kronik bakteriyel prostatit tedavisi

Kronik Bakteriyel Prostatit : Prostat bezinin akut olmayan ve birden çok sayıda mikroorganizmanın neden olduğu kronik enfeksiyonudur. Oldukça sık görülür. Bazan tam iyileşmemiş akut prostatitin devamıdır. Ancak çoğunda akut prostatit öyküsü yoktur.Etioloji ve Patogenez. Akut bakteriyel prostatitte olduğu gibi gram- negatif aeroblar, koliform bakteriler (E. coli) ve Pseudomonas aeriginosa kronik bakteriyel prostatit nedenleridir.

Streptococcus faecalis dışındaki gram-pozitif bakterilerin kronik bakteriyel prostatitin etlolojsindeki rolüne kuşkuyla bakılmaktadır. C. trachomatis ve U. urealytlcum prostat enfeksiyonunun sık görülmeyen nedenleri arasında sayılmaktadır. Bakterilerin prostata ulaşması, akut bakteriyel prostatite olduğu gibi, uretradan assendan olarak, enfekte idrarın prostat kanallarına ters yönde girmesiyle, rektumdan direkt yolla veya lenfatiklerledir. Bazan kronik bakteriyel prostatit, tam iyileşmemiş akut prostatitin sürüncemede kalması gibidir.

Enflamatuar reaksiyonun yoğunluğu, akut bakteriyel prostatite göre daha az ve fokaldir. Asini içinde, çevresinde ve stromada plazma hücreleri, maktofajlar ve lenfosit infiltrasyonu belirgindir. Prostatektomide alınan dokunun histolojik incelenmesinde, çoğunlukla benzer bulgulara rastlanır. Bu yüzden yalnız mikroskopik incelemeyle kronik bakteriyel prostatit tanısı koymak zordur.

Semptomlar ve Bulgular. Hastalığa özgü semptomlar yoktur. Çoğu idrara sıkışma, pollakiüri, niktüri, dizüri, bel ve perine ağrısı ile aynı bölgeye lokalize, rahatsızlık duyusundan yakınırlar. Libidonun azalması, erken ejakülasyon ve erektil disfonksiyon gibi seksüel yakınmalar bazan daha ön planda olabilir. Bu belirtilere miyalji ve artralji de katılır. Inisaiyal veya terminal hematüri, hematospermi ve uretral akıntı sık değildir. Kronik bakteriyel prostatitin akut alevlenmesine kanıt sayılan titreme ve yüksek ateş, olağan belirtilerden sayılmaz

Rektal tuşede prostat normal sınırlardadır. Ancak çoğunlukla hafif duyarlıdır. Üzerinde düzensiz indürasyon odakları ele gelir. Bunlar fibrozise bağlı bölgelerdir. Büyük prostat taşları varsa krepitasyon alınabilir. Asemp- tomatik kronik bakteriyel prostatitin ilk bulgusu epididlmit olabilir.Laboratuvar Bulgulan. Kronik bakteriyel prostatitin akut atağı veya sekonder epididimit yoksa, hemogram normaldir.

Masajla alınan prostat sekretinin incelenmesinde, mikroskobun her büyük büyütmesinde, 10'dan çok sayıda lökosit görülmesi patolojik, 15'i geçmesi ise lökositoz olarak kabul edilir. Aynı sıvıda bol lipld yüklü makrofajların bulunması prostat enfla- masyonu İle ilişkilidir. Kronik bakteriyel prostatite sekonder sistit eklendiğinde, prostatit nedeni olan mikroorganizmaya bağlı, mesane orta akım idrar örneğinde bakteriüri ve pyüri saptanır.İdrar enfekte değilse uretra, mesane orta akım idrarı ile masajla alınan prostat salgısı ardı ardına ve ayrı örneklerinde enfeksiyon etkeninin primer yerleşimi belirlenebilir.
,
Örnekler kanlı ağar ve MacConkey ağarına ekilerek 24-48 saat enkübe edilir. Bakteriyel çoğalmayı tanımlamak için standart mikrobiyolojik yöntem kullanılır.Görüntüleme Bulguları. Direkt üriner sistem radyografisinde prostat taşları; intravenöz ürografde prostat hipertofisi, uretra darlığı ve böbrek enfeksiyonuna uyan değişiklikler görüntülenir.

Transrektal ultrasonografide internal gland ekosu kaba görünümdedir. Prostat kapsülünde diffüz kalınlaşma, ejakülator kanal trasesi ve prostat bezinde kalsifikasyon eşlik eden diğer bulgularıdır, intraprostatik değişen eko yapılarında fokal nodüler alanlar izlendiğinde, kanser olasılığını dışlayabilmek için, transrektal ultasonografi.eşliğinde biopsi kaçınılmaz olur.

Endoskopi Bulguları. Prostatik uretradaki ödem veya eritem görüntüsü, kronik bakteriyel prostatit tanısı koymaya yeterli değildir. Bu bulgular prostatın diğer inflamasyon durumunda da görülebilir. Endoskopi, kronik prostatit patolojisine katılan prostat hipertrofisi veya uretra darlığını gösterir.Ayırıcı Tanı. Kronik bakteriyel prostatit; akut veya kronik uretrit, sistit ve anus hastalıklarıyla karışır. Gerçekten mesanenin akut veya kronik enfeksiyonundaki yakınmalar, prostatiti anımsatır.

Mesane ve uretra idrarı ile prostat salgısından ayrı ayrı alınan örneklerin mikroskopik incelenmesi ve kültürü, enfeksiyon odağını ayırmada yardımcı olur.Aslında sistit, prostat enfeksiyonunun bir komplikasyonudur ve bu yüzden kronik bakteriyel prostatitle sıkça karışabilir. Ayrı ayrı alınan idrar örnekleri ve prostat sekretinin mikroskopta incelenmesi ve kültürleri, enfeksiyon kaynağını açığa çıkarabilir.

Sistit, bakteriyel prostatite sekonderse önce mesane enfeksiyonu nitrofurantoin (pyeloseptit) ve Penisilin G türü, prostatite etkili olmayan, bir bakterisid ile tedavi edilir. Enfeksiyon yine devam ediyorsa prostatit kanıtlanmış olur.Anal fissür, tromboze hemorroid benzeri hastalıklar, perinede ağrı ve idrara sıkışmayla, kronik bakteriyel prostatiti taklit edebilir. Fizik bulguların ayırıcı tanıya katkısı büyüktür.Komplikasyonlar.

Sık sık yineleyen üriner enfeksiyon, kronik bakteriyel prostatitin bir komplikasyonudur. Üriner enfeksiyon, uygun antibak- teriyel ilaçlarla tedavi edilmesine karşın kısa süre içinde aynı patojenle yineleyen üriner enfeksiyonun arkasındaki neden, prostat içinde kalan bakterilerdir. Çünkü üriner enfeksiyon tedavisinde kullanılan antibakteriyel ilaçların çoğu, prostat sıvısına diffüze olup prostat içindeki bakterileri etkileyemez.Üriner enfeksiyona ek olarak, bakteriyel epididimit de, kronik bakteriyel prostatite sekonder olarak gelişir.

Oluşan enfekte prostat taşları, medikal yöntemle kolay kolay tedavi edilemeyen kronik enfeksiyon kaynağıdır. Kronik bakteriyel prostatitin bir diğer komplikasyonu, mesane boynu darlığı oluşturmasıdır.

Koruyucu Önlemler. Güçlü bir anibakteriyel faktör olan çinkonun kronik bakteriyel prostatitli erkekte azalmış olması, ürogenital enfeksiyonları kolaylaştırmaktadır. Bu bağlamda ağız yoluyla verilen çinkonun direnç oluşturmada etkin olmadığı ve prostat salgısındaki çinko düzeyini de yükseltme-diği bir gerçektir.

Akut bakteriyel prostatitin etkin şekilde tedavisi, kronik bakteriyel prostatit oluşmasını önler. Enfeksiyon etkeni bakterilerin prostata yerleşmesinde kalıcı uretral kateter kullanımının veya endoskopi girişiminin rolü de unutulmamalıdır.

Tedavi. Kronik bakteriyel prostatitin tedavisi, genel önlemler, medikal tedavi ve cerrahi girişim üçlüsünden oluşur. Genel önlemler paketinde sıcak su oturma banyosu veya kaplıca kürü semptomların azalmasında yardımcı olur. Mesane aşırı duyarlık yakınmalarını ortadan kaldırmak için oxybutynin chloride (Uropan) gibi bir parasempatolitik ilaçla yardımcı olunurken, ağrı nonsteroid antienflamatuar analjeziklerle giderilir.Kültürde üretilen mikroorganizmaya uyguna olarak trimetoprim 160 mg.-sulfametoxazole 800 mg. kombinasyonu günde iki kez 12 hafta boyunca ağız yoluyla uygulanır.

Bir diğer uygulama 4-6 hafta süreyle günde iki kez 300-400 mg. ofloksasin veya aynı şekilde 500 mg. siprofloksasin ya da 400 mg. enoksasin oral olarak verilir. Bu arada sürekli ve düşük dozda günde 100 mg. nitrofurantoin veya trimetoprim-sulfametoksazol kombinasyonu, üriner enfeksiyonu baskılayıcı olarak verildiğinde idrar, sürekli steril tutabilir. Bu yardımcı tedavi kesildiğinde kısa sürede üriner enfeksiyonun yinelediği gözlenir.Medikal yaklaşımla tedavi sağlanmayan olgular, cerrahiye adaydır. Özellikle prostat taşlarıyla birlikte olan kronik bakteriyel prostatit tedavisinde antibakteriyel tedavi her zaman yüz güldürücü olmaz. Bu durumda cerrahi tedavi tek seçenektir.Prognoz. Kronik bakteriyel prostatit, tümüyle tedavi edilemese de medikal tedavi, yakınmaları ve yineleyen üriner sistem enfeksiyonun sıklığını azaltabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp