk veya gaz bırakılır. Sıkı tampon yapılmaz. Lomber ponksiyon faydalıdır. Bazı vak’alarda dekompresyon ameliyatı yapılır. Eğer kırık vak’alarında ameliyat gerekirse geniş radikal ameliyat yapılarak bütün kırık hattı meydana çıkarılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp