Kristalize Çinko İnsulin (kçi) Ve Semilente İnsulinlerin Etkilerinin Başlangıç Ve Devam Sureleri

Kristalize Çinko İnsulin (kçi) Ve Semilente İnsulinlerin Etkilerinin Başlangıç Ve Devam Sureleri : KÇİ kısa etki süreli, deri altına tek bir zerkten sonra maksimum etkisi 2-4 saat, tesir süresi 2-8 saatte kaybolan insulin olarak bilinir. Insuline karşı antikorların oluşması16 ve şeker hastalarındaki diğer faktörler etkinin başlangıcının daha yavaş ve süresinin daha uzun olmasını sonuçlandırır.17 KÇİ'in bu gecikmiş ve uzamış etkisi iki yıl veya daha fazla süreli insu- linodependent diabetes mellitusu olanlarda görülür. KÇİ 'in etki süresi dozun fazlalığı ile de ilgilidir, yüksek dozların hipoglisemik etkisi daha fazladır. Aynı neden ile semilente insulinin KÇİ'den pek az daha uzun süreli olduğu düşünülür. Kısa etki süreli insulin ile tedavi edilen bazı diabetikler hipoglisemik etkiyi tahmin edilen süreden daha geç gösterirler.

1 - İnsulinin maksimum etkisi deri altına zerkten 4-10 saat sonra gö- rülmiyebilir. Bu neden ile son insulin zerkinden 4 saat sonra idrarda glikozun bulunuşu esasına göre ikinci doz insulin verilmesi uygun olmıyabilir. Bazı yazarlar glikozüri miktarına göre insulin dozunun ayarlanmasına taraftardırlar. Etkili dozda ve emniyetli şekilde KÇİ kullanılması, insulinin altı saat ara ile verilmesi esasına dayanan şekilde programda olur.

2 - insulin tedavisinde gıda, üç büyük öğünde ve bunların aralarında ufak gıda ilaveleri şeklinde dağıtılmalıdır. Gıdanın günde 5-6 defa veriimosi ile hipoglisemi önlenir.

3 - Sabah verilen insulinin büyük bir kısmının KÇİ olması ile KÇİ'in etki süresi uzatılabilir. Böylece günde iki doz insulin ile hasta ayarlanabilir.

4 - KÇİ yemekten en az yarım, bir veya bir buçuk saat önce verilmelidir. Nedeni karbonhidrat absorpsiyonunun en fazla olduğu devre, insulinin de kanda en fazla ve etkisinin olduğu devreye rastlamasıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp