kronik kor pulmonale

Kor Pulmonale Belirtileri : Yukarıda kor pulmonalenin nedenleri arasında sayılan hastalıkları olan tüm hastalarda zamanla kor pulmonale gelişebilir. Akut kor pulmonale durumunda sağ kalp büyümesine ilişkin belirtiler erken dönemde ortaya çıkar. Bedensel güç harcama sırasında nefes darlığı, akciğer atardamarlarında kan basıncı artışının en sık görülen belirtisidir. Bazı hastalarda bedensel güç harcama sırasında bayılma ve göğüs kemiği arkasında ağrı gözlenir.

Egzersiz sırasında hasta çabuk yorulur; dinlemekle muayenede sağ kulakçık ile sağ karıncık arasındaki triküspid kapakta üfürüm duyulur; göğüs filminde sağ karıncıkta ve akciğer atardamarlarında büyüme belirtileri görülebilir. Elektrokardiyografide, sağ karıncık büyümesine ve akciğerde basınç artışının derecesine göre değişimler saptanır. Hastanın boyun damarları dolgundur, sağ karıncık yetmezliği gelişen hastalarda karaciğer büyümesi ve şişme (ödem) görülebilir. Bu hastalar genelde iştahsızdır, bulantı ve kusma, karaciğerde ağrı, karın boşluğunda sıvı toplanması (assit), ciltte morarma (si- yanoz) görülebilir. Kor pulmonale gelişmeden önce akciğer dokusunda var olan hastalığın klinik belirtileri, sıklıkla kor pulmonale belirtilerini gölgeler.

Hastanın başlıca yakınması nefes darlığı, öksürük, morarma ve hırıltılı solumadır. Ama bu yakınmalar sol kalp yetmezliğinde de görüldüğünden, bu iki farklı durumun ayırıcı tanısı güç olabilir. Bu bakımdan ekokardiyografı ve radyonüklid (sintig- rafı) tekniklerle kalbin görüntülenmesi önemlidir. Tam kan sayımında kronik oksijen azlığına karşı tepki olarak alyuvarların çoğaldığı saptanabilir. Birçok kişide, hastalığın son evrelerine değin hiçbir belirti görülmeyebilir. Ancak düşük ve sabit kalp atım hacmi nedeniyle bedensel güç harcama sırasında bayılma ve ani kalp durmasına bağlı ölümler sık görülür.

Beyne de az oksijen gider ve kandaki karbon dioksit miktarının yükselmesine bağlı uyuklama nöbetleri sık ortaya çıkar. Akciğer damarları pıhtı ile tıkandığında (akciğer embolisi) hastada dinlenme sırasında nefes darlığı, akciğer zarından kaynaklanan yan ağrısı, öksürük ve kanlı balgam görülür. Tıkanmanın yaygın olması durumunda ise dolaşım şoku ve kalp yetmezliği ortaya çıkar. Büyük akciğer damarındaki pıhtılar akciğer atardamar basıncım ani biçimde yükseltirse, akut sağ kalp yetmezliği gelişir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp